Οργασμός συσκέψεων και συναντήσεων επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της έκθεσης Θεσσαλονίκης καθώς και των διεθνών επαφών του Πρωθυπουργού που θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Παρασκευή με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην σύσκεψη των σοσιαλιστών ηγετών της Ε.Ε στο Παρίσι.
Μια τέτοια σύσκεψη έγινε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, για τον “συντονισμό και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου”, ενόψει και της ΔΕΘ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κάθε υπουργείο θα ετοιμάσει απολογισμό και προγραμματισμό προκειμένου να οργανωθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τα καυτά μέτωπα του φθινοπώρου.
Πίσω όμως από τον προγραμματισμό για τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της ΕΕ στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τα καυτά μέτωπα του φθινοπώρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αναδείξει την συνέπεια της κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική που έχει ασκήσει κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης και παράλληλα να περιγράψει το όραμα για την Ελλάδα του 2021.
Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως γνωρίζουν ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κυβέρνησης τους επόμενους τρεις μήνες, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει ως το τελευταίο εμπόδιο πριν πάρει η χώρα τον δρόμο της ανάκαμψης, στους τομείς της παιδείας, της υγείας, των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των ρυθμίσεων στους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια, ενώ τα εργασιακά θα αποτελέσουν το κύριο κεφάλαιο στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Παράλληλα το κυβερνών κόμμα επενδύει στις εσωκομματικές συγκρούσεις της ΝΔ τονίζοντας τις αντιθέσεις με το παλαιό πολιτικό κατεστημένο ενώ παράλληλα καλλιεργεί τις σχέσεις του με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης…..δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τους μελλοντικούς συμμάχους που θα επιθυμούσε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Τα καυτά μέτωπα της κυβέρνησης που καλείται να δώσει άμεσες λύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών ή τομείς που αφορούν το εργασιακό μέλλον ομάδων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι:
Παιδεία: η πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση θα έχει ως θέμα τα ζητήματα της παιδείας όπου ΝΔ και κυβέρνηση θα κοντραριστούν για την κατάσταση που έχει περιέλθει η εκπαίδευση.
Στην κυβέρνηση επιθυμούν να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς σημαντικά προβλήματα και μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς γνωρίζοντας ότι η ετοιμότητα των σχολείων τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και έμψυχο δυναμικό θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό τεστ για την κυβερνητική πολιτική.
Τα μηνύματα όμως από τον χώρο της εκπαίδευσης δεν είναι τα αναμενόμενα. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για σημαντικά κενά κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση το ολοήμερο σχολείο ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Υγεία: η επικοινωνιακή κόντρα του αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ δεν μπορούν να κρύψουν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και το σύστημα Υγείας.
Την ίδια στιγμή που ο αν. υπουργός Υγείας επιτίθεται στον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για το επίπεδο της συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης, τα μέτρα όπως η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ανασφάλιστους που έχει λάβει η κυβέρνηση, «χάνονται» μπροστά στην έλλειψη προσωπικού και βασικών υλικοτεχνικών υποδομών στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.
Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για ελλείψεις σε γάζες και βασικά είδη λειτουργίας των μονάδων υγείας που γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν μέσω εράνων και εκδηλώσεων για την συλλογή χρημάτων.
Ιδιωτικοποιήσεις: η πώληση του 17% του ΑΔΜΗΕΕ αλλά και η ένταξη νέων ΔΕΚΟ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα σημάνει την εκκίνηση για την πώληση και άλλων κρατικών επιχειρήσεων όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αναμένεται να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων κυρίως από τον χώρο των συνδικάτων.
Τα εργατικά συνδικάτα που έχουν πέσει σε…λήθαργο το τελευταίο χρονικό διάστημα ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις τόσο για την πώληση σημαντικών ΔΕΚΟ που θα σημάνει την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις που θα αποτελέσουν το κύριο θέμα της 2ης Αξιολόγησης.
Ειδικά μισθολόγια: κρίσιμη θα είναι η απόφαση για την διαμόρφωση των ειδικών μισθολογίων καθώς το μνημόνιο προβλέπει την περαιτέρω συρρίκνωση των αμοιβών σε ειδικές κατηγορίες περίπου 200.000 δημοσίων λειτουργών μεταξύ των οποίων είναι οι ένστολοι και οι δικαστικοί.
Στην κυβέρνηση συζητούν την διατήρηση του μοντέλου της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή να παραμείνουν οι αποδοχές ως έχουν στο σύνολό τους αλλά να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του μισθού και των επιδομάτων με μείωση των ειδικών μισθολογίων. Εμπόδιο στην διαμόρφωση των ειδικών μισθολογίων είναι οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους ένστολους και επιβάλουν την καταβολή των αμοιβών τους στα επίπεδα του 2012.