9.3 C
Arta
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Η ώρα της κρίσης και της αλήθειας για τις αμερικανικές εκλογές

Μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρη η υφήλιος θα γνωρίζει ποιος είναι ο νέος αποκαλούμενος «πλανητάρχης» αφού 225 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, μέσα σε ένα εξαιρετικά τεταμένο και ταραγμένο κλίμα που κράτησε πολλούς μήνες.

Η Αμερική ψηφίζει και αποφασίζει για τον επόμενο Πρόεδρο και ήδη τα media της χώρας καλύπτουν live όλες τις εξελίξεις και κάνουν λόγο για μία βαθιά διχασμένη χώρα. Στο στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας σήμανε συναγερμός όταν διέρρευσε το πρωτοσέλιδο του Newsweek για την επόμενη μέρα που έδειχνε την Κλίντον νικήτρια. Τα social media βούηξαν, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το περιοδικό είχε απλά δύο πρωτοσέλιδα για να είναι έτοιμο! Άλλωστε πολλά ψέμματα έτρεξαν μέσω των κοινωνικών δικτύων για τις συγκεκριμένες εκλογές…

Cwuk6k4VIAAzGYa

Οι εκλογές ξεκινούν στις 13:00 ώρα Ελλάδας το μεσημέρι της Τρίτης και θα διαρκέσουν έως τις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, 9 Νοεμβρίου. Σε δύο πολιτείες, την Αϊόβα και τη Βόρεια Ντακότα, οι κάλπες θα κλείσουν στις 04:00 της Τετάρτης, γεγονός που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της φετινής εκλογικής διαδικασίας.

Ήδη αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η παρατηρούμενη υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον.

Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στην συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012. Ομως η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας , που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τη Χίλαρι Κλίντον. Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να νικήσει και στην Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα.

Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάντα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012. Ο Τραμπ προηγείται στο Οχάιο και την Αϊόβα, αλλά αυτό δεν του αρκεί , εάν η ψήφος των ισπανόφωνων δώσει στη Χίλαρι Κλίντον τη νίκη σε άλλες πολιτείες.

Το επιτελείο του Τραμπ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να νικήσει χωρίς τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Στη Φλόριντα, αριθμός ρεκόρ 6,4 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αν αναμενόμενων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39,9-38,5%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμπα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα.

Αν και η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη, οι ψήφοι των ισπανόφωνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 976.000.

Στη Βόρεια Καρολίνα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη πέσει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Τραντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει το 90% της ρεπουμπλικανικής ψήφου στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο μαραθώνιος για τις εκλογές

Ο μαραθώνιος για τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ έχει διαρκέσει τουλάχιστον 23 μήνες. Μια εξαιρετικά ταραγμένη περίοδος από τα καμώματα του ιδιόρρυθμου Ντόναλντ Τραμπ και την προσέγγιση του για τις γυναίκες, του μετανάστες, την οικονομία, μέχρι και τα πυρηνικά όπλα, αλλά και από τη δημοσιογραφική επιτυχία των New York Times ότι η Χίλαρι Κλίντον, η αγαπημένη ισχυρών οικονομικών λόμπι, χρησιμοποίησε έναν ιδιωτικό σέρβερ για τα μηνύματά της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2009 ως το 2013.

Με δυσκολία η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών από τον αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια ευκολότερη νίκη με τον εκρηκτικό του χαρακτήρα και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για απαγόρευση των μεταναστών στις ΗΠΑ.

Ο Αύγουστος ήταν ένας δύσκολος μήνας για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τραμπ, ο οποίος άλλαξε και πάλι την ομάδα του και ενεπλάκη σε μια αντιπαράθεση με την οικογένεια Καν, τους γονείς ενός Αμερικανού στρατιώτη, μουσουλμάνου, που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος, ενώ το Σεπτέμβριο κάτω από τον καυτό ήλιο, η Χίλαρι Κλίντον, αφυδατωμένη, νιώθει αδιαθεσία στη Νέα Υόρκη. Παραπατά ανεβαίνοντας στο αυτοκίνητό της και αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι πάσχει από πνευμονία.

Στις 26 Σεπτεμβρίου η πρώτη τηλεμαχία είναι γεγονός. Ενώπιον 84 εκατομμυρίων τηλεθεατών ο Τραμπ εκνευρισμένος απέναντι σε μια Κλίντον προετοιμασμένη και ανηλεή. Η Χίλαρι παίρνει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
2016-11-08T060934Z_1707830238_S1AEULPGMGAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-TRUMP

Η τύχη του Τραμπ και οι πολιτείες – κλειδιά

Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή την Κυριακή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Οποιαδήποτε ήττα του σε δύο από τις τρεις πολιτείες Φλόριντα, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια θα καταλήξει σχεδόν βέβαια σε νίκη της Κλίντον. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ πρέπει να διατηρήσει το προβάδισμά του στην παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία της Αριζόνα, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μειώνεται, και να ελπίσει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Έβαν Μακ Μόλιν δεν θα κερδίσει άλλο ένα προπύργιο των ρεπουμπλικανών, την Γιούτα.

2016-11-08T091857Z_1746157391_D1BEULPXHHAB_RTRMADP_3_USA-ELECTION-CLINTON

Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Τραμπ χρειάζεται επίσης περισσότερους λευκούς ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους από όσους προσήλθαν στις κάλπες το 2012, χαμηλότερη προσέλευση Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, και μια χαμηλότερη αύξηση ισπανόφωνων ψηφοφόρων από αυτήν που προβλέπεται, σύμφωνα με την ανάλυση.

Αν ο Τραμπ παραμείνει στη μάχη σήμερα το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), αφού έχουν καθοριστεί τα αποτελέσματα στις αμφισβητούμενες ανατολικές πολιτείες, τότε η προσοχή όλων θα στραφεί στην Αριζόνα. Ο Τραμπ διατηρούσε ένα προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι της Κλίντον την Κυριακή το βράδυ, αλλά η Αριζόνα έχει κινηθεί σταθερά προς την υποψήφια των δημοκρατικών τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση. Είναι επίσης μια πολιτεία όπου η ψηλότερη προσέλευση των ισπανόφωνων στις κάλπες μπορεί να γείρει την πλάστιγγα καθοριστικά προς την Κλίντον.

Αν ο Τραμπ βρίσκεται ακόμα σε θέση να κερδίσει μετά την Αριζόνα, πάλι μπορεί να εμποδιστεί στην Γιούτα, όπου ο Μακ Μόλιν έχει παραμείνει υποψήφιος μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα πέντε ή παραπάνω πόντων στη Γιούτα. Μια νίκη του Μακ Μόλιν μπορεί να καταλήξει στο χαμηλής πιθανότητας σενάριο όπου ούτε η Κλίντον ούτε ο Τραμπ εξασφαλίζει τους 270 ψήφους των εκλεκτόρων που χρειάζονται για τη νίκη. Ο νικητής στη περίπτωση αυτή θα επιλεχθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανούς, όπου οι βουλευτές θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του Τραμπ, της Κλίντον και του Μακ Μόλιν, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμα της Γιούτα και πρώην πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

2016-11-08T092714Z_415793589_D1BEULPYAKAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-CLINTON

Οι μεγάλοι εκλέκτορες

Είναι συνολικά 538 και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και το πληθυσμιακό της μέγεθος. Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες, όσους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (ανάλογα με τον πληθυσμό της), ενώ διαθέτει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού.

Η Καλιφόρνια , για παράδειγμα, διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, η πολιτεία της Νέας Υόρκης 29, η Φλόριντα 29, ενώ το Βερμόντ, η Αλάσκα , το Γουαϊόμινγκ και το Ντελαγουέρ δεν διαθέτουν παρά 3.

Οι μεγάλοι εκλέκτορες που απαρτίζουν το κολέγιο των εκλεκτόρων θα εκλέξουν στη συνέχεια επισήμως στις 19 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία τυπική πράξη της εκλογικής διαδικασίας.

Τι πρέπει να κερδηθεί

Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων, δηλαδή 270.

Σε όλες τις πολιτείες, πλην δύο, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων, παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας.

Στη Νεμπράσκα και στο Μέιν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.

Στις 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί εκλέγουν, εκτός του διαδόχου του Μπαράκ Ομπάμα , ένα νέο Κονγκρέσο και δεκάδες χιλιάδες τοπικούς εκπροσώπους.

2016-11-08T075920Z_92226561_D1BEULPQFOAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-TRUMP

Κογκρέσο

Το Κογκρέσο αποτελείται από δύο σώματα με ίση εξουσία: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Εάν το κόμμα του επόμενου προέδρου δεν ελέγχει κανένα από τα δύο νομοθετικά σώματα, θα του είναι αδύνατον να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Βουλή των Αντιπροσώπων: οι 435 έδρες της θα ανανεωθούν για μία θητεία δύο ετών ανά εκλογική περιφέρεια. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία, με 246 έδρες, έναντι 186 για τους Δημοκρατικούς και 3 κενές έδρες εξαιτίας δύο παραιτήσεων και ενός θανάτου. Δεν αναμένεται αλλαγή της πλειοψηφίας.

Γερουσία: 34 από τις 100 έδρες θα ανανεωθούν για θητεία έξι ετών. Οι γερουσιαστές εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων κάθε πολιτείας. Οποιο και αν είναι το μέγεθός της, κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές.

ήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 54 γερουσιαστών έναντι 44 εδρών που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και δύο ανεξάρτητων, συμμάχων των Δημοκρατικών. Θα χρειασθεί στους Δημοκρατικούς η εξασφάλιση 4 επιπλέον εδρών για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας στην περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο, διότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δίνει την ψήφο του σε περίπτωση ισοψηφίας 50-50.

Τι έριξαν στην κάλπη οι… 7 ψηφοφόροι

Την έναρξη των προεδρικών εκλογών κήρυξαν τα μεσάνυχτα οι επτά ψηφοφόροι της πόλης Ντίξβιλ Νοτς, στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και ήδη βγήκαν τα αποτελέσματα: Κλίντον 4, Τραμπ 2 , Τζόνσον 1, άκυρα ψηφοδέλτια 1.

Στις 00.00 ο Κλέι Σμιθ έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες αυτή της κοινότητας που είναι χαμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μία παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation».

 

 

 

πηγή

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ