Επώδυνες ανατροπές στο Δημόσιο με αντάλλαγμα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,55 στο 2,5% φέρνουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή οι δανειστές θα σκέφτονταν τη μείωση του στόχου από 3,5% σε 2,5% για το πλεόνασμα, αρκεί να υπήρχαν ριζικές τομές στο δημόσιο τομέα.
Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τόσο του Τζ. Λιου όσο και του Π. Μοσκοβισί για μείωση του στόχου, φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη μια παρασκηνιακή διαπραγμάτευση η οποία όμως θα έχει μια βασική παράμετρο. Να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση να πάει σε αλλαγές στο Δημόσιο που μπορεί να είναι και επώδυνες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπονται είναι:
- Μείωση των 25 ειδικών μισθολογίων στο μισό.
- Εναρμόνιση των χορηγούμενων επιδομάτων.
- Αξιολόγηση των “ισοδυνάμων”, για να μην υπάρξει” πάγωμα” μισθών για την επόμενη 2ετία.
- Αύξηση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων και σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, που ενδέχεται να συνεπάγεται “λουκέτο” σε φορείς ή κατάργηση θέσεων, δηλαδή, εμμέσως, απολύσεις.
Πάντως, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η στάση του Βερολίνου θεωρείται εμπόδιο ώστε η συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα να μορφοποιηθεί, έστω στο γενικό της περίγραμμα τους επόμενους μήνες. Και τούτο καθώς η γερμανική πολιτική ηγεσία επιθυμεί, ως γνωστόν, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, οι όποιες συζητήσεις να δρομολογηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017.