9.3 C
Arta
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι Έλληνες των Paradise Papers

Οι αποκαλύψεις από τα περίφημα Paradise Papers, έχουν φτάσει μέχρι και την Ελλάδα. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν με μία πρώτη έρευνα ότι περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος συνδέονται με εταιρείες offshore και εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.

Οι αποκαλύψεις για τους Έλληνες των Paradise Papers σήμαναν συναγερμό στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε αμέσως εντολή στη Διεύθυνση Ελέγχων και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τα στοιχεία και να προχωρήσουν αμέσως οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθούν υποθέσεις πλούτου που κρύβεται στις σελίδες των Paradise Papers.

Οι ελεγκτές μόλις φθάσουν στα χέρια τους τα στοιχεία για τους Ελληνες που συνδέονται με offshore θα ξεκινήσουν τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων ετών ενώ στο ελεγκτικό μάτι θα βρεθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, οι φοροελεγκτές θα αξιοποιήσουν και τα στοιχεία που άρχισαν να συγκεντρώνουν από την αυτόματη ανταλλαγή μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Μέσω των στοιχείων που φθάνουν στην Ελλάδα, η ΑΑΔΕ, μπορεί να διασταυρώνει πληροφορίες για την κίνηση λογαριασμών που διαθέτουν Έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό. Μεταξύ των χωρών με τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφορίων περιλαμβάνονται φορολογικοί παράδεισοι όπως Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κάιμαν, Φερόες Νήσοι, Νήσος του Μαν, Τζέρζι, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική και Νήσοι Τερκ και Κάικος.

Ελληνικά ονόματα

Στα ονόματα που αναφέρονται στα αρχεία, βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, ενώ εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους, αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμη, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος που μετείχε σε offshore fund και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Πρόκειται για 130 περιπτώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, στα 5.553 έγγραφα, με διευθύνσεις που βρίσκονται κυρίως σε Αθήνα και Πειραιά. Οι περιοχές που έχουν διαρρεύσει στην Αττική είναι Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό και Νέο Φάληρο, Μαρούσι, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Ελληνικό, Χαλάνδρι, Άλιμος, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της γαλλικής Le Monde, το κόστος της φοροαποφυγής των πλουσίων στοιχίζει 350 δισ. ευρώ ετησίως στα κράτη όλου του κόσμου και ειδικότερα στοιχίζει 120 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντίθετα με τα « Panama Papers», αυτή η νέα έρευνα δεν αφορά τόσο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (το οποίο προέρχεται από την φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως το εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών) αλλά αφορά κυρίως νόμιμα σχήματα τα οποία οργανώνονται από ειδικούς σε φορολογικά θέματα. Τα χρήματα δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση, έχουν «κρυφτεί» από τον φορολογικό έλεγχο, με νόμιμο τρόπο, ή στα όρια της νομιμότητας, χάρη στα «κενά» που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ