10.9 C
Arta
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Μαθήματα ακραίου εθνικισμού στα Αλβανικά βιβλία… Παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας

Μαθήματα ακραίου εθνικισμού εξακολουθούν να παίρνουν χιλιάδες μαθητές στην Αλβανία, ανάμεσα σε αυτούς και οι μαθητές των Ελληνικών μειονοτικών σχολείων που κρατούν στα χέρια τους τα βιβλία της Γεωγραφίας και της Ιστορίας.

Βιβλία που όχι απλά βρίθουν ανακριβειών αλλά καλλιεργούν το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας κάνοντας λόγω για τα αλβανικά εδάφη που διαμελίστηκαν, για την Τσαμουριά, για τις αλύτρωτες περιοχές παρουσιάζοντας χάρτες και φωτογραφίες από ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα.

Πρόκειται για τα ίδια βιβλία που προκλήθηκε πανελλαδικός σάλος, όταν συνελήφθησαν στην Κακαβιά υπάλληλοι του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών να μεταφέρουν στην Ελλάδα ένα ολόκληρο φορτίο για να «επιμορφώσουν» προφανώς μαθητές που ζουν στην χώρα μας!

al vivlio2Έκτοτε δεν ασχολήθηκε κανείς και παρά τη σειρά συμφωνιών που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου τα σχολικά βιβλία να απαλλαγούν από ανακρίβειες και κυρίως από κείμενα που καλλιεργούν τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό, στην πράξη δεν έγινε τίποτα.

Στα αλβανικά βιβλία δεν έχει αλλάξει ούτε ένα «και»

Τα Τίρανα συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ανύπαρκτες αξιώσεις την ώρα που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαική Ένωση και να παρουσιάσουν εικόνα χώρας δημοκρατικής κι ελεύθερης.

Τι διδάσκεται στο μάθημα της Γεωγραφίας;

Αναφέρονται ως Αλβανικές οι περιοχές «Τσαμουριά» Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα όπως επίσης και περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων.

Στο μάθημα της Γεωγραφίας πάντα, οι μαθητές διδάσκονται ότι «στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που “μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη”. Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!»

Παρουσιάζεται αρκετές φορές ο «πολιτικός χάρτης» των αλβανικών περιοχών στον οποίο περιλαμβάνεται η Τσαμουριά, με την σημείωση ότι αποδόθηκε στην Ελλάδα το 1913.

Επίσης στο μάθημα της Γεωγραφίας παρουσιάζονται στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό “αλύτρωτων αλβανικών περιοχών”, μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά

Τέλος το βιβλίο περιλαμβάνει ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις “αλβανικές περιοχές της Ελλάδας” με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα. Και κλείνει με πληροφορίες και στοιχεία για την “Τσαμουριά”…

al vivlio3

al vivlio4

al vivlio5

al vivlio6

 

 

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ