Δείτε βίντεο από τη δεξίωση για τη Δημοκρατία στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί για τον εορτασμό της 42ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια έφτασε στο χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Κατά την προσέλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής.
Η ατμόσφαιρα στη Δεξιώση για τη Δημοκρατία στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν χαλαρή με τους Τσίπρα, Μητσοτάκη και Παυλόπουλο να συζητούν μεταξύ τυριού και αχλαδιού για τα τεκταινόμενα.
Σημειώνεται οτι η δεξίωση για τη Δημοκρατία είχε ακυρωθεί τα προηγούμενα 5 χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης. Την επανέφερε φέτος ο Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά προσπάθησε να την κρατήσει σε λιτό και σεμνό τόνο.
Ενα σύντομο διάλογο είχαν στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου οι πολιτικοί αρχηγοί στο περιθώριο της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Όπως φάνηκε από τα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ, υπήρξε σύντομος διάλογος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Παυλόπουλο, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης σύμφωνα με πληροφορίες, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για την αυριανή παρουσίαση των κυβερνητικών προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Μεγάλη απούσα η Περιστέρα Μπαζιάνα που μετά το «κάζο» με το κόκκινο φόρεμα στο Πεκίνο δεν ήθελε να εμφανιστεί ξανά σε δεξίωση.
Το μήνυμα ότι οι Έλληνες οφείλουν στο διηνεκές να αγωνίζονται για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την 42η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας που πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.
Στην σύντομη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη Δημοκρατία και την την ανοιχτή κοινωνία απέναντι στους εχθρούς της, ιδίως την ISIS, για να μην καταστεί η Ευρώπη σκοτεινή ήπειρος».
Το πρωί ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ο οποίος βασανίστηκε σκληρά από τη χούντα των συνταγματαρχών και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το κρατητήριο «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου της Aντιδικτατορικής Δημοκρατικής Aντίστασης, όπου εκτίθενται διάφορα ντοκουμέντα της εποχής εκείνης και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.
Στο μήνυμα του, μέσω ανάρτησης στο twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «Η επέτειος της Μεταπολίτευσης είναι ημέρα τιμής και σεβασμού στους ήρωες που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την ελευθερία. Και προσθέτει πως το ιστορικό μας χρέος είναι η διαρκής διεύρυνση & εμπέδωση της Δημοκρατίας καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας νέας εποχής.
Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει στο δικό του μήνυμα ότι «Το πέρασμα από την καταρρέουσα στρατιωτική δικτατορία σε μια Δημοκρατία – πρότυπο για την εποχή της, ήταν ένας πραγματικός άθλος. Και χρειάστηκαν η πολιτική γενναιότητα, η αξιοπιστία και η σοβαρότητα ενός ηγέτη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ταυτόχρονα η πολιτική ωριμότητα ενός λαού για να επιτευχθεί ομαλά αυτή η μετάβαση.
Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά υπογραμμίζει έχει ανάγκη και τώρα η Δημοκρατία μας: σοβαρότητα, αξιοπιστία, αλήθεια.
Με τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες εξουσίας πρέπει να τελειώνουμε οριστικά, αναφέρει προσθέτοντας πως είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την εθνική επανεκκίνηση που χρειάζεται η πατρίδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σήμερα μπορεί η δημοκρατία στον τόπο μας να μην κινδυνεύει από τις ερπύστριες. Κινδυνεύει, όμως, να χάσει το σφρίγος της από την αποπολιτικοποίηση, την ιδιώτευση, την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά. Αντίπαλός της είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, του μίσους για τη διαφορετικότητα. Οι σημερινοί αγώνες του λαού οφείλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία, να προασπίσουν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η πάλη για ένα καλύτερο μέλλον δεν πρέπει να σταματά ποτέ.
Το ΠΑΣΟΚ στο μήνυμά του επισημαίνει πως «σε μια περίοδο που η κοινωνία διχάζεται και η δημοκρατική λειτουργία βάλλεται από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες, έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να προχωρήσουμε ενωμένοι για ένα δημοκρατικό, προοδευτικό μέλλον».
Η σημερινή επέτειος θυμίζει σε όλους τους Έλληνες ότι η Δημοκρατία δεν ήταν πάντα αυτονόητη, σημειώνει και τονίζει πως «όλοι μαζί, οι Έλληνες, μπορούμε να συμβάλλουμε στη διεκδίκηση δημοκρατικών, κοινωνικών δικαιωμάτων που θα αποκαθιστούν τις αδικίες, θα κατοχυρώνουν την εθνική και λαϊκή ενότητα, θα δίνουν ελπίδα στη νεολαία».
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, που εγκαθιδρύθηκε όλα αυτά τα χρόνια, δεν οδήγησε σε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε εξάλειψη της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, σε απαλλαγή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι όποιες παραχωρήσεις έγιναν, αποδείχτηκαν προσωρινές, ενώ σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, παίρνονται πίσω με βίαιο τρόπο».
Το Ποτάμι αναφέρει πως «Η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη. Οι θεσμοί και ο κοινοβουλευτισμός είναι ισχυροί αλλά χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για να μείνουν όρθιοι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για την 42η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και τονίζει: «Γιατί Δημοκρατία σημαίνει ουσιαστική κοινωνική ισότητα. Σημαίνει δουλειές για όλους. Σημαίνει ουσιαστική παιδεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Σημαίνει Δικαιοσύνη. Σημαίνει ασφάλεια. Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλούς αγώνες για να ενισχύσουμε και να σταθεροποιήσουμε την Δημοκρατία μας».