8.7 C
Arta
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Τα 6 χειμερινά λαχανικά με τις περισσότερες βιταμίνες

Σαν λάτρης της μεσογειακής διατροφής δεν λείπει ποτέ από το οικογενειακό μας τραπέζι η σαλάτα! Εκτός από τις σαλάτες με ωμά χόρτα και λαχανικά, συνηθίζουμε πολύ και τις βραστές, πολλές από τις οποίες τις καταναλώνουμε ζεστές. Πολλοί παραπονιούνται για την χρόνο και τον κόπο που χρειάζονται για το πλύσιμο και το καθάρισμα και αποφεύγουν να τις καταναλώνουν. Μια σύντομη αναφορά όμως στα πολυάριθμα οφέλη της, θα σας πείσει ότι αξίζει ο κόπος να τις εντάξετε στη διατροφή σας.

Μπρόκολο: Ετήσιο φυτό της οικογένειας σταυρανθών με καταγωγή από την Ιταλία. Παρόλο που περιέχει 91 % νερό, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες C, A, Β1, φυλλικό οξύ, β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.

Αποτελεί πολλαπλό όπλο κατά του καρκίνου και συγκεκριμένα του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

Κουνουπίδι: Μονοετές ή διετές φυτό, της οικογένειας σταυρανθών με καταγωγή από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Πλούσιο σε νερό, βιταμίνες Α, C, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.

Τα συστατικά του βοηθούν στην αντίσταση του οργανισμού από ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αντίδια: Αυτοφυή φυτό των Ανατολικών Ινδιών. Η λέξη ‘αντίδι’ χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τα φυτά με στενά, λεπτοχωρισμένα, κατσαρά φύλλα. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και είναι πολύ αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων. Περιέχουν πολύ σίδηρο και κάλιο.

Κολοκυθάκια: Είναι ιθαγενές του δυτικού ημισφαιρίου. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, κάλιο, και νάτριο ενώ είναι φτωχά σε υδατάνθρακες. Είναι ωφέλιμα για το απεκκριτικό σύστημα.

Λαχανίδα: Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη Α και σίδηρο. Ενδείκνυται για τη δημιουργία αποθεμάτων ασβεστίου στον οργανισμό και κάνει γερά δόντια. Η λαχανίδα είναι ωφέλιμη για το πεπτικό και νευρικό σύστημα.

Παντζάρι: Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν το παντζάρι ως φάρμακο. Είναι θαυμάσιο για περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών στοιχείων. Είναι κατάλληλο, επίσης, για την εξάλειψη των εντερικών θυλάκων με όξινες ουσίες, καθώς και για παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του συκωτιού. Επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α δεν ενδείκνυται μόνο για το απεκκριτικό σύστημα αλλά δρα ευεργετικά και στο πεπτικό και στο λεμφικό σύστημα.

Πριν προλάβετε να παραπονεθείτε για τα αέρια που πιθανόν να προκαλούν κάποια από τα παραπάνω λαχανικά, θυμηθείτε να τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας ή σε πολύ χαμηλή φωτιά. Καλό θα είναι να μη τα παραβράσετε, γιατί όσο πιο πράσινα παραμένουν, τόσο καλύτερα διατηρούν τη χλωροφύλλη τους, η οποία εξουδετερώνει τις θειούχες ενώσεις που προκαλούν αέρια.

Προσθέστε λεμόνι ή ξύδι ανάλογα την προτίμηση σας, ελάχιστο αλατάκι, λίγο ελαιόλαδο και γευτείτε την…

Γράφτηκε από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ