Ένα καθόλου «απεχθές» μνημόνιο, αλλά ένα μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και ιδιαίτερα του κινήματος τους φιλελληνισμού, υπέγραψαν το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο δήμος Νικολάου Σκουφά Άρτας, συνεχίζοντας μια πολύχρονη συνεργασία.
Πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον, η συνεργασία αυτή μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ιστορική έρευνα, την ανάδειξη της ιστορίας και την διατήρηση της μνήμης, ενώ, παράλληλα, θα αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες συνεργασίες με τους φορείς της αυτοδιοίκησης της Ηπείρου και όχι μόνο, όπως προανήγγειλε ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης.
Ως προς το πρώτο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα αναλάβει μέσω του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας την επιστημονική διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων, την επιλογή θεματικών αντικειμένων ενοτήτων, την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης πρακτικών συνεδρίων και τη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας πέντε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αυτά της Βαρσοβίας, του Σάσσαρι, του Μονάχου, του Λουντ και των Βερσαλλιών.
Η συνεργασία αυτή αποτελεί συνέχεια τριών διεθνών συνεδρίων που είχαν συνδιοργανωθεί από τις δύο πλευρές το 2013 και 2014, για τον φιλελληνισμό, τη Φιλική Εταιρία και τις ναζιστικές θηριωδίες στο μαρτυρικό Κομμένο. Το Τμήμα Ιστορίας εξέδωσε τα πρακτικά των συνεδρίων τα οποία «κοσμούν όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ν. Σκουφά, Στάθης Γιαννούλης.
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θεωρεί ότι η συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον δήμο Ν. Σκουφά, αποτελεί ένα υπόδειγμα ανάλογων δράσεων και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας», σημείωσε ο κ. Καψάλης και πρόσθεσε πως το Πανεπιστήμιο θα είναι έτοιμο στα τέλη Δεκεμβρίου να ανακοινώσει μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία, που θα οδηγήσει σε ανάλογες συνεργασίες με την περιφέρεια Ηπείρου και με όλους τους δήμους της Ηπείρου και όχι μόνο.
Ο δήμος Ν. Σκουφά είναι ένας δήμος με σημαντικές ιστορικές περιοχές όπως, το Πέτα όπου διεξήχθη η Μάχη του Πέτα, το Κομπότι -τόπος γέννησης του ιδρυτή της Φιλικής Εταιρίας Ν. Σκουφά- και το μαρτυρικό Κομμένο.
«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την ιστορία μας που, πολλές φορές οι δήμαρχοι, μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων της καθημερινότητας, την αμελούμε.
Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε μαζί μας το Πανεπιστήμιο, κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε αυτή τη συνεργασία», τόνισε ο κ. Γιαννούλης και πρόσθεσε πως οι εργασίες που θα προκύψουν, θα παρουσιαστούν στο Ευρωκοινοβούλιο την Άνοιξη, διεκδικώντας πόρους για την προβολή της ιστορίας της περιοχής, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη.