19.8 C
Arta
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Από την επικοινωνία της ΔΕΘ, στα βαθιά της αξιολόγησης

Δεν πέρασαν παρά μονάχα λίγες ώρες μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση πέφτει αμέσως στα βαθιά της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για δίκαιη ανάπτυξη και για την στροφή της ελληνική οικονομίας «δοκιμάζονται» στα δωμάτια του Χίλτον όπου η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο έρχεται αντιμέτωπη με το κουαρτέτο προκειμένου να κλείσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Η επιστροφή στην πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ιδιαίτερα σκληρή: μετά από τις δηλώσεις Τσίπρα για επενδύσεις, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, η συζήτηση με τους θεσμούς έχει μεταφερθεί στην σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερ- Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων καθώς και στην λίστα των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο για να πάρουν τον δρόμο της μερικής η ολικής πώλησης σε ιδιώτες. Και όλα αυτά σε έναν αγώνα δρόμου μόλις 47 ημερών καθώς οι δανειστές έχουν στείλει τελεσίγραφο πως εάν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα χαθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στο Χίλτον, σε ένα άλλο περιβάλλον μακριά από τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού ο οποίος διαβεβαίωνε στην ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί με τον τρόπο που αυτή θα αποφασίσει τα 246 εκ. ευρώ από τις καταβολές των δόσεων των υπερθεματιστών που προέκυψαν από τον δημοπράτηση των αδειών, η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς την σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργεία του υπερ Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα αποτελείται από πέντε άτομα εκ των οποίων οι  δύο θα οριστούν από τους δανειστές! Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν αναγνωριστική όμως τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί παρουσίασαν τις λίστες με τα πρόσωπα που επιθυμούν να συγκροτήσουν το Εποπτικό Συμβούλιο όπου και διαφώνησαν με το καλημέρα.

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των συνδικάτων της Β. Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού όπου πρωτοστάτησαν οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη την συζήτηση- όπως προβλέπεται στο τελευταίο πακέτο των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης – για την ένταξη και άλλων ΔΕΚΟ στο νέο υπερ Ταμείο μεταξύ των οποίων θα είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕΕ. Το Μαξίμου θα βρεθεί αντιμέτωπο για μια ακόμη φορά με την αλήθεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού καθώς μία πιθανή ένταξη των παραπάνω εταιρειών στο υπερ-ταμείο αποτελεί πιστοποίηση της πρόθεσης ιδιωτικοποίησης σημαντικών κρατικών εταιρειών για τις οποίες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι συνεργαζόμενοι ΑΝΕΛ είχαν δώσει αγώνες για να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Παράλληλα η ανακοίνωση της λίστας των υπο ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ θα αποτελέσει το φιτίλι για… να πάρουν φωτιά οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό είχαν υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές του 2015. Τέλος η κυβέρνηση πρέπει να σπιντάρει στην βουλή για την ολοκλήρωση της δέσμης των 15 προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση αφού μία σειρά νομοσχέδια και συμφωνίες πρέπει να εγκριθούν μεταξύ των οποίων είναι η συμφωνία το ελληνικού και το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που αφορούν κυρίως τους ένστολους και τους δικαστικούς.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ένα πάνε όλα καλά με τις ουρές της πρώτης αξιολόγησης το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός θα δοκιμάσουν τις αντοχές των εξαγγελιών για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αφού θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος συζήτησης για τα εργασιακά με το ΔΝΤ να κρατά την πιο σκληρή στάση και να έχει στην ατζέντα του νέα μείωση του βασικού μισθού και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

 

 

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ