Το υπουργείο κατέληξε στο σχέδιο νόμου, μετά από το ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση συνεργειών ή συγχωνεύσεων των δύο ιδρυμάτων. «Ύστερα από συστηματικές συνεδριάσεις και διεξοδικές συζητήσεις καταρτίσθηκε και παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο υπουργείο ομόφωνο πόρισμα, το οποίο και αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη του νομοσχεδίου» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου, από 1ης Οκτωβρίου 2018, το ΤΕΙ Ηπείρου, απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «αυτοδικαίως, χωρίς άλλη διαδικασία».
Νέες Σχολές και Τμήματα
Από 1ης Οκτωβρίου 2018, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, ιδρύονται από 1η Οκτωβρίου 2018 τρεις νέες Σχολές και οκτώ νέα Τμήματα.
Αναλυτικά, οι τρεις νέες Σχολές θα είναι:
α) Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας,
β) Σχολή Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας και
γ) Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων.
Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Σχολών θα αρχίσει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-20. Επίσης, η συγκρότηση και ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των Σχολών αυτών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019.
Ακόμη, τα νέα Τμήματα θα είναι:
α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τα Ιωάννινα (εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας),
β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα τα Ιωάννινα (εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας),
γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα τα Ιωάννινα (εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών),
δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Πρέβεζα (εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών),
ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την Άρτα (εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών),
στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την Άρτα (εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών),
ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την Άρτα (εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας), καθώς επίσης και
η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα τα Ιωάννινα (εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών).
Η λειτουργία των Τμημάτων αυτών θα αρχίσει με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-20.
Εξ’ άλλου, σε δεύτερη φάση (με ίδρυση το νωρίτερο την 1η Οκτωβρίου 2019 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας το νωρίτερο το ακαδημαϊκό έτος 2020-21), θα ιδρυθούν τέσσερα νέα Τμήματα:
α) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την Άρτα (εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας),
β) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα τα Ιωάννινα (εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή),
γ) Τμήμα Ειδικής Αγωγής, με έδρα τα Ιωάννινα (εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής),
δ) Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα (εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών).
Ο πρώτος κύκλος σπουδών των νέων Τμημάτων θα διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κατ’ εξαίρεση, η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου στα Τμήματα Γεωπονίας, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και Μηχανολόγων Μηχανικών, ορίζεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Φοιτητές
Σχετικά με τους φοιτητές που ήδη φοιτούν στο ΤΕΙ Ηπείρου, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη συνέχιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, κατά την 1η-10-2018, φοιτητών και όσων εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του ΤΕΙ θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-19 φοιτητές. Οι φοιτητές λοιπόν που θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ΤΕΙ εισαγωγής τους, θα λάβουν και τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.
Οι εγγραφές νέων φοιτητών, καθώς και οι διαδικασίες μετεγγραφής στα Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2018-19, θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νομοσχέδιο.
Διοίκηση και διδακτικό προσωπικό
Από την 1η Οκτωβρίου 2018 έως και την 31 Αυγούστου 2022, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα λειτουργεί συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ο υπηρετών κατά την 1η-10-2018 πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου, ως πρόεδρος, οι υπηρετούντες κατά την 1η-10-2018 αντιπρυτάνεις του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς και ο εκάστοτε εκλεγμένος αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως μέλη. Το συμβούλιο θα είναι αρμόδιο για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του ΤΕΙ, που παρέχονται μεταβατικά.
Ο υπηρετών κατά την 1η-10-2018 πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου θα συμμετέχει επίσης στο Πρυτανικό Συμβούλιο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με δικαίωμα ψήφου μόνο σε θέματα που αφορούν στα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του ΤΕΙ, έως την ημερομηνία κατά την οποία θα έληγε η θητεία του ως πρύτανη και υπό την προϋπόθεση τροπής της θέσης του σε οργανική.
Εξάλλου, όσον αφορά στο προσωπικό του ΤΕΙ Ηπείρου, το νομοσχέδιο ορίζει: «το πάσης φύσεως προσωπικό του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με τις αντίστοιχες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, μεταφέρεται αυτοδικαίως, από την 1η-10-2018, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».
Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Με το νομοσχέδιο, ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ερευνητικό κέντρο, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία της Συγκλήτου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την επωνυμία «Κέντρο Ερευνών Ηπείρου» (ΚΕΗΠ). Η έδρα του ΚΕΗΠ θα είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις εγκαταστάσεις του οποίου θα στεγάζεται και θα λειτουργεί, χρησιμοποιώντας τις υλικοτεχνικές υποδομές του πανεπιστημίου. Σκοπός του κέντρου, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, θα είναι «η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, η συμβολή στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων, η παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η διαμεσολάβηση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη ερευνητικών μονάδων στις επιχειρήσεις, η προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό».
Το ΚΕΗΠ θα έχει 7μελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα έχουν τριετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης. Το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται, συγκροτείται ή ανασυγκροτείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και θα αποτελείται από τους τέσσερις διευθυντές των ινστιτούτων, τους οποίους ορίζει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τρία μέλη, τα οποία ορίζει ο υπουργός Παιδείας. Μεταξύ των τριών αυτών μελών είναι και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Εξάλλου, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η περίληψη του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (ΠΑΤΕΠΗ) στην «Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».
Η ηλεκτρονική διαβούλευση για το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, στις 9 το πρωί.