Μεγάλης έκτασης διπλωματική ήττα υπέστησαν οι ΗΠΑ στην ψηφοφορία για την έγκριση του ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ισλαμικές χώρες κατά της αναγνώρισης από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μεταξύ των κρατών που υπερψήφισαν την καταδίκη και η Ελλάδα!
Μόλις 9 κράτη ψήφισαν κατά, ενώ 35 απείχαν από την ψηφοφορία. Τόγκο, Ναούρου, Παλάου, Μικρονησία, Νήσοι Μάρσαλ, Γουατεμάλα και Ονδούρα, ήταν τα μοναδικά κράτη που στήριξαν ΗΠΑ και Ισραήλ.
Η Άγκυρα, που ηγήθηκε του ισλαμικού γκρουπ, πανηγυρίζει.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει, χωρίς καθυστέρηση, την «ατυχή απόφασή» του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Με ανάρτηση στο twitter, ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε την «συντριπτική υποστήριξη» που συγκέντρωσε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όπου 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της σχετικής απόφασης των ΗΠΑ.
«Χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά τη συντριπτική υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για ένα ιστορικό ψήφισμα για τον Al-Quds Al-Sharif. Αναμένουμε από τη διοίκηση Τραμπ να ακυρώσει χωρίς άλλη καθυστέρηση την ατυχή απόφασή της, η παρανομία της οποίας διαπιστώθηκε με σαφήνεια στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών», έγραψε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση».
Με ανάρτηση στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.
«Η Τουρκία ποτέ δεν θα εγκαταλείψει την Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστινιακός λαός δεν θα είναι ποτέ μόνος. Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5 χώρες. Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν δικό τους κράτος στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Αυτή είναι η κύρια παράμετρος και η μόνη ελπίδα για μια δίκαιη και μακρόχρονη ειρήνη στην περιοχή. Οι αμερικανικές απειλές για διακοπή χρηματοδότησης και βοήθειας προς τις χώρες που θα ψηφίσουν «ΟΧΙ» είναι απαράδεκτες. Απαράδεκτο το μπούλινγκ των ΗΠΑ».
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ είναι νίκη για την Παλαιστίνη» δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον εξαπέλυσε απειλές στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση ενώ το μόνο που έκαναν ήταν να ασκήσουν το κυριαρχικό μας δικαίωμα», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.
«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε, αρκετά άκομψα.
Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους. «Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ» επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών.
Ο πρέσβης του Ισραήλ, Danny Dannon, συγκεκριμένα, κρατώντας ένα νόμισμα, είπε:
«Αυτό είναι ένα νόμισμα του 67 π.Χ. που είχε βρεθεί στην Ιερουσαλήμ. Πάνω ήταν γραμμένο στα εβραϊκά «Ελευθερία στη Σιών». Κανένα ψήφισμα των ΗΕ δεν θα μας πετάξει εκτός Ιερουσαλήμ. Οι δεσμοί μας δεν σπάνε. Σας παρέδωσα φακέλους με αντίγραφο από το νόμισμα. Είναι καθαρή απόδειξη από την εποχή του Δεύτερου Ναού. Οι χώρες που θα ψηφίσουν κατά του Ισραήλ είναι μαριονέτες των Παλαιστινίων».
Γραφείο Νετανιάχου:
«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια»,τονίζεται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει μια ημέρα νωρίτερα με αφορμή την προώθηση του σχετικού ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση ότι θα διακόψει την χρηματοδότηση σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια από τις ΗΠΑ και στηρίζουν το σχετικό σχέδιο. «Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
Η δήλωση – προειδοποίηση που καταδίκασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι ως «εκφοβισμό», φαίνεται πως είχε αντίκτυπο σε εννέα χώρες, οι οποίες υπερψήφισαν την αναγνώριση και άλλων 35 κρατών μελών που αποφάσισαν να απέχουν.