Σε εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο της καθίζησης στο Καλπάκι, κάτω από τον λόφο που φέρει το ιστορικό «ΟΧΙ»… Η γη έχει ανοίξει και ήδη έχει σχηματιστεί κρατήρας βάθους πολλών μέτρων.
Η οικογένεια Γκουγιάννου διατηρεί μία μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή. Στις σταβλικές εγκαταστάσεις που απέχουν πλέον ελάχιστα από το σημείο που τα χωράφια βουλιάζουν, είχε πάνω από 350 γιδοπρόβατα.
Λίγο μετά τις τρεις το πρωί, χρειάστηκε να προχωρήσει στην εκκένωσή τους καθώς χάθηκε ένα νέο κομμάτι γης και μαζί κόπηκε σε κομμάτια και ο αγροτικός δρόμος.
«Ταλαιπωρία μεγάλη και φόβος… Το λέω κι ακόμη τρέμω» λέει ο κ. Γκουγιάννος, ο οποίος από το απόγευμα της Παρασκευής παρακολουθεί από πολύ κοντά την καθίζηση.
Αρχικά υπήρχε ένα μικρό βούλιαγμα. Στη συνέχεια η γη άνοιξε και πανύψηλα δέντρα που υπήρχαν έχουν χαθεί κάτω από τα χώματα.
Το βάθος του κρατήρα ξεπερνά τα τριάντα μέτρα…
Τη νύχτα και μετά από την βροχόπτωση το φαινόμενο επεκτάθηκε. Τότε κόπηκε ο αγροτικός δρόμος κι ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι γης.
«Φοβόμαστε, λογικό δεν είναι…» σημειώνει ο κ. Γκουγιάννος και περιμένει όπως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής τους επιστήμονες να αποφανθούν για τα αίτια και τους λόγους που προκάλεσε το φαινόμενο.
Παρών ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης… Ήδη έχει μιλήσει με το ΙΓΜΕ το οποίο αναμένεται να κάνει αυτοψία στην περιοχή.
«Χθες μέχρι αργά το βράδυ η έκταση που είχε βουλιάξει ήταν μικρότερη. Τη νύχτα επεκτάθηκε αρκετά.. Υπήρχαν δέντρα που απορροφήθηκαν από τον κρατήρα. Χθες το βράδυ βλέπαμε τις ρίζες τους, σήμερα έχουν καλυφθεί με χώματα. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε… Συζητήσαμε με το ΙΓΜΕ και είναι καθησυχαστικοί», σημειώνει ο κ. Καψάλης.
Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Καλπακίου όπως ήταν λογικό, είχαν ανησυχήσει έντονα από την συνεχή σεισμική δραστηριότητα. Όσο οι μέρες περνούν και οι επιστήμονες μιλούν πλέον για φυσιολογική εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας η ηρεμία επανέρχεται στην καθημερινότητά τους.
Από το πρωί πάντως δεκάδες είναι αυτοί που σπεύδουν να δουν από κοντά τον κρατήρα που άνοιξε, ενώ μέσα στην μέρα αναμένεται να τοποθετηθούν απαγορευτικά, περισσότερο για την προστασία των κυνηγών που κινούνται στην περιοχή.