Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπείρου, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τις εντυπωσιακές φυσικές εναλλαγές που παρουσιάζει: επιβλητικά βουνά, γραφικά ορεινά τοπία, περιοχές κατάφυτες από έλατα, καστανιές και πλατάνια, ποτάμια, καταρράκτες και πηγές, πεδινές εκτάσεις με καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελιές, μαγευτικές λιμνοθάλασσες.
Συνυφασμένη με το θρύλο και την ιστορία, η Άρτα είναι γνωστή για το περίτεχνο γεφύρι της, τα αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, τα περήφανα Τζουμέρκα, την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και τον Αμβρακικό κόλπο με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο Αθάμας, γιος του Αιόλου και βασιλιάς των Μινυών του Ορχομενού της Βοιωτίας, κατέφυγε μετά την εκθρόνισή του στα όρη Τζουμέρκα (Αθαμανικά όρη) και ίδρυσε το βασίλειο των Αθαμάνων.
Η ιστορική πορεία της Άρτας συνδέθηκε με εκείνη της αρχαίας Αμβρακίας (πόλης που ήταν χτισμένη στη θέση της σύγχρονης πρωτεύουσας), που αποικίστηκε από Κορινθίους (τέλη 7ου-αρχές 6ου αιώνα π.Χ.), αποτέλεσε την πρωτεύουσα του βασιλείου του Πύρρου (3ος αιώνας π.Χ.) και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους (2ος αιώνας π.Χ.).
Η ονομασία Άρτα απαντά πρώτη φορά τον 11ο αιώνα. Η πόλη της Άρτας αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου (13ος αιώνας) και αξιόλογο εμπορικό κέντρο της Ηπείρου (17ος-18ος αιώνας).
Σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, εμπορικό και διοικητικό κέντρο, η σύγχρονη πόλη της Άρτας είναι άρρηκτα δεμένη με το θρυλικό γεφύρι της, που ενώνει τις όχθες του Αράχθου. Τη μακρά ιστορική διαδρομή της μαρτυρούν οι αρχαιολογικοί χώροι, το κάστρο, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Άρτας συγκαταλέγονται τα Άγναντα, ορεινό κεφαλοχώρι, στεφανωμένο από τα επιβλητικά Τζουμέρκα, το Βουργαρέλι, όμορφο κεφαλοχώρι, χτισμένο αμφιθεατρικά σε κατάφυτη περιοχή, τα Θεοδώριανα, στην αγκαλιά των χιλιοτραγουδισμένων Τζουμέρκων, ο Καταρράκτης με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του, το Κομπότι, μεσόγεια κωμόπολη, πατρίδα του Νικολάου Σκουφά, η Κόπραινα και η Κορωνησία, στον Αμβρακικό κόλπο, οι Μελισσουργοί, τυπικό ηπειρώτικο χωριό, το Πέτα, κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά, με θέα στην πόλη της Άρτας, οι Πηγές με τη μονή του Σέλτσου, η Ροδαυγή, γραφικό ορεινό χωριό με μαγευτική θέα, και η Στρογγυλή, στο νοτιοδυτικό άκρο της Άρτας, κοντά στη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς.