«Είναι καιρός για έργα… Να τολμήσουμε να συνεργαστούμε… Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, το πιστεύω και το διαλαλώ… Αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί να περάσουμε το ποτάμι, θα πνιγούμε όλοι μαζί…»… Με τις φράσεις αυτές, τις πλέον χαρακτηριστικές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου ξεκίνησε το αναπτυξιακό συνέδριο, το 5ο κατά σειρά που οργανώνει η Κυβέρνηση.
Στα Γιάννινα βρίσκονται όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί ενώ την Τρίτη θα είναι παρών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον δήμαρχο της πόλης Θωμά Μπέγκα, ο οποίος επικέντρωσε στους αναπτυξιακούς πυλώνες της περιοχής. Ο πρωτογενής τομέας, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, το περιβάλλον, οι υπηρεσίες υγείας και παιδείας, αποτελούν τα δυνατά πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων, όπως τόνισε ο δήμαρχος.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής κάνοντας εκτενή αναφορά στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη προστασίας της φέτας, όπως και στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.
Εκ μέρους της κυβέρνησης, τις εργασίες άνοιξε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης με στόχο την ανάπτυξη… Ανάπτυξη που σχεδιάζεται επί τόπου και όχι σε κάποια κέντρα της Αθήνας.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ικανοποιητικά, συγκριτικά οικονομικά στοιχεία.
Δείκτες, στοιχεία και μετρήσεις που υποδηλώνουν την ανακοπή του προβλήματος και την τάση αναστροφής της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.
Τα αξιολογούμε, λοιπόν, ως μια βάση για να πάμε γρήγορα παραπέρα.
Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Για το παραπέρα.
Για να σχεδιάσουμε μαζί σας σε τοπικό επίπεδο.
Και μαζί με τους άλλους περιφερειακούς σχεδιασμούς των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας να διαμορφώσουμε τον εθνικό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
Βάζοντας όμως τους δικούς μας όρους για την ανάπτυξη,
διαμορφώνοντας ένα καινούριο πρότυπο δίκαιης, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης που θα σχεδιαστεί, θα κατευθυνθεί και θα υλοποιηθεί με βάση τα συμφέροντα των πολλών.
Μια δίκαιη ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας αυξάνοντας την σταθερή, μόνιμη και ποιοτική απασχόληση,
που δεν θα λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για λίγους,
αλλά στα αποτελέσματά της, τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις δράσεις της,
με μια κουβέντα στα οφέλη της,
θα έχει αναλογική πρόσβαση ολόκληρη η κοινωνία.
source