Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας της γερμανικής πόλης Άουγκσμπουργκ εξουδετέρωσαν έπειτα από επιχείρηση διάρκειας 11 ωρών μια βρετανική βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε πέσει στην πόλη αλλά δεν είχε εκραγεί – γεγονός που σηματοδότησε τον τερματισμό της διαδικασίας απομάκρυνσης 54.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.
Σχεδόν 4.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας κινητοποιήθηκαν για την εκκένωση της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης όπου βρέθηκε η βόμβα, μήκους δύο μέτρων και βάρους 1,8 τόνων, την 20ή Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων.
Η εκκένωση της περιοχής άρχισε νωρίς το πρωί αφού οι αρχές της βαυαρικής πόλης των 290.000 κατοίκων, βορειοδυτικά του Μονάχου, όρισαν μια ζώνη ασφαλείας διαμέτρου 1.500 μέτρων γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα. Οι αστυνομικοί έστησαν τείχη με σάκους άμμου γύρω από το σημείο όπου δούλευαν οι πυροτεχνουργοί για κάθε ενδεχόμενο.
Η επιχείρηση ήταν η μεγαλύτερη του είδους της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και «ανεστάλη» αφού εξουδετερώθηκε η ισχυρή βόμβα, όπως γνωστοποίησαν οι δημοτικές αρχές του Άουγκσμπουργκ με αναρτήσεις τους στο Twitter σε διάφορες γλώσσες (γερμανικά, τουρκικά, αγγλικά και ιταλικά).
Η επιχείρηση εξουδετέρωσης δεν ξεκίνησε παρά στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) διότι διαπιστώθηκε ότι ήταν μεγαλύτερος του αναμενόμενου ο αριθμός των ανάπηρων και των ανθρώπων που ήταν κλινήρεις και χρειάζονταν βοήθεια για να απομακρυνθούν. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί οίκοι ευγηρίας και κλινικές, ενημέρωσε ο δήμαρχος του Άουγκσμπουργκ, Κουρτ Γκριμπλ. Πριν αρχίσει η επιχείρηση η αστυνομία έλεγξε πως τα κτίρια στην περιοχή γύρω από το σημείο ήταν πράγματι άδεια.
Μολονότι έχουν περάσει 71 και πλέον χρόνια από το τέλος του πολέμου, στη Γερμανία εντοπίζονται ακόμη βόμβες που δεν είχαν εκραγεί την εποχή που ερρίφθησαν. Μόνο στο Βερολίνο εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη 3.000 βόμβες στο υπέδαφος.
Μέχρι χθες, η μεγαλύτερη μεταπολεμική επιχείρηση εκκένωσης μιας περιοχής στη Γερμανία προκειμένου να εξουδετερωθεί μια βόμβα που δεν είχε εκραγεί ήταν αυτή του 2011 στο Κόμπλεντς (δυτικά), όταν 45.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν προσωρινά από τα σπίτια τους.