Δυστυχώς όμως, μια νέα επιστημονική μελέτη μάς λέει πως παλεύει για την επιβίωσή της.
Το ανορθόδοξο αυτό πλάσμα μπήκε στη λίστα με τα πλέον ιδιαίτερα εξελικτικά ερπετά που απειλούνται με εξαφάνιση (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered– EDGE) της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου, πιστοποιώντας όχι μόνο την ιδιαιτερότητά της αλλά και την απειλή για την εξαφάνισή της.
Η πράσινη κόμη της γεννιέται από τα φύκια που μεγαλώνουν στο κεφάλι και το καβούκι της, γι’ αυτό και στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 αποτελούσε δημοφιλές κατοικίδιο. Οι χελώνες του είδους της (Mary River) ήταν πασίγνωστες και εμπορικά αχτύπητες στην Αυστραλία για περισσότερο από 20 χρόνια, πριν αναγνωρίσουν οι επιστήμονες πως πρόκειται ουσιαστικά για νέο είδος.
Προσλαμβάνοντας οξυγόνο μέσω αδένων στο άνοιγμα που στα ερπετά λειτουργεί τόσο ως πρωκτός όσο και γεννητικά όργανα, η χελώνα μπορεί να μείνει κάτω από το νερό για τρεις ολόκληρες μέρες. Ακόμα και αυτή η υπερδύναμή της δεν φαίνεται πάντως ικανή να τη σώσει από την εξαφάνιση, μια εξαφάνιση για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά ο άνθρωπος.
Πλέον ξέρουμε πως το είδος της απομακρύνθηκε από τις άλλες χελώνες πριν από 40 εκατ. χρόνια, όταν Αυστραλία και Ανταρκτική ήταν ακόμα ενωμένες. Εκεί που εμείς διαχωριστήκαμε από τους κοντινότερους συγγενείς μας, τους χιμπαντζήδες, πριν από 10 εκατ. χρόνια, ίσως και λιγότερο.
Ζει αποκλειστικά σε γλυκά νερά και ειδικά στον ποταμό Mary River του αυστραλιανού Κουίνσλαντ και είναι με τον δικό της τρόπο χαριτωμένη…