Μπροστά στο δίλημμα της ρήξης ή του συμβιβασμού με την πρόταση Σόιμπλε για το χρέος βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές να σκληραίνουν τη στάση τους.
Όλα δείχνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση στο Eurogroup θα πέσει στο τραπέζι μια συμβιβαστική πρόταση από τους Γάλλους, όμως το Βερολίνο φαίνεται αμετακίνητο. Ταυτόχρονα τα μηνύματα ότι θα χαθεί η ποσοτική χαλάρωση πληθαίνουν γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκταμιευθεί μόνο η δόση που απαιτείται για να πληρωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε δημοσιογράφους υποβάθμισε όλες τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για το επικείμενο Eurogroup και τόνισε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός.
Η μη εξειδίκευση ή -στην καλύτερη των περιπτώσεων- υποτυπώδης αυτή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα έχει όμως άλλη μια άμεση συνέπεια που ανατρέπει ουσιαστικά τον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες φαντάζει σχεδόν αδύνατο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας, το περίφημο QE που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης.
Η Ελλάδα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λογική του QE, να εγκαταλείψει καταρχήν δηλαδή αυτό τον στόχο, ανέφεραν στη DW κύκλοι του ESM. Διότι μόνον έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup που με τη σειρά της θα δρομολογήσει και την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η ρύθμιση του χρέους θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2018, όπως λένε.
Σε σχέση με τις διαρροές Ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».
Η γερμανική λύση που προβλέπει πως το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα χωρίς να δώσει στην αρχή λεφτά ενώ και η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ απομακρύνεται δεν ικανοποιεί καθόλου την Αθήνα, καθώς απομακρύνει την έξοδο στις αγορές και ακυρώνει το κυβερνητικό αφήγημα.
Στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο στο Eurogroup αν υπάρξει ναυάγιο η κυβέρνηση προσβλέπειστην Πέμπτη 22 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.