Πριν καν ολοκληρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την ομιλία του όπου ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για την κλιματική αλλαγή του Παρισιού, ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις.
Ο Μπάρακ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει με αυτή του την κίνηση ο Τραμπ απορρίπτει το μέλλον, προσθέτοντας ότι όλα τα έθνη που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη θα «αποκομίσουν τα οφέλη από τις θέσεις εργασίας και τις βιομηχανίες που θα δημιουργηθούν».
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για μια βάρβαρη πράξη. «Καταδικάζω αυτή την βάρβαρη πράξη κατά της συμφωνίας του Παρισιού», έγραψε και πρόσθεσε πως «η συμφωνία προστατεύει τον πλανήτη μας. Η Ενωμένη Ευρώπη μαζί με τον Γιούνκερ και τον Τουσκ θα αντιδράσουν για να διασφαλίσουν την οικονομία και το μέλλον των παιδιών μας».
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Μοιραίο λάθος
«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την λύπη της για την αμερικανική απόσυρση από την συνθήκη, με το Βερολίνο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.
Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Μάρτιν Σουλτς, είπε: «Μπορείτε να αποχωρήσετε από την συμφωνία για το κλίμα, αλλά όχι από την αλλαγή του κλίματος κ. Τραμπ. Η πραγματικότητα δεν είναι ένας ακόμη εκπρόσωπός σας για να πετάξετε».
Ο υπουργός Ενέργειας της Φινλανδίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτή την απόφαση, τονίζοντας πως η Φινλανδία και οι υπόλοιπες χώρες θα συνεχίσουν.
Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Αποχώρησε από σύμβουλος του Τραμπ ο μεγιστάνας Ελον Μασκ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ που μέχρι πρότινος άνηκε στο επιτελείο του Ντλοναλντ Τραμπ, τήρησε την προ ημερών υπόσχεσή του και αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.
Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στο συμβούλιο του Αμερικανού Προέδρου, στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού.
Όπερ και εγένετο. Στο tweet ο Μασκ έγραψε «Αποχωρώ από τα προεδρικά συμβούλια. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα. Η αποχώρηση από το Παρίσι δεν είναι καλή για την Αμερική ή τον υπόλοιπο κόσμο».
Am departing presidential councils. Climate change is real. Leaving Paris is not good for America or the world.
— Elon Musk (@elonmusk) June 1, 2017
Αντιδράσεις υπήρξαν και εκ των έσω με τον Δήμαρχο του Πίτσμπουργκ, Μπιλ Πετούντο να διαβεβαιώνει μέσω Twitter ότι θα ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παρισιού παρά την απόφαση Τραμπ.
Ανάλογη και η στάση του Κυβερνήτη της Καλοφόρνια Τζέρι Μπράουν, ο οποίος στέλνει μήνυμα στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η πολιτεία του είναι έτοιμη για μάχη.
Πέρα από αξιωματούχους, στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε και η Telegraph με ένα σκίτσο που ανάρτησε στο Twitter της. Σε αυτό φαίνονται δύο πολικές αρκούδες πάνω σε ένα κομμάτι πάγου μες στη θάλασσα. Στο επάνω μέρος του σκίτσου σημειώνεται: «Ο Τραμπ σνομπάρει τη συμφωνία για το κλίμα, ενώ στο κάτω «Oh covfefe», την άγνωστη λέξη που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος και προκάλεσε γέλιο στο Twitter.
Donald Trump pulls out of Paris climate accord #parisagreement pic.twitter.com/vDKQY6rZ5o
— The Telegraph (@Telegraph) 1 Ιουνίου 2017
Greenpeace: Θα στοιχίσει στις ΗΠΑ την ηγετική της θέση
Η γενική διευθύντρια της Διεθνούς Greenpeace, Τζένιφερ Μόργκαν δήλωσε για το ζήτημα πως «θα στοιχίσει στις ΗΠΑ την ηγετική της θέση καθώς και σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια»,
«Η απόσυρση από την Συμφωνία του Παρισιού θα καταντήσει τις ΗΠΑ από παγκόσμιο κλιματικό ηγέτη σε κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων. Πρόκειται για μία ηθικά χρεοκοπημένη απόφαση που ο κ. Τραμπ στο μέλλον θα μετανιώσει πικρά. Η παγκόσμια κλιματική δράση δεν είναι απλώς ένα νομικό ή πολιτικό ζήτημα προς συζήτηση, αλλά μία αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη», πρόσθεσε.
Η κ. Μόργκαν επεσήμανε ότι ο κ. Τραμπ «παραδίδει την αμερικανική κυριαρχία στους πραγματικούς παγκόσμιους ηγέτες, που εκμεταλλεύονται το διεθνές μομέντουμ προκειμένου να προστατέψουν το κλίμα και τις χώρες τους μέσω της μεταστροφής τους σε οικονομίες που τροφοδοτούνται με καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια. Γινόμαστε μάρτυρες μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθώς η Ευρώπη, η Κίνα και άλλες χώρες αναλαμβάνουν τα ηνία της νέας εποχής».
Η κ. Μόργκαν τόνισε πως από τις περίπου 200 χώρες που συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης κλιματικής δράσης, μόλις μία αποφάσισε να αποχωρήσει.
«Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο κ. Τραμπ. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή φρουράς σε παγκόσμιο επίπεδο: καθώς η Αμερική επισήμως επιλέγει το παρελθόν, πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες και άνθρωποι από όλο τον κόσμο προχωρούν προς το μέλλον», επισήμανε.