13.7 C
Arta
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες για το χρέος και την έξοδο στις αγορές

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην ελληνική κυβέρνηση οι εξελίξεις με το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ χαμηλώνει ο πήχης των κυβερνητικών προσδοκιών για το χρόνο επίτευξης της συνολικής συμφωνίας, αλλά και για το περιεχόμενό της.

Από χθες ξεκίνησε μια επιχείρηση επικοινωνίας του ζητήματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Η κυβέρνηση θέλει την ποσοτική χαλάρωση που θα επιτρέψει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση απαιτεί Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) από τους θεσμούς κάτι που δεν προβλέπεται να υπάρξει ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου καθώς το Ταμείο επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο κ. Τσίπρας έβαλε την Τρίτη στο κάδρο και τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου αν δεν έχουμε καλά νέα στο Eurogroup. Ερωτηθείς για το εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup είτε στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός απάντησε «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση «παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου».

Από το μεσημέρι και μετά ήταν η σειρά του κ. Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας κυρίας Έφης Αχτσιόγλου να αναλάβουν πρωτοβουλίες που απευθύνονταν στο εξωτερικό.

Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Μαξίμου ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε δύσκολο θέμα την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και… «όπως ο Κύριός μας λειτουργεί πολλές φορές με μυστήριους τρόπους».

«Δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνουν (σ.σ.: ΕΚΤ), αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι αυτό που βασικά ζητάμε είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, με το QE, με το ΔΝΤ μέσα ή έξω, δεν γνωρίζω» είπε.

Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε να εξετάζει ένα σενάριο χωρίς το QE καθώς δήλωσε ότι «ακόμη και χωρίς το QE δεν σημάνει ότι η Ελλάδα θα στερηθεί την πρόσβαση στις αγορές».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις στους ξένους ανταποκριτές στο Μαξίμου ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους διπλωματικούς εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο, για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς ο ίδιος «πόσο πιθανόν είναι να πάρουμε το QE;», απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν έχουμε αυτή την καθαρή λύση», ανέφερε «ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση

Η προσπάθεια για ευρύτερες επαφές της κυβέρνησης θα συνεχιστεί την Τετάρτη, ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη με στόχο να προωθήσει το αίτημα για την ένταξη της Ελλάδας στο QE από την ΕΚΤ.

Πέρα από τις επαφές που ενδέχεται να έχει με στελέχη της ΕΚΤ ο κ. Τσακαλώτος θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist. Στο ίδιο συνέδριο αναμένεται να βρεθούν το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο και ο ομόλογός από την πλευρά του ESM Νικόλα Τζαμαρόλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ