20.4 C
Arta
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κωλυσιεργία στις εργασίες αναστήλωσεως του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κομμένο Άρτας

Ο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κομμένο της Άρτας είναι κατασκευής του 1814.Το 1885 έγινε επέκταση του ναού και οι τοιχογραφίες του είναι των αρχών του 19ου αιώνα.Είναι κοιμητηριακός ναός.

Ο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι αρχαιολογικός,ηλικίας 202 ετών.Υπήρξε μάρτυρας της θηριωδίας των Γερμανών κατά του αθώων κατοίκων του χωριού όταν εκτελέσθηκε ο μισός σχεδόν πληθυσμός του. Ο ναός ήταν πηγή δύναμης,στήριξης και συμπαράστασης για τους επιζώντες κατοίκους του χωριού.Απόλυτα συνυφασμένος  και συνδεδεμένος, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του χωριού.

Σήμερα η αναστήλωση του ναού κρίνεται απαραίτητη.Βασική προϋπόθεση  ώστε ο ναός να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και στις καιρικές συνθήκες είναι η αντικατάσταση της κεραμοσκεπής και των ταβανιών που όμως στηρίζονται και καλύπτουν 30-40 εκατοστά περιμετρικά των τοιχογραφιών.Το γεγονός αυτό επιβάλλει πρώτα να γίνουν σωστικές εργασίες στις τοιχογραφίες.

Κάπου εδώ λοιπόν εμφανίζεται η συνήθης γραφειοκρατία και το βαθύ κράτος με συνέπεια οι εργασίες αναστηλώσεως του ναού να κωλυσιεργούν.Είναι απαραίτητο λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς να κινηθούν ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία αναστήλωσης του ναού,αρχαιολογικής σημασίας,ο οποίος είναι συνδετικός κρίκος του χθες και του σήμερα,κομμάτι της ιστορίας του χωριού.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ