Μέτρα εδώ και τώρα με αντίστροφο κόφτη είναι το νέο σενάριο που προωθείται από τους δανειστές, μια πρόταση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος, αύριο Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με βάση αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει τώρα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018 προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμμετοχή του Ταμείου, τα οποία εφόσον δεν χρειαστεί να εφαρμοστούν θα ακυρωθούν το 2019.
Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ισχύσουν μετά το 2018.
Αυτό το σενάριο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα αφού θα μπορέσει να κηρύξει το χρέος βιώσιμο και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με αυτά τα δεδομένα οι θεσμοί φέρονται να βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης έναν αντίστροφο κόφτη που θα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αναιρέσει τα επώδυνα μέτρα εφόσον καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά. Ο αντίστροφος κόφτης θα διευκολύνει την κυβέρνηση που αναζητά επειγόντως μια φόρμουλα συμβιβασμού με δεδομένο ότι ο χρόνος τελειώνει στις 20 Φεβρουαρίου . Ο πρωθυπουργός πάντως διαμηνύει με συνέντευξή του στην ΕφΣυν για τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψηφιστούν νέα μέτρα.
Αν στο Eurogroup της Πέμπτης, υπάρξει ένας αρχικός συμβιβασμός θα μπορούσε αυτό να σημάνει την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής του κουαρτέτου για συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της δεύτερης αξιολόγησης. Οπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει ό,τι έχει συμφωνηθεί, οι θεσμοί συντάσσουν το περιβόητο compliance report, εγκρίνεται από το Eurogroup, δρομολογείται η εκταμίευση της δόσης και η λήψη απόφασης αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κάθε αντίθετο σενάριο μπορεί να αποδειχθεί εφιάλτης.
Στη συνέχεια του «καλού» σεναρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντάσσεται με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, με τη σύναψη του δικού του Μνημονίου, του λεγόμενου MEFP. Το Memorandum of Economic and Financial Policies, αποτελεί, με τα δεδομένα των δύο πρώτων προγραμμάτων, μια παραλλαγή του ευρωπαϊκού Μνημονίου, του Memorandum of Understanding.
Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαντάζει αδύνατο να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία στο Eurogroup. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε για τη συνεδρίαση του Eurogroup, «θα δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε σε γρήγορη ολοκλήρωση… αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί έως την Πέμπτη