Το θερινό σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου, διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου.
Το 4ο Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 27 Αυγούστου στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, στην περιοχή της Πλάκας και είναι αφιερωμένο στο ιστορικό γεφύρι.
Το θέμα του φετινού Θερινού Σχολείου είναι «Νερό: φυσικό και κοινωνικό/πολιτισμικό αγαθό».
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η περιοχή των Τζουμέρκων, «έχοντας συνδέσει τη μοίρα της με τον ποταμό Άραχθο και το υδάτινο στοιχείο, αποτελεί έναν προνομιακό χώρο για αναζήτηση και μελέτη των στοιχείων εκείνων που δυνητικά την αναγάγουν σε πολιτιστικό τοπίο (cultural landscape), ένα σημαντικό τόπο που διαμορφώθηκε από την αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπου», ενώ στο πλαίσιο του θερινού σχολείου μελετάται από οικολογικής, αισθητικής, ιστορικής, εθνολογικής και ανθρωπολογικής σκοπιάς.
Οι θεματικοί άξονες που θα αναπτυχθούν στο Θερινό Σχολείο είναι:
•Το φυσικό/οικολογικό πλαίσιο (κύκλος του νερού, χωρογραφία των εσωτερικών υδάτων, υγροτοπικά συστήματα κ.α.).
•Νερό και παραγωγικά συστήματα (οι υδάτινοι πόροι στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη κοινωνία).
•Ο «πολιτισμός του νερού». Η συμβολική και φαντασιακή προσέγγιση του νερού (αφηγηματικός λόγος, εθιμικές πρακτικές, λαϊκές τελετουργίες κ.α).
•Αναψυχή και τουρισμός (τοπίο, δραστηριότητες, λαϊκός πολιτισμός, μουσειακές αναπαραστάσεις του νερού κ.α.).
Στις ασκήσεις επιτόπιας έρευνας θα γίνουν καταγραφές όπως λαογραφική-ανθρωπολογική έρευνα γύρω από το νερό, ιστορικά τεχνικά έργα, συλλογικοί φορείς, τουρισμός-αναψυχή.