9.3 C
Arta
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Νέο φορολογικό σύστημα παρουσίασε ο Μίχαλος στον Μητσοτάκη

Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ.

Ο κ. Μίχαλος παρέδωσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το υπόμνημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με τις θέσεις και τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τη λειτουργία της αγοράς και την εθνική οικονομία και τόνισε ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή αλλά και την εθνική μας αυτονομία και κυριαρχία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Μίχαλο στην ανάγκη για δραστική μείωση φόρων και εισφορών, την επαρκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καθιέρωση ενός συστήματος εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της οικονομίας της γνώσης.

Ο κ. Μίχαλος πρότεινε ένα ριζοσπαστικό φορολογικό σύστημα μεταβλητού αφορολόγητου με: Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων 20% με ταυτόχρονη συγκράτηση και αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων και εισφορών.

Θέσπιση ενός νέου συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με «μεταβλητό αφορολόγητο» βάσει εισοδημάτων – δαπανών, που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η πρόταση συνίσταται στο ότι τα φυσικά πρόσωπα φορολογούμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το αφορολόγητο όριό τους μέχρι και του ποσού του συνόλου των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει το έτος κατά το οποίο φορολογούνται τα εισοδήματά τους με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε πολύ ισχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους για τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν σημαντικά αδήλωτα εισοδήματα από μία μερίδα επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δρουν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Προτείνεται η καθιέρωση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33% για το υπόλοιπο φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι τα Επιμελητήρια ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας επί οικονομικών θεμάτων, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης των προβλημάτων της χώρας και πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις τους στην οικονομία και την κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός για να μπορέσουν τα επιμελητήρια να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο, τον οποίον πρέπει να ακολουθήσει και η ίδια η οικονομία μας, για να μπορέσουμε επιτέλους να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη της κρίσης. Ο επιμελητηριακός θεσμός μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη το έχει κάνει.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Χαιρόμαστε που σας υποδεχόμαστε στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για να κάνουμε μια συζήτηση ενόψει της προετοιμασίας μας για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία και κυρίως ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που κατεξοχήν εκπροσωπείται από τον επιμελητηριακό θεσμό.

Η πραγματική οικονομία περνάει δύσκολα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, δυστυχώς, κάνει τη ζωή του επιχειρηματία κάθε μέρα πιο δύσκολη. Εμείς έχουμε σκοπό αυτά να τα αντιμετωπίσουμε και να καταθέσουμε ένα πλαίσιο προτάσεων που θα απελευθερώνει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητος και θα δίνει τη δυνατότητα, πάλι, στη μικρομεσαία επιχείρηση, κατεξοχήν, να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει δικαίωμα στην ανάπτυξη. Οι προτάσεις μας θα εξειδικευθούν περαιτέρω στην ομιλία την οποία θα κάνω στην Έκθεση. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ σε τρία σημεία, τα οποία με χαρά βλέπω ότι και εσείς θίγετε στο δικό σας υπόμνημα και τα θεωρώ καθοριστικής σημασίας.

Το ζήτημα της φορολογίας. Έχουμε δεσμευθεί σε μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20%, εντός δύο ετών. Δέσμευση που είχα εξαγγείλει στη Δ.Ε.Θ., τον περασμένο χρόνο.

Το ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο ξέρω ότι ταλαιπωρεί πάρα πολύ τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην αποδέσμευση πόρων από το ΕΣΠΑ. Είχαμε, χθες, την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα, η οποία επικρατεί στο ΕΣΠΑ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν έχουν πέσει χρήματα στην πραγματική αγορά. Και παρά την εικονική πραγματικότητα, που χτίζει η Κυβέρνηση, η αλήθεια, δυστυχώς, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.

Είχα την ευκαιρία, χθες, να κάνω μια αναλυτική συζήτηση με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το πως οι τράπεζες μπορούν πάλι να γίνουν μια ατμομηχανή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το πως μπορεί πραγματικά να υπάρξει μια πολιτική χρηματοδοτικής επέκτασης, από την οποία ωφελημένη θα είναι κυρίως η πραγματική οικονομία.

Στέκομαι ιδιαίτερα και στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τους ιδιώτες και προς τις επιχειρήσεις, που, δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται. Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης από μόνη της δείχνει την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το καθοριστικό αυτό ζήτημα. Για μας είναι πολιτική προτεραιότητα η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, όπως εξάλλου είχαμε κάνει και είχαμε δρομολογήσει όταν ήμασταν Κυβέρνηση το διάστημα 2012 – 2014.

Το τρίτο σημείο αφορά το όλο πλαίσιο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Απλοποιήσεις αδειοδοτικών διαδικασιών και δημιουργία μιας πραγματικότητας για τον επιχειρηματία, που δεν θα τον καθηλώνει σε έναν κυκεώνα περιττής γραφειοκρατίας. Κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν και θα επενδύσουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ