Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ξεκινά την προετοιμασία του δεύτερου κύκλου των προκηρύξεων για τρεις δράσεις του ΕΣΠΑ, οι οποίες κατά την πρώτη περίοδο που «έτρεξαν» δέχτηκαν χιλιάδες αιτήσεις υποψήφιων επενδυτών.
Τα τρία προγράμματα, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται με συνολικό προϋπολογισμό 106,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς, βέβαια, να αποκλείεται και η αύξηση των κονδυλίων.
Πρόκειται για μια νέα ευκαιρία για οικονομικές ενισχύσεις έως και 100% σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θέλουν να κάνουν τη δική τους δουλειά, σε νεοφυείς αλλά και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τις εταιρείες τους, δίνεται από τον Σεπτέμβριο.
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανήγγειλε πως οι τρεις δράσεις θα είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για:
1. Τη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»: Ο προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου θα είναι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.
2. Τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», με τον προϋπολογισμό του δεύτερου κύκλου να σχεδιάζεται στα 48 εκατ. ευρώ.
3. Τη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», που θα έχει προϋπολογισμό 18,5 εκατ. ευρώ.
Σύντομα θα δημοσιευθεί και δράση για την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων.
Πηγές θέλουν τα ποσοστά επιδότησης για όσους υπάρχουν στα προγράμματα να μην αλλάζουν.
Έτσι, για την «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι στο 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Σκοπός της δράσης είναι η επιδότηση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)». Αυτοί είναι οι εξής:
• Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων
• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
• Υλικά/Κατασκευές
• Εφοδιαστική Αλυσίδα
• Ενέργεια
• Περιβάλλον
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
• Υγεία
Σε σχέση με τη «Νεοφυή επιχειρηματικότητα» το ποσοστό επιδότησης θα είναι μάλλον πάλι στο 100%.
Η δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης.
Με το πρόγραμμα ενισχύονται άνεργοι και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή και συνεργασίες αλλά και ενώσεις αυτών, προκειμένου να ιδρύσουν νέα επιχείρηση.
Οι εταιρείες και σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να προέρχονται πάλι από τους οκτώ κλάδους:
• Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων
• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
• Υλικά/Κατασκευές
• Εφοδιαστική Αλυσίδα
• Ενέργεια
• Περιβάλλον
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
• Υγεία
Στο 100% θα είναι και η ενίσχυση της δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
Σκοπός της δράσης, που καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες των δικαιούχων, είναι να ενισχυθούν άνεργοι πτυχιούχοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και όσοι εργάζονται προκειμένου να γίνουν αυτοπασχολούμενοι.
Αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν:
• Ανεργοι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.
• Φυσικά πρόσωπα, πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
Τα τρία προαναφερόμενα προγράμματα, τα οποία σταδιακά έληξαν μέχρι τις αρχές Ιουλίου, δέχτηκαν εντυπωσιακό αριθμό αιτήσεων. Αυτές ανήλθαν σε 31.396 και δείχνει τη… δίψα για χρηματοδότηση και δουλειά.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, «όλες οι δράσεις συνάντησαν μεγάλο ενδιαφέρον, που αποτυπώθηκε σε πολύ υψηλό αριθμό αιτήσεων, με συνέπεια μάλιστα να αυξήσουμε τον συνολικό προϋπολογισμό για τον α’ κύκλο στα 322 εκατ. ευρώ από τα 270 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά».
Επίσης, ο κ. Χαρίτσης προδιαγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα έχουν τα προγράμματα αυτά κατά τον δεύτερο κύκλο υποβολής των προτάσεων: «Τα πρώτα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν δείχνουν ότι οι αλλαγές είχαν αντίκρισμα, ότι οι προτάσεις ανταποκρίνονται στους στόχους που είχαμε εξαρχής θέσει. Αναμένουμε πλέον με ενδιαφέρον τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, εν όψει μάλιστα του δεύτερου κύκλου των προσκλήσεων, για τον οποίο θα αξιοποιηθεί η εμπειρία που θα έχει συγκεντρωθεί. Θα εξεταστούν ενδεχόμενες αλλαγές και εξειδικεύσεις, καθώς και η δυνατότητα αύξησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού ώστε να ανταποκριθούμε στο μεγάλο ενδιαφέρον. Ο δεύτερος κύκλος πρόκειται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο», καταλήγει.
Επτά ακόμη προγράμματα ενίσχυσης
Αναφορικά με τα επτά προγράμματα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης περιγράφει ποια θα είναι αυτά: «Οι τέσσερις δράσεις εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου. Στην ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν νέες δράσεις. Ηδη έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Επεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters), με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα θα δημοσιευθεί δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων».
Και συνεχίζει με τις άλλες τρεις δράσεις: «Στον άμεσο σχεδιασμό μας βρίσκεται η προκήρυξη προγράμματος προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και προγράμματος προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση σχεδίων που αφορούν την αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων. Τέλος, με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία».