Πολλά από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία υπέστησαν «βασανιστήρια ή κακομεταχείριση» καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW), τονίζοντας πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία επιβλήθηκε αμέσως μετά στη χώρα και παραμένει σε ισχύ δίνει «εν λευκώ εξουσιοδότηση» στις υπηρεσίες ασφαλείας να προβαίνουν σε καταχρήσεις.
Τα διατάγματα που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης είχαν «αρνητικές επιπτώσεις για τις συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα» και γενικότερα για «τα δικαιώματα των κρατουμένων», ανέφερε η HRW στην έκθεσή της, έκτασης 43 σελίδων.
Στέρηση ύπνου, ξυλοδαρμοί, σεξουαλικές κακοποιήσεις και απειλές για βιασμούς συμπεριλαμβάνονται στα 13 πιο σοβαρά συμβάντα που κατέγραψε η HRW, η οποία πήρε συνεντεύξεις από 40 και πλέον πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, ιατροδικαστικών και πρώην κρατουμένων.
Ένας άνδρας, ο Εγιούπ Μπιριντζί, κατήγγειλε στην εισαγγελία της Αττάλειας ότι αστυνομικοί του κατάφεραν χτυπήματα «στα πέλματα των ποδιών», «στην κοιλιακή χώρα» κι απείλησαν να τον «ευνουχίσουν», όπως κατέγραψε η ΜΚΟ στην έκθεσή της.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο περί ενός «γενικευμένου κλίματος φόβου» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε αρχικά για τρεις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, παρατάθηκε για άλλες 90 ημέρες την 19η Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης παρατείνεται η διάρκεια της νόμιμης κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγοριών στις 30 ημέρες.
Για τον Χιου Ουίλιαμσον, επικεφαλής της διεύθυνσης της HRW για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, με την «αναστολή των εγγυήσεων κατά των βασανιστηρίων, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε πρακτικά εν λευκώ εξουσιοδότηση στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου να βασανίζουν και να κακομεταχειρίζονται τους κρατουμένους κατά βούληση».
«Η απαγόρευση των βασανιστηρίων βάσει του διεθνούς δικαίου είναι απόλυτη και δεν μπορεί να αναστέλλεται ακόμη και σε περιόδους πολέμου ή εθνικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», υπενθυμίζεται στην έκθεση της HRW.
Σύμφωνα με την έκθεση, ένας αστυνομικός απείλησε έναν κρατούμενο λέγοντας: «λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, κανένας δεν θα νοιαστεί εάν σε σκοτώσω. Απλά θα πω ότι σε πυροβόλησα ενώ προσπαθούσες να αποδράσεις». Στο κείμενο προστίθεται πως την απειλή αυτή άκουσε συγγενής ενός άλλου κρατουμένου.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι συγκέντρωσε «αξιόπιστες αποδείξεις» περί της διάπραξης βασανιστηρίων, καθώς και βιασμών, σε βάρος των προσώπων τα οποία τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο σχόλιο της τουρκικής κυβέρνησης για την έκθεση της HRW. Ένας αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης είχε χαρακτηρίσει «παράλογες» τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και διέψευσε κατηγορηματικά ότι διαπράχθηκαν βασανιστήρια.
Πάνω από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ.
Ο Μπόζνταγ σε μια ανάρτησή του στο twitter την Κυριακή 23/10, διαβεβαίωσε ότι δεν διαπράττονται βασανιστήρια ή κακομεταχείριση στις τουρκικές φυλακές και έκρινε ότι η τουρκική κυβέρνηση βάλλεται αδίκως, ενώ υποσχέθηκε πως θα δημιουργηθεί μια ειδική μονάδα για να ερευνώνται τέτοιες καταγγελίες.
Η Τουρκία εξαπέλυσε μια μαζική επιχείρηση καταστολής των φερόμενων ως υποστηρικτών ενός αυτοεξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα, του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία έχουν συλληφθεί είναι αξιωματικοί και απλά μέλη του στρατού, αστυνομικοί, δάσκαλοι, δικαστικοί και άλλοι.