Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε ότι το «βασικό ζήτημα είναι οι μεταρρυθμίσεις να παράγουν ένα εκσυγχρονιστικό αποτέλεσμα διαρκείας».
«Η λογική να κάνουμε μεταρρυθμίσεις δια της περικοπής, δηλαδή περικοπές σε χαμηλά εισοδήματα, θα χτυπήσει κόκκινο στην ιδιωτική κατανάλωση και αυτό θα σου βγάλει πρόβλημα στους φόρους» ανέφερε σχετικά.
Παράλληλα, ο κ. Βίτσας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις των πιστωτών, «και αυτό σημαίνει ότι μαζί με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, πάει και η ρύθμιση του χρέους». Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι «είναι προνόμιο του πρωθυπουργού να κάνει τον ανασχηματισμό, όταν τον κάνει και με ποιούς θα τον κάνει».
Για δε τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας παρατήρησε: «Έχουμε διαμορφώσει ένα επίπεδο συντροφικότητας, μέσα και από τη διατύπωση και διαφορετικών απόψεων και γνωμών, όπου καταλήγουμε σε κοινή γραμμή. Αυτό που είπε χθες και ο Πάνος Σκουρλέτης. Στη συντροφικότητα και τη συλλογικότητα ενυπάρχει και η διατύπωση των διαφορετικών απόψεων. Ενυπάρχει ο ένας κοινός στόχος μας ως κυβέρνηση, που είναι να ολοκληρώσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή, για αυτούς που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις δεν θα υπάρξει καμία περικοπή, έχουν υποστεί περικοπές πάνω από το 30%» και διευκρίνισε ότι το ειδικό μισθολόγιο περιλαμβάνει τους πάντες «και πρέπει να το ξαναδούμε ολόκληρο και σε σχέση με το πώς πάει η οικονομία».
Υπάρχουν και άλλα μέτρα για την τόνωση των εσόδων και τη μείωση των εξόδων, συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων και του μη αναγκαίου αξιοποιήσιμου υλικού, το κλείσιμο μη ενεργών στρατοπέδων με βάση τις ανάγκες των γενικών επιτελείων, το θέμα των μεταθέσεων.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχολίασε λέγοντας ότι «δεν εξετάζουμε τη μείωση της θητείας αλλά ακόμα και από οικονομική άποψη δεν θα είχε σοβαρό αποτέλεσμα». Υπενθύμισε δε, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους κληρωτούς, ώστε η στρατιωτική τους θητεία να μπορέσει να είναι χρήσιμη για το μέλλον τους – όπως τα διπλώματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις ρυθμίσεις για τους δικηγόρους και τους ιατρούς κλπ.