Πως μπορείτε να επιλέξετε τι λειτουργικό να προτιμήσετε για το νέο σας smartphone; Ας δούμε αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά καθενός από αυτά.
Το λειτουργικό σύστημα είναι το λογισμικό που δίνει ζωή στο κινητό σας τηλέφωνο, το tablet ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Χωρίς αυτό δεν μπορούν να εγκατασταθούν προγράμματα ή εφαρμογές.
Με απλά λόγια πρόκειται για την βάση, πάνω στην οποία χτίζεται όλο το υπόλοιπο σύστημα. Για αυτό τον λόγο πρέπει η βάση να είναι γερή. Οπότε μοιραία έρχεται το ερώτημα: Ποιο λειτουργικό να επιλέξω στο κινητό;
Ποιο λειτουργικό είναι καλύτερο για smartphone
Ειδικά στα κινητά τηλέφωνα τύπου smartphone, το λειτουργικό σύστημα παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο γιατί πολύ απλά αυτό ευθύνεται για το ποιες εφαρμογές μπορεί να πάρει το τηλέφωνο, πόσο εύκολο θα είναι στη χρήση, ακόμη και για το πως θα μοιάζει το βασικό μενού.
Έτσι πρέπει να επιλέξει κανείς ποιο καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες του. Οι κύριες επιλογές είναι τρεις: iOS, Android και Windows.
Ποιο είναι όμως το καλύτερο; Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί μονοσήμαντα καθώς κάθε ένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.
Παρόλα αυτά για να έχετε μια πρώτη εικόνα πρέπει να έχετε χοντρικά στο μυαλό σας τα εξής:
» Τι θέλω να κάνω με το κινητό τηλέφωνο;
» Τι απαιτήσεις απόδοσης έχω;
» Πόσα χρήματα θέλω να διαθέσω;
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των λειτουργικών συστημάτων για κινητά
Το λειτουργικό iOS
Το λειτουργικό iOS της Apple που διατίθεται μόνο στα iPhone και στα tablet της αμερικανικής εταιρίας είναι ένα πολύ αξιόπιστο λειτουργικό, ικανό να ανταπεξέλθει ακόμη και στην πιο απαιτητική χρήση, αλλά είναι ελαφρώς δύσχρηστο και αρκετά ακριβό.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αν και το market της Apple για αγορά εφαρμογών έχει αμέτρητες επιλογές, εντούτοις το μεγαλύτερο ποσοστό των εφαρμογών διατίθεται μόνο με πληρωμή.
Πάντως, αν διαθέτετε υπολογιστή της Apple (Macbook ή iMac) ή κάποιο iPad τότε μπορείτε να συγχρονίσετε το κινητό σας με τις υπόλοιπες συσκευές.
Το λειτουργικό Android
Από την άλλη το Android διατίθεται ελεύθερα από την Google κι έτσι θα το βρείτε στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα των μεγαλύτερων κατασκευαστών (Samsung, LG, Asus, Lenovo κλπ) και όχι μόνο.
Είναι πολύ εύκολο στη χρήση, αλλά μερικές φορές είναι λίγο ασταθές και παρουσιάζει διάφορα προβλήματα τα οποία συνήθως λύνονται με μια επανεκκίνηση ή αναβάθμιση.
Σε αντίθεση με το Appstore, στο Google Play (την αγορά εφαρμογών του Android) θα βρείτε σχεδόν όλες τις εφαρμογές δωρεάν με ελάχιστες εξαιρέσεις. Επίσης οι περισσότερες εφαρμογές έχουν διαφημίσεις οι οποίες αφαιρούνται έναντι ενός μικρού αντιτίμου.
Το λειτουργικό Windows
Τέλος το λειτουργικό σύστημα Windows διατίθεται από την Microoft και το έχουν υιοθετήσει ελάχιστες εταιρίες. Το χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά η Nokia, η ίδια η Microsoft, ενώ παλιότερα είχε μπει και σε κάποια μοντέλα της Samsung.
Αν και πλέον είναι το ίδιο σύστημα με αυτό που χρησιμοποιείται και στους υπολογιστές (παλιότερα υπήρχε ειδική mobile έκδοση), παρόλα αυτά παρουσιάζει αρκετά προβλήματα.
Καταρχάς δεν είναι τόσο εύχρηστο όσο τα άλλα δύο και επίσης -για την ώρα τουλάχιστον- διαθέτει ένα σχετικά φτωχό market για αγορά εφαρμογών.
Το πιο σημαντικό του όμως πλεονέκτημα είναι ότι στα windows phones μπορείτε να χρησιμοποιείτε δημοφιλή προγράμματα που έχετε και στον υπολογιστή σας, αλλά και να συγχρονίσετε τη συσκευή με τον υπολογιστή σας.
Η απόφαση είναι δική σας!