Ενα πραγματικά καλό μήνυμα (αν και το περιεχόμενό του δεν έχει γίνει αντιληπτό και μάλλον θα αργήσει πολύ να γίνει αντιληπτό στην πραγματική οικονομία) στέλνει από την Ουάσιγκτουν έστειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον: “Η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει πρόσβαση στις αγορές και βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη των επενδυτών μπορεί να είναι μεγάλη και να είναι ήρεμοι για διάφορους λόγους” ανέφερε!
Είναι η πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια που η ΕΚΤ μιλά με καλά λόγια για την Ελλαδα και η πρώτη φορά, γενικώς που στέλνει μήνυμα σε επενδυτές ότι “Οι επενδύσεις σας στην Ελλάδα όχι μόνο είναι ασφαλείς αλλά έχουνε και μεγάλες προοπτικές”!
Ωστόσο μεσοπρόθεσμα συνέδεσε την πρόσβαση στις αγορές με την αξιολόγηση και τις μεταρρυθμίσεις .
«Η Ελλάδα έχει όντως πρόσβαση στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά υπό πιο ευρεία έννοια η πρόσβαση στις αγορές μεσοπρόθεσμα θα είναι διατηρήσιμη μόνον εφόσον υπάρξει συμμόρφωση με την αξιολόγηση και με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που είναι υπό συζήτηση αυτή την περίοδο στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.
Με άλλα λόγια, βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη των επενδυτών μπορεί να είναι μεγάλη και να είναι ήρεμοι για διάφορους λόγους, αλλά μεσοπρόθεσμα αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» ανέφερε ο Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, δήλωσε στις ΗΠΑ το «Τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτών για την ελληνική οικονομία».
Ο κ. Παπαδημητρίου πρόσθεσε ότι όσοι συνάντησε «ξέρουν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης» και ότι «μιλούν με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα και γνωρίζουν ότι θα βγούμε από το πρόγραμμα».
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα του προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά τη δημιουργία 300.000 θέσεων απασχόλησης εντός δύο ετών. Ωστόσο, εξήγησε ότι για να εγκρίνει το πρόγραμμα το ΔΣ της τράπεζας θα πρέπει πρώτα να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.
Πότε θα κλείσει και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση;
“Εως το τέλος του έτους, καθώς την ίδια βούληση εκφράζουν και οι θεσμοί”, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Το ερώτημα είναι πότε θα το νιώσουν αυτό οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και πότε η οικονομία θα εισέλθει σε σοβαρούς και μόνιμους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3-4% ετησίως.
Και βέβαια, το σημαντικότερο όλων είναι το πότε η χώρα θα βγει από τα capital control. Γιατί όσο μένει σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων, τόσο πιο δύσκολο θα είναι “να σηκώσει κεφάλι”.