Πέντε υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο ίδιος, και συνολικά περίπου 35 βουλευτές ζητούσαν επιστροφή στην δραχμή το 2015, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Στρατούλης.
Σημείωσε ότι η πρόταση για Grexit τέθηκε σε σειρά συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015, και μάλιστα τον Απρίλιο τροπολογία τους για διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους σχεδόν απέσπασε πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η πρόταση για οικειοθελές Grexit απορρίπτονταν σταθερά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν «φανατικά» κατά της εξόδου από το ευρώ, είπε ο κ. Στρατούλης.
Τόνισε ότι η απειλή εξόδου από το κοινό νόμισμα ήταν το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να τρομάξει τους πιστωτές στη διαπραγμάτευση, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο θεμελιώδη συμφέροντά τους.
Παρά τη στήριξή του για του Grexit, ο κ. Στρατούλης υποβάθμισε τις τότε επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία.
Όπως είπε, τα ταξίδια του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Ρωσία και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν ως κύριο ζητούμενο την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα.
Επιβεβαίωσε πως η Αθήνα ζήτησε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, αλλά υποστήριξε ότι επρόκειτο για «προκαταβολή» που προοριζόταν για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος εν τέλει μπλοκαρίστηκε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το καλοκαίρι.
Τέλος, ο κ. Στρατούλης διέψευσε κατηγορηματικά ως «ωμό ψέμα» τις φήμες η ομάδα Λαφαζάνη σχεδίαζε έφοδο στο Νομισματοκοπείο και κλοπή των αποθεμάτων ευρώ.
Στόχος όσων διέρρεαν αυτές τις πληροφορίες ήταν να μας χαρακτηρίσουν «συμμορία της δραχμής», είπε, προσθέτοντας πως η πρόταση των πέντε υπουργών ήταν να τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός ευρωσυστήματος και υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να αρχίσει να τυπώνει δραχμές.