16.8 C
Arta
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Ν. Κοτζιάς: «H Τουρκία είναι πολύ νευρική αυτή τη στιγμή»

Η Άγκυρα ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο Κυπριακό προκειμένου να μην συζητήσει την ουσία του προβλήματος που δεν είναι άλλο από την παράνομη εισβολή και κατοχή είπε σήμερα σε δηλώσεις που έκανε από την Αρμενία ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.  

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό λέγοντας:
«Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία, η οποία κατέχει 40% του νησιού επί 43 χρόνια». «Η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί ότι ο στρατός της δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, να αποδεχτεί ότι δεν έχει προσωρινά δικαιώματα ως τρίτο μέρος και να αποδεχτεί ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία».

«Ο κ. Τσαβούσογλου» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «από τη στιγμή που έφυγε από τη Γενεύη θέτει ζητήματα που δεν έχουν σχέση με το Κυπριακό. Όπως, για παράδειγμα, την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ζήτημα το οποίο, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, αφορά αποκλειστικά την ΕΕ. Και υπογράμμισε: «Ποια είναι η εντύπωση μου; Βάζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση με όλα τα μέσα, γιατί δεν θέλουν να συζητήσουν την ουσία του κυπριακού προβλήματος. Διότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα κατοχής».

Αναφερόμενος, τέλος, στη στάση της Τουρκίας, γενικότερα, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι πολύ νευρική αυτή τη στιγμή» και «με πολλές αντιφάσεις, θρησκευτικές, οικονομικές, εθνικές, πολιτιστικές, και μετά το πραξικόπημα, όπου εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, έγινε ακόμα περισσότερο νευρική».

Από την πλευρά του, ο κ. Ναλμπαντιάν ερωτηθείς σχετικά με τις αρμενο-τουρκικές σχέσεις, είπε ότι η χώρα του είναι πάντα ανοιχτή για την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη γειτονική χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα και η Τουρκία να έχει την ίδια προσέγγιση.

Κατά τη συνάντηση Κοτζιά – Ναλμπαντιάν αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες  για την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και κάθε τομέα κοινού ενδιαφέροντος.

 

 

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ