22.6 C
Arta
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα επιστημονική «ακτινογραφία» στους σεισμούς των Ιωαννίνων.. Σταθερά φθίνουσα η πορεία!

Σε μία ακόμη ανάλυση της σεισμκής δραστηριότητας στο Νομό Ιωαννίνων προχώρησαν οι σεισμολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της ακολουθίας.

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες, σε καθημερινή σχεδόν βάση, παρουσιάζουν πλήρη στοιχεία συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα που υπήρχαν καθώς και τα τεκμηριωμένα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Το πρώτο και σημαντικότερο που επισημαίνεται είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.

Κατά το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν 12 μετασεισμοί εκ των οποίων μόνο οι έξι ήταν πάνω από το μέγεθος «πληρότητας», δηλαδή άνω των 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως τονίζουν οι σεισμολόγοι στο ενημερωτικό τους σημείωμα «η κάμψη της δραστηριότητας γίνεται ορατή και στη χρονική κατανομή της μετασεισμικής ακολουθίας, η οποία εξακολουθεί να δείχνει σταθερή μείωση του ρυθμού εκδήλωσης μετασεισμών».

Το μέσο μέγεθος των μετασεισμών παραμένει σταθερό στην τιμή που διαμορφώθηκε από τα δεδομένα του πρώτου 48ώρου, κάτι που αναμένεται σε ομαλά εξελισσόμενες μετασεισμικές ακολουθίες.

Επί πλέον, οι νέοι σεισμοί εκδηλώθηκαν και πάλι εντός του σεισμογόνου χώρου, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί από το πρώτο 48ωρο, γεγονός που ενισχύει την προσέγγιση για ομαλή εξέλιξη της διέγερσης.

Τονίζεται και πάλι ότι ομαλή εξέλιξη μιας ακολουθίας δε σημαίνει πλήρη απουσία μετασεισμών.

Όπως υπογραμμίζουν οι σεισμολόγοι, είναι δυνατόν στα προσεχή 24ωρα να εκδηλωθούν κάποιοι μετασεισμοί που πιθανόν θα γίνουν αισθητοί στην περιοχή κάτι που, υπό προϋποθέσεις, θα επαληθεύει και τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο σε μια ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία το μέσο μέγεθος των μετασεισμών παραμένει σταθερό.

Εκείνο που θα μειώνεται θα είναι η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων μετασεισμών, μέχρι την επαναφορά της σεισμικότητας στα προ της διέγερσης επίπεδα.

Την ανάλυση υπογράφουν ο Καθηγητής Μανώλης Σκορδύλης και η κ. Ελένη Τέζα.

 

 

 

 

 

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ