18.7 C
Arta
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

Επιστολική ψήφος: Εγκρίθηκε για τις Ευρωεκλογές – Απορρίφθηκε για τις εθνικές εκλογές

Με 158 ψήφους “υπέρ” έγινε δεκτό το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, όχι όμως και η τροπολογία για την καθιέρωσή της και στις Εθνικές Εκλογές. Η τροπολογία που επέκτεινε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, οδήγησε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Επί της αρχής ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ 158, κατά 135 και 6 “παρών”.

Η τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που απαιτούνταν.

Σε σύνολο 299 ψήφων συγκέντρωσε συνολικά 158 θετικές ψήφους, την καταψήφισαν 135 βουλευτές και 6 δήλωσαν “παρών”.

Αναλυτικότερα από το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που έγινε μετά από αίτημα του ΚΚΕ, προκύπτει ότι επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τη συμπολίτευση. Καταψήφισε η αντιπολίτευση και η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε τελικά “παρών” επί της αρχής του νομοσχεδίου.

  • Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
  • Στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
  • Στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν “παρών”.
  • Στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν “παρών”.
  • Στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
  • Στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και “παρών” τάχθηκαν 6 βουλευτές.

Η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές απορρίφθηκε γιατί δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και “παρών” δήλωσαν 6 βουλευτές.

Η τροπολογία για την επέκταση της ρύθμισης και στις εθνικές εκλογές θα κατατεθεί εκ νέου

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες”;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η τροπολογία για την επέκταση της ρύθμισης και στις εθνικές εκλογές θα κατατεθεί εκ νέου μετά την κάλπη των ευρωεκλογών: “Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει, και θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές. Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα”.

Κεραμέως: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, γίνεται νόμος η επιστολική ψήφος

“Η πραγματικότητα είναι μια. Σήμερα, μέσω της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται νόμος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, η επιστολική ψήφος. Η άρση, για πρώτη φορά, όλων των πρακτικών εμποδίων, για τους συμπολίτες μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Διευρύνεται η δημοκρατία μας, βαθαίνει η δημοκρατία μας”, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

“Η μεγάλη εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι η εξής. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική ευθύνη. Λογοδοτούμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες και απέναντι στην ιστορία. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορούμε να είμαστε μια υπέρ της άρσης εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και μια κατά της άρσης εμποδίων, μια υπέρ της επιστολικής ψήφου και μια κατά της επιστολικής ψήφου. Δεν μπορούμε να έχουμε μια δημοκρατία αλά κάρτ”, είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: “έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να δώσουμε στους συμπολίτες μας να ασκούν το δικαίωμα ψήφου πιο εύκολα χωρίς πρακτικά εμπόδια”.

Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τους επόμενους μήνες θα περιοδεύουν στον κόσμο, ενόψει των εκλογών. “Ακούσαμε τον πρόεδρό σας να το λέει”, είπε απευθυνόμενη ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ, “θα περιοδεύετε σε μέρη που υπάρχουν Έλληνες πολίτες και οι οποίοι ζητούν και περιμένουν εναγωνίως αυτή την εξέλιξη που συζητάμε σήμερα και την περιμένουν εδώ και δεκαετίες. Και θα σας ρωτήσουν ένα πράγμα μόνο: γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα της ψήφου, μέσω επιστολικής. Αυτό θα ρωτήσουν οι απόδημοι τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ψηφίσατε ενώ είχατε ταχθεί υπέρ και ενώ για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Και τι θα απαντήσετε εκεί; Είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία; Ένα από τα μεγάλα που μας προσάπτουν οι πολίτες είναι ότι δεν βλέπουμε το δάσος και χανόμαστε στα δένδρα. Το δάσος είναι ένα. Εδώ και πενήντα χρόνια συζητάμε για την άσκησης του δικαιώματος ψήφου, από Έλληνες του εξωτερικού. Μέσω νομοσχεδίου; Μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης; Μέσω τροπολογίας; Δεν τους ενδιαφέρει αυτούς αυτό. Είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Τους ενδιαφέρει η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό ζητά το 75% της κοινωνίας που τάσσεται υπέρ της επιστολικής ψήφου, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες”.

Αναφερόμενη στην τροπολογία, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως είπε πως εάν δεν συμπληρωθούν οι 200 ψήφοι, η κυβέρνηση θα το φέρνει ξανά και ξανά, μέχρι να δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες πολίτες, όπως αρμόζει και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη κάλεσε την Νίκη Κεραμέως να αποδεχτεί τις τέσσερις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ψηφιακού εκλογικού καταλόγου, τον καθορισμό 413 πρότυπων προσβάσιμων εκλογικών κέντρων σε όλη την Περιφέρεια και τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη δημοκρατική νομιμοποίηση των διαδικασιών. Όπως δήλωσε: “Αυτονόητη η καταψήφιση του ν/σ, γιατί αυτό που θέλετε είναι μόνο να διχάσετε”.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τορπίλισε την συναίνεση και κάλεσε την υπουργό να αποσύρει την τροπολογία, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα την καταψηφίσουν, με το Μιχάλη Κατρίνη να αναφέρει πως: “Ο μόνος τρόπος να αναζητήσουμε κοινό τόπο είναι να αποσυρθεί η τροπολογία, να γίνουν οι αλλαγές που ζητάμε και να έρθει μια άρτια, ολοκληρωμένη πράξη. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για συναίνεση”.

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ