16.5 C
Arta
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Ερευνητική συνεργασία ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με το Πανεπιστήμιο NOTTINGHAMKAITHNAKESOBIOMEDICALS, USA

To Εργαστήριο Υγείας των Ζώων και Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του Tμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου αναπτύσσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Nottingham, Κέντρο Βιομοριακών Επιστημών και με τους καθηγητές Δρ. JafarMahdavi και Δρ. PanosSoultanas και με μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες Βιο-ιατρικών προϊόντων την ΑKESO BIOMEDICALS των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με έδρα τη Βοστώνη, και υπεύθυνο τον Δρ. SimonWilliams, με στόχο τη δοκιμή στην πτηνοτροφία ενός βιοτεχνολογικού διατροφικού προϊόντος που μπορεί να κάνει εκλεκτική δέσμευση παθογόνων στο εντερικό σωλήνα των πτηνών κρεοπαραγωγής και να ανταγωνιστεί ευθέως τα αντιβιοτικά.

Το ερευνητικό έργο θα κρατήσει ένα έτος και στόχος του είναι η μελέτη της αποτελεσματικότητας αυτού του προϊόντος στη δέσμευση παθογόνων του πεπτικού συστήματος των πτηνών κρεοπαραγωγής και η περαιτέρω αδειοδότησή του για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Το έργο αποτελεί τομέα αιχμής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η ελαχιστοποίηση χρήσης αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή είναι επιβεβλημένη λόγω της αναπτυσσόμενης αντιβιοαντοχής παθογόνων μικροβίων που μπορεί να μεταφερθεί και στον άνθρωπο.

Η συνεργασία αυτή επιτεύχθη μετά από επίσκεψη των καθηγητών του Πανεπιστημίου του Νοttingham στην Άρτα, όπως και του επικεφαλής της ΑΚΕSO BIOMEDICALS Δρ. Williams, όπου επιθεώρησαν το εργαστήριο, είδαν τις δυνατότητές του, το πλούσιο ερευνητικό έργο που αναπτύσσει και τον άριστο τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως και τις πειραματικές εγκαταστάσεις εκτροφής και ανέθεσαν αυτό το πρόγραμμα στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής σε επίπεδο έρευνας πεδίου και με αποτελέσματα που κάνουν το ΤΕΙ Ηπείρου πρωτοπόρο στην έρευνα για καινοτόμους μεθόδους πρόληψης από συγκεκριμένα παθογόνα.

Είναι η πρώτη φορά που δίδεται από ιδιωτικό φορέα ερευνητικό έργο σε ΤΕΙ, που με βάση τα πειραματικά δεδομένα να υποβληθεί φάκελος κυκλοφορίας προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) για έγκριση, η οποία και παρακολουθεί και ελέγχει την πειραματική διαδικασία σε όλα τα βήματά  της, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι τα ΤΕΙ και συγκεκριμένα τους εργαστήρια έχουν την εμβέλεια γνώσης που απαιτείται για να συναγωνιστούν στην ανοικτή αγορά αντίστοιχα γνωστών Πανεπιστημίων και να προσελκύουν ερευνητικά κονδύλια που διευρύνουν το κύρος των ΤΕΙ και τη συμμετοχή τους στο επιστημονικό γίγνεσθαι.

Στο συγκεκριμένο έργο όπου θα χρησιμοποιηθεί καινοτόμος μεθοδολογία και τεχνογνωσία αιχμής, επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του Τμήματος κ. Γιάννης Σκούφος, ο καθηγητής κ. Αναστάσιος Τσίνας, η καθηγήτρια κα. Αθηνά Τζώρα, το ειδικό διδακτικό προσωπικό του εργαστηρίου κα. Κωνσταντίνα Φώτου και ειδικοί επιστήμονες όπως ο κ. Αχιλλέας Καραμούτσιος και η κα. Θεοδώρα Σούρδη. Στο έργο συμμετέχουν επίσης και τρεις επί πτυχίω φοιτητές της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής, ο κ. ΑπόστολοςΜπακόλας, ο κ. ΆγγελοςΙγγλέζης και ο κ. ΚώσταςΒέργος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ