Για μαζική αποστολή προσκλήσεων προς τους δικαιούχους 1,3 εκατ. ΑΦΜ, που μετά την ενοποίηση των διάφορων λιστών εντοπίζονται να έχουν προχωρήσει σε μεγάλα εμβάσματα σε εξωτερικό και εσωτερικό, προκειμένου να ελεγχθεί εάν καλύπτονται από όσα δήλωναν στην εφορία από το 2002, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου.
«Αποτελεί κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης η αναμέτρηση με τη διαφθορά και αυτό δεν γίνεται με λόγια αλλά με πράξεις είναι υποχρέωσή μας να επιβεβαιώνεται καθημερινά», είπε ο κ. Χρήστου σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στο μέτωπο των λιστών που έχουν περιέλθει στα χέρια της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η λίστα του Λουξεμβούργου, η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς κτλ, πλέον έχουμε ενοποιήσει όλες αυτές τις λίστες και δουλεύουμε για να έρθουν κι άλλες», με τα στοιχεία που διαθέτουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι τεράστια».
«Συνολικά, 1,3 εκατ. ΑΦΜ περιλαμβάνονται σε κάποιες από αυτές τις λίστες», είπε ο κ. Χρήστου, «με τα στοιχεία να αφορούν εμβάσματα, είτε άνω των 300.000 ευρώ στο εσωτερικό, είτε άνω των 100.000 ευρώ προς την αλλοδαπή».
«Τα όρια αυτά είναι σε ετήσια βάση και δεν αφορούν απαραίτητα μόνο μία κίνηση, ενώ τα στοιχεία πηγαίνουν πίσω μέχρι το 2002 και μερικές φορές τα νούμερα λένε την αλήθεια», όπως σημείωσε.
Με τα στοιχεία από τις λίστες να έχουν ενοποιηθεί, η νέα βάση δεδομένων έχει συνδυαστεί με την φορολογική διοίκηση, για να υπάρχει πλέον αυτοματοποιημένη ελεγκτική διαδικασία», επισήμανε ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς.
«Ο ελεγκτής με το ΑΦΜ έχει μία πρώτη εικόνα για τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταθέσεων, μετά την απομόνωση των πρωτογενών καταθέσεων, οπότε ενεργοποιείται η διαδικασία πρόσκλησης στον ελεγχόμενο, για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.
Ήδη το “ραβασάκι” μόνο όσους περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς έχει αποσταλεί σε 1.000 ελεγχόμενους, όπως ανέφερε, τονίζοντας ότι ο έλεγχος δεν περιορίζεται στις καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά και σε αυτές στο εσωτερικό. Ενδεικτικές της επιτυχίας είναι οι συνολικά 13.000 δηλώσεις εθελούσιας αποκάλυψης, με έναν νόμο που όλοι έσπευδαν να πουν ότι θα είναι αποτυχημένος», σημείωσε ο κ. Χρήστου.
«Την επόμενη εβδομάδα», συνέχισε ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς, «θα υπάρχει η πρώτη εικόνα από τις εκκαθαρίσεις».
«Σύντομα, θα γίνει μαζική αποστολή προσκλήσεων, όπου που θα εντοπίζονται οι χρήσεις με σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ τραπεζικών δεδομένων και φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι προκειμένου να μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση για την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων.
Μέσα στον Φεβρουάριο, αυτό θα γίνει για όσους έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων τους, οι οποίοι κατ΄εξαίρεση έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις.
Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει αντίστοιχη αποστολή για όσους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο έλεγχος, αλλά η πρόσκληση που θα λάβουν θα περιλαμβάνει τις χρήσεις στις οποίες έχουν εντοπιστεί διαφορές.
Τα έσοδα που θα συλλεχθούν «είναι λίγο νωρίς» να υπολογιστούν, όπως είπε ο ίδιος, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» από τα αποτελέσματα στο πρώτο μικρό δείγμα. «Στο επόμενο στάδιο θα πάρει μία πολύ σημαντική δυναμική», τόνισε ο κ. Χρήστου.