Η Ελλάδα εκτός από τα όμορφα τοπία της κρύβει και πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Σε κάθε γωνιά της μπορεί κανείς να απολαύσει τα τοπικά προϊόντα και να γευτεί τα παραδοσιακά πιάτα της.
Μέσα στα χρόνια, έχω επισκεφθεί και γευτεί από η κουζίνα αρκετών πόλεων της Ελλάδας, για αυτό κατέγραψα εν συντομεία τις διατροφικές επιλογές των κατοίκων των περιοχών στις οποίες βρέθηκα, αλλά και από αυτές που δεν έχω βρεθεί (ακόμη!).
Σας τις παραθέτω ώστε να πάρετε και εσείς μια γεύση από αυτό το Διατροφικό Ταξίδι!
Βέροια
Τοπικά προϊόντα
Η Βέροια λόγω του μικροκλίματος της παράγει πολλά τοπικά προιόντα όπως φρούτα και συγκεκριμένα ροδάκινα, βραβευμένα κρασιά, τυρί, μοσχάρι και άλλα. Ενώ παλαιότερα παρήγαγε άφθονο σουσάμι, σουσαμέλαιο και ταχίνι.
Παραδοσιακό πιάτο
Παραδοσιακό της πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό, ο φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά, ένα χαρακτηριστικό σκεύος.
Γλυκό
Φυσικά δεν λείπει και το γλυκό που δεν είναι άλλο από το φημισμένο ρεβανί.
Σύρος
Η Σύρος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία. Η κουζίνα της συνδυάζει διαφορετικές ομάδες τροφίμων όπως φρούτα με χαρακτηριστικό το φραγκόσυκο, λαχανικά αλλά και κρέατα και γαλακτοκομικά.
Τοπικά προϊόντα
Από τα γαλακτοκομικά ξεχωρίζει το Π.Ο.Π Σαν Μιχάλη το οποίο είναι κίτρινο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα.
Από τα πιο διάσημα προιόντα του νησιού είναι τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, ενώ ιδανική επιλογή για σνακ αποτελούν οι παστελαριές της Σύρου δηλαδή αποξηραμένα σύκα με καρύδια.
Αλεξανδρούπολη
Η κουζίνα της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει ενσωματώσει υλικά και συνήθειες τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.
Πίτες
Την τιμητική τους έχουν οι πίτες, όπως η σουσαμόπιτα, η σαρακατσάνικη τυρόπιτα και η μηλίνα που είναι επίσης τυρόπιτα.
Μαγειρική
Τα φρούτα συμπεριλαμβάνονται αρκετά στα αλεξανδρουπολίτικα μαγειρέματα κυρίως μαζί με κρέας, το ίδιο και τα λαχανικά. Ενώ δεν λείπει και το ψάρι καθώς η περιοχή ενδείκνυται για ψάρεμα λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της.
Ζάκυνθος
Η Ζακυνθινή κουζίνα βασίζεται κυρίως στη μεσογειακή. Η επίδραση της ιταλικής κουζίνας είναι δεδομένη. Υλικά όπως το ελαιόλαδο, η ντομάτα, το σκόρδο, το λεμόνι και τα αρωματικά χόρτα κυριαρχούν.
Παραδοσιακά πιάτα
Το πιο χαρακτηριστικό ζακυνθινό πιάτο είναι το λεγόμενο ¨σάρτσα¨, ένα φαγητό κατσαρόλας από κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο. Ακόμα ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι το σκορδοστούμπι το οποίο φτιάχνεται κυρίως από μελιτζάνες και πολύ σκόρδο.
Γλυκό
Ενώ, τo παραδοσιακό γλυκό τους το μαντολάτο που συντίθεται από αμύγδαλα, μέλι, λίγη ζάχαρη και ασπράδι αυγού αποτελεί μια θρεπτική επιλογή για σνακ.
Κομοτηνή
Η τοπική κουζίνα της Κομοτηνής αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων.
Παραδοσιακά πιάτα
Κάποια από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι η μπάμπω που τρώγεται τα Χριστούγεννα και συμπεριλαμβάνει εντόσθια και κιμά, το τας κεμπάπ, το χοιρινό με τουρσί και τα μαντί που είναι ραβιόλια γεμιστά με κιμά.
Τοπικά προϊόντα
Η Κομοτηνή είναι πλούσια επίσης σε τοπικά προϊόντα. Ονομαστά είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και τα λουκάνικα της Καππαδοκικής κουζίνας καθώς επίσης και τα στραγάλια Κομοτηνής τα οποία συναντώνται σε ποικίλες γεύσεις.
Γλυκά
Όσον αφορά τα γλυκά κυριαρχούν τα ανατολίτικα με το πιο διάσημο το σουτζούκ λουκούμ.
Νάξος
Η Νάξος είναι σχεδόν επαρκής διατροφικά καθώς παράγει ποικιλία λαχανικών και φρούτων, έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και τυροκομία και σημαντικό αλιευτικό στόλο. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων, αφού η κουζίνα της θεωρείται μια από τις πιο ισορροπημένες και υγιεινές.
Τοπικά προϊόντα
Από τα πιο γνωστά της προϊόντα είναι τα τυροκομικά, με πρώτη τη γραβιέρα Νάξου που παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, ακολουθεί το αρσενικό, ο κομός (σκληρό αιγοπρόβειο τυρί) και οι μυζήθρες.
Όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα η πατάτα Νάξου είναι η διασημότερη, ενώ άγνωστη παραμένει η παπυλώνα, ένα εσπεριδοειδές με ιδιαίτερη γεύση.
Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι το Κίτρο Νάξου ένα λικέρ που φτιάχνεται από τα φύλλα του δέντρου κίτρον.
Ξάνθη
Η κουζίνα της Ξάνθης επηρεασμένη από τους διάφορους λαούς παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Παραδοσιακά πιάτα
Κύρια θέση κατέχει το κρέας. Σουτζουκάκια, γιαουρτλού κεμπάμπ, καβουρμάς, μοσχάρι μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους αλλά και οι τζιγεροσαρμάδες φτιαγμένοι από αρνίσια συκωταριά είναι μερικά από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Ξάνθης με βάση το κρέας. Φυσικά δεν λείπουν και οι πίτες, οι οποίες συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία.
Γλυκά
Όσον αφορά τα γλυκά, από τα πιο γνωστά είναι τα σεκέρ παρέ (σιροπιαστά μπισκότα από συμιδάλι), οι ξανθιώτικες καριόκες, το σουτζούκ λουκούμ, τα ανώμαλα ή αλλίως βραχάκια και το ταβούκ γκιοσού που παρασκευάζεται από κοτόπουλο!
Πάρος
Στην Πάρο σημαντική θέση κατέχει η αλιεία, επομένως το ψάρι αποτελεί κύριο μέρος της διατροφής των Παριανών. Επίσης, πολύ ανεπτυγμένες είναι η κτηνοτροφία και η τυροκομία. Χαρακτηριστικό τυρί είναι το τουλουμίσιο, που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει μέσα σε τουλούμια (δέρματα αιγοπροβάτων).
Παραδοσιακά πιάτα
Πρωταγωνιστές στην κουζίνα της Πάρου είναι τα ρεβύθια, μαγειρεμένα στον φούρνο σε πήλινο τσουκάλι. Άλλα πιάτα είναι τα κάλφα-είδος χόρτων-με σκορδαλιά, οι αγκινάρες με κουκιά και τα σαλιγκάρια με μυρμητζέλι που είναι χειροποίητο κριθαράκι.
Γλυκά
Από τα γλυκά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα μυζηθροπιτάκια, ανοιχτές μικρές τάρτες με πτυχώσεις, αλλα και τα ραφιόλια (τυροπιτάκια με μέλι, αρωματισμένα με μαστίχα και κανέλα).
Πάτρα
Στην Πάτρα και γενικότερα στον νομό Αχαΐας εξέχουσα θέση κατέχει το ελαιόλαδο λόγω των μεγάλων εκτάσεων ελαιώνων, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ντόπια κρέατα.
Ποτά
Επίσης, η Πάτρα έχει και μεγάλη παράδοση στην οινοποίηση, με το πιο φημισμένο κρασί να είναι η μαυροδάφνη Πατρών. Άλλο ένα διάσημο ποτό της Πάτρας είναι η τεντούρα, ένα ηδύποτο με κύριο συστατικό την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Γλυκά
Τέλος, δεν γίνεται να φύγει κανείς από εκεί χωρίς να δοκιμάσει τα πατρινά λουκούμια, το σήμα κατατεθέν της Πάτρας.
Σέρρες
Οι Σέρρες είναι μια πόλη με πλούσια γαστρονομία λόγω των επιρροών που έχει λάβει από όλα τα φύλα που κατοίκησαν σε αυτήν.
Παραδοσιακά πιάτα
Χαρακτηριστικό έδεσμα αποτελεί το βουβάλι, το οποίο μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους, ενώ χρησιμοποιείται και το γάλα του στη ζαχαροπλαστική. Πολύ διαδεδομένα είναι επίσης τα πιάτα με συστατικό το κουνέλι καθώς και το αγριογούρουνο.
Από τα ζυμαρικά το βασικότερο είναι ο τραχανάς, ο οποίος δεν λείπει από την μαγειρική των Σερραίων.
Γλυκά
Μετά την πολυφημισμένη σερραϊκή μπουγάτσα ένα άλλο τοπικό έδεσμα είναι και ο ακανές, ο οποίος μοιάζει πολύ με λουκούμι αλλά περιέχει πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο.
Ραφήνα
Παραθαλάσσιος προορισμός η Ραφήνα ενδείκνυται για την κατανάλωση φρέσκου ψαριού και θαλασσινών. Η κουζίνα της είναι κυρίως μεσογειακή. Διαθέτει ποικιλία εστιατορίων όπου μπορείς να απολαύσεις διαφορετικές γεύσεις δίπλα στη θάλασσα.
Νάουσα
Αξιοποιώντας τα τοπικά της προϊόντα η Νάουσα παρουσιάζει αξιόλογο γαστρονομικό χαρακτήρα.
Παραδοσιακά πιάτα
Βασικά πιάτα της είναι η μάντζα που μοιάζει με το τουρλού, τα γκαβόψαρα με το παραπλανητικό όνομα που παρότι παραπέμπει σε ψαρομεζέ πρόκειται για μελιτζάνες ψημένες σε αλατόνερο με σινάπι, ο φασουλονταβάς (φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά), οι σαρμάδες δηλαδή οι λαχανοντολμάδες, οι κεφτέδες με άρμη, ο τραχανάς, καθώς δεν λείπουν και οι πίτες.
Τα κρεατικά συνηθίζεται να μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους και κυρίως με λαχανικά ή με φρούτα όπως για παράδειγμα το χοιρινό με πράσα σέληνο και κυδώνι.
Γλυκά
Αγαπημένα γλυκά της Νάουσας είναι η μουστόπιτα, τα μουστοκούλουρα και οι γκρακλιάνοι, ένα είδος μπακλαβά.
Νέα Μάκρη
Η Νέα Μάκρη, παραθαλάσσιος προορισμός κοντά στην Αθήνα προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό από σπιτικό μέχρι και junk food και έτσι ικανοποιεί όλα τα γούστα. Κυριαρχούν, όμως, οι ψαροταβέρνες, καθώς ευνοεί η τοποθεσία την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών.
Τρίκαλα
Τα Τρίκαλα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, στη μέση του Θεσσαλικού κάμπου, αποτελούν πηγή ποικιλίας προϊόντων.
Τοπικά προϊόντα
Από τυροκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, κρασί, τσίπουρο μέχρι και αλλαντικά όπως τα φημισμένα τρικαλινά λουκάνικα.
Γλυκά
Τα γλυκά του κουταλιού είναι σήμα κατατεθέν των Τρικάλων όπως και ο χαλβάς Φαρσάλων με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Ρέθυμνο
Η κουζίνα του Ρεθύμνου και γενικά της Κρήτης συγκαταλέγεται στις πιο υγιεινές καθώς εκτός του ότι ακολουθεί τη Μεσογειακή Διατροφή, στηρίζεται στα τοπικά προϊόντα.
Τοπικά προϊόντα
Το ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς των προϊόντων ενώ πολύ δυνατή είναι και η τυροκομική παραγωγή. Κρασί, τσικουδιά, μέλι, παξιμάδι και χαρούπι είναι μερικά ακομά γνωστά προϊόντα του Ρεθύμνου.
Παραδοσιακά πιάτα
Παραδοσιακά πιάτα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι:
- Χοχλιοί (σαλιγκάρια) με ξινόχοντρο τραχανά, ρύζι, ή χόντρο (σπασμένο σιτάρι)
- Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με χόντρο
- Αγκινάρες με τα κουκιά
Όμως δεν λείπουν και τα κρεατικά. Το «αντικρυστό» είναι αρνί ψημένο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Τα κομμάτια του αρνιού τοποθετούνται κυκλικά γύρω από τη φωτιά και ψήνονται αργά.
Συμπληρωματικά με το φαγητό συνηθίζεται να καταναλώνεται και τοπικό κρασί, ενώ η τσικουδιά-ρακή είναι για όλες τις ώρες της ημέρας!
Αγρίνιο
Το Αγρίνιο είναι η πρωτεύουσα της Αιτωλοκαρνανίας η οποία λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας των τόπων της έχει τόσο ανεπτυγμένη αγροκτηνοτροφική παραγωγή όσο και αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες.
Τοπικά προϊόντα
Συγκεκριμένα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα της είναι εξαιρετικά με το πιο φημισμένο να είναι η γραβιέρα Αμφιλοχίας. Ξεχωριστό προϊόν αποτελεί και η κονσερβολιά Αγρινίου, ένα είδος μεγαλόκαρπης ελιάς.
Παραδοσιακά πιάτα
Την τιμητική τους έχουν οι πίτες όπως η χλωρόπιτα και το κασιμάρι που φτιάχνονται από φρέσκο τυρί, αλλά και χορτόπιτες, τραχανόπιτες και μακαρονόπιτες. Όμως, δεν λείπει και το κρέας. Μερικοί τρόποι που συνηθίζεται να καταναλώνεται το κρέας είναι:
- Σουβλιστό
- Κοντοσούβλι
- Σπληνάντερο
- Κοκορέτσι
- Τσιγαρίδες (παστό χοιρινό με μπαχαρικά)
Σαντορίνη
Η Σαντορίνη είναι ένας εξαιρετικός γαστρονομικός προορισμός. Τα προϊόντα που παράγει αποτελούν την ιδανική πρώτη ύλη για θρεπτικές και νόστιμες συνταγές.
Τοπικά προϊόντα
Το βασικότερο προϊόν της Σαντορίνης είναι το Φάβα, το οποίο μαγειρεμένο συνοδεύεται με κρεμμυδάκι, κάπαρη και ντομάτα. Επίσης, η παραγωγή ντομάτας (ντοματάκια) στο νησί είναι ανεπτυγμένη δικαιολογώντας τους διάσημους ντοματοκεφτέδες.
Γνωστές είναι και οι άσπρες μελιτζάνες που με την γλυκιά τους γεύση απογειώνουν τα πιάτα στα οποία συμπεριλαμβάνονται. Παραδοσιακό τυρί της Σαντορίνης είναι το χλωροτύρι που παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα και είναι κρεμώδες με ελαφρώς όξινη γεύση.
Τα φαγητά συμπληρώνουν τέλεια τα κρασιά της Σαντορίνης των οποίων ο ιδιαίτερος χαρακτήρας οφείλεται στα ηφαιστειακά εδάφη του νησιού.
Γλυκά
Δεν λείπουν όμως και τα γλυκά με τα πιο φημισμένα να είναι τα μελιτίνια που φτιάχνονται από αλατισμένη μυζήθρα και γιαούρτι.
Κατερίνη
Στην Κατερίνη και γενικότερα στην Πιερία παράγεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Φρέσκα φρούτα, όπως ακτινίδια, μήλα, ροδάκινα και κράνα καθώς και φουντούκια είναι μερικά από αυτά.
Παραδοσιακά πιάτα
Συνηθίζονται τα εδέσματα με βάση το κρέας, τα πιάτα με μύδια και ψάρια αλλά και οι πίτες, όπως οι χορτόπιτες, πρασόπιτες, κρεατόπιτες, κολοκυθόπιτες και χτυπητή τυρόπιτα.
Γλυκά
Από γλυκά είναι διαδεδομένα τα γλυκά του κουταλιού και ιδιαίτερα το σύκο, το μήλο και το άγριο καρπούζι.
Άργος
Στην Αργολίδα η τοπική γαστρονομία προσφέρει πληθώρα επιλογών καθώς χρησιμοποιεί και τα τοπικά της προϊόντα.
Τοπικά προϊόντα
Κάποια από αυτά είναι οι γκόγκες που είναι χειροποίητο ζυμαρικό και οι αγκινάρες που αποτελούν κύριο προϊόν καλλιέργειας στην περιοχή και καταναλώνονται ωμές ή μαγειρεμένες με πολλούς τρόπους.
Παραδοσιακά πιάτα
Το πιο φημισμένο πιάτο είναι η μπογάνα. Πρόκειται για αρνάκι γάλακτος μαγειρεμένο σε γάστρα με ολόκληρες πατάτες.
Άλλα παραδοσιακά πιάτα αποτελούν :
- Γίδα βραστή
- Χοιρινό στη χόβολη
- Χοιρινό με πρασοσέληνο
- Πουμέκι (γαλατόπιτα χωρίς φύλλο)
Καρδίτσα
Στα χωριά της Καρδίτσας οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και είναι σχεδόν αυτόνομοι. Όσον αφορά τα φαγητά, φτιάχνονται από τις πρώτες ύλες που παράγουν οι ίδιοι.
Παραδοσιακά πιάτα
- Αρνάκι ή η προβατίνα με πληγούρι
- Τραχανάς
- Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες
Επίσης, κυριαρχούν και οι πίτες. Χορτόπιτα με μυρωδικά, μπατζίνα με κολοκύθι και φέτα, πλαστός με καλαμποκάλευρο και ριζόπιτα είναι μερικές από αυτές.
Βόλος
Παραθαλάσσια πόλη ο Βόλος δεν ξεμένει ποτέ από ψάρια και θαλασσινά. Παρ΄όλα αυτά έχει κληρονομήσει και συνταγές από το Πήλιο όπως τα χόρτα με αυγά, φασολάδα, σπετζοφάι και μπουμπάρια που παρασκευάζονται από εντόσθια και συνηθίζονται να καταναλώνονται τον χειμώνα.
Παραδοσιακά ζυμαρικά είναι ο τραχανάς και οι χυλοπίτες, ενώ ο μπακαλοχαλβάς από ταχίνι είναι από τα αγαπημένα γλυκά των Βολιωτών.
Δεν μπορούμε φυσικά να μην αναφέρουμε και το τσίπουρο του Βόλου το οποίο είναι φημισμένο σε όλη την Ελλάδα.
Θήβα
Η Θήβα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και αποτελεί σταυροδρόμι γεύσεων.
Τοπικά προϊόντα
Στην περιοχή παράγονται τυροκομικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, μέλι και ελαιόλαδο. Η κουζίνα της Θήβας βασίζεται στα προϊόντα της αλλά και στην κτηνοτροφία.
Παραδοσιακά πιάτα
Παραδοσιακά πιάτα είναι η γουρουνοπούλα και το αρνάκι γιουβέτσι. Επιπλέον, σημαντική θέση στην περιοχή κατέχουν οι πίτες αλλά και τα σιροπιαστά γλυκά και τα γλυκά του κουταλιού.
Πύργος
Ο Πύργος είναι πρωτεύουσα του νομού Ηλείας. Η Ηλεία είναι από τις πιο εύφορες περιοχές και παράγει ποικιλία προϊόντων ικανοποιώντας μεγάλο μέρος των αναγκών της Ελλάδας.
Τοπικά προϊόντα
Παράγει ελιές και λάδι, σιτηρά, λαχανικά, ψάρια αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Επίσης σημαντικές είναι οι καλλιέργειες του καρπουζιού και της πατάτας.
Παραδοσιακά πιάτα
Από παραδοσιακά πιάτα συνηθίζεται το χοντρομενούδελο που είναι κοκκινιστός φιδές σε σούπα, η ταμπακάλη ένα πιάτο με φασόλια και κολοκυθάκια και ο καγιανάς με τσιγαρίδα (καπνιστό χοιρινό με αυγό και ντομάτα).
Γλυκά
Από γλυκά το δημοφιλέστερο είναι το στρωτό, μια εκδοχή του μπακλαβά που προσφέρεται σε πανηγύρια και γάμους.
Αμαλιάδα
Η Αμαλιάδα βρισκόμενη στην Ηλεία που είναι πολύ παραγωγική περιοχή προσφέρει πολλά προϊόντα όπως σιτηρά, λαχανικά, ψάρια, ελιές και λάδι αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Παραδοσιακά πιάτα
Τα παραδοσιακά πιάτα της είναι κοινά σε όλο τον νομό Ηλείας και κάποια από αυτά είναι τα εξής: χοντρομενούδελο που είναι κοκκινιστός φιδές σε σούπα, η ταμπακάλη ένα πιάτο με φασόλια και κολοκυθάκια και ο καγιανάς με τσιγαρίδα (καπνιστό χοιρινό με αυγό και ντομάτα).
Γλυκά
Το πιο φημισμένο από τα γλυκά είναι το στρωτό, μια εκδοχή του μπακλαβά που συνηθίζεται και στον Πύργο αλλά και σε όλο τον νομό Ηλείας και προσφέρεται σε πανηγύρια και γάμους.
Φλώρινα
Η Φλώρινα είναι ένας εύφορος τόπος που παράγει πολλά προϊόντα. Το πιο φημισμένο, μετά εννοείται από τις πιπεριές Φλωρίνης, είναι τα φασόλια Πρεσπών τα οποία αξιοποιούνται και με το παραπάνω στα τοπικά πιάτα.
Η γη της Φλώρινας προσφέρει επίσης μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών όπως κυδώνια, πράσα, μήλα και από τα δάση κάστανα και μανιτάρια. Ανεπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία και η τυροκομία, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν και την παραγωγή καλού κρασιού.
Καστοριά
Η Καστοριά είναι μια πόλη με πλούσια γαστρονομία. Παράγει πολλά προϊόντα από γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά μέχρι και κρασί. Η κουζίνα της είναι χειμωνιάτικη και πικάντική.
Παραδοσιακά πιάτα
Από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι:
- Γίγαντες πλακί
- Μακάλο (κεφτέδες με ιδιαίτερη σάλτσα)
- Σαρμάδες με λάχανο τουρσί
- Αρμιόπιτα (με λάχανο τουρσί)
- Ρυζόπιτα
- Γριβάδι (ψάρι) μαγειρεμένο είτε ως σούπα είτε στον φούρνο
Γρεβενά
Τα Γρεβενά αποτελούν ένα εξαιρετικό γαστρονομικό προορισμό.
Τοπικά προϊόντα
Κρεατικά μαγειρεμένα με κάθε τρόπο, κυνήγι, τοπικά τυροκομικά, παραδοσιακές πίτες, χειροποίητα ζυμαρικά συνθέτουν την κουζίνα των Γρεβενών.
Φυσικά δεν ξεχνάμε και το μανιτάρι που είναι ο βασιλιάς της κουζίνας. Οι τρόποι που αξιοποιούνται τα μανιτάρια είναι άφθονοι, εκτός της μαγειρικής. Από αποξηραμένα μέχρι και σε λικέρ.
Παραδοσιακά πιάτα
Μερικά τοπικά πιάτα είναι η πρασοτηγανιά (χοιρινό με πράσο στο τηγάνι), η ζυμαρόπιτα, η τηγανητή ούρδα (μυζήθρα) με βούτυρο και αυγό, τα μανιτάρια στιφάδο και οι τραχανόσουπες.
Γλυκά
Παραδοσιακά γλυκά αποτελούν τα σαλιάρα με φύλλο και καρύδι που προσφέρονται στους γάμους, οι λαγγίτες που είναι παρόμοιο με τις κρέπες και τα γλυκά σουτζουκάκια με μούστο και καρύδια.
Πτολεμαΐδα
Η Πτολεμαΐδα είναι πόλη του Νομού Κοζάνης. Η περιφέρεια της Κοζάνης είναι μια περιοχή με πολλά ξεχωριστά προϊόντα και πλούσια γαστρονομία.
Τοπικά προϊόντα
Η κτηνοτροφία και η τυροκομία είναι ανεπτυγμένες με τον μπάτζιο το παλαιότερο σκληρό τυρί να είναι το πιο φημισμένο.
Σήμα κατατεθέν είναι ο κρόκος Κοζάνης που εκτός από τη νοστιμιά που προσφέρει στα φαγητά έχει και ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό. Επιπλέον, η Κοζάνη είναι δυνατή στην παραγωγή μήλων, ροδάκινων,μανιταριών αλλά και φασολιών. Τέλος, δεν υστερεί ούτε στην οινοποίηση αφού παράγει εξαιρετικά λιαστά κρασιά.
Ηγουμενίτσα
Η Θεσπρωτία με πρωτεύουσα την Ηγουμενίτσα έχει πλούσια γαστρονομία και πολλά τοπικά προϊόντα με τα πιο φημισμένα να είναιτα ρόδια.
Πίτες
Σήμα κατατεθέν της είναι οι περίφημες ηπειρώτικες πίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί 178 πίτες στο ηπειρώτικο εδεσματολόγιο! Τσαμαντιώτικη ζυμαρόπιτα, αλευρόπιτα με φέτα, ρυζόπιτα, τραχανόπιτα είναι μερικές από αυτές.
Φαγητά
Όσον αφορά τα φαγητά μπορείς να βρείς απ΄όλα τα κρεατικά όπως παϊδάκια, προβατίνα, κοκορέτσι αλλά και φρέσκα ψάρια.
Παιανία
Προάστιο της Ανατολικής Αττικής, η Παιανία φημίζεται για τα κρασιά της. Μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων, οινοποιεία αλλά και το Μουσείο Οίνου υποδηλώνουν την αγάπη των κατοίκων για το κρασί.
Σπάρτη
Η Σπάρτη φημίζεται για τα πορτοκάλια και το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο της, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κουζίνα της. Μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα της Σπάρτης είναι:
- Χοιρινό κρέας σε όλες του τις μορφές
- Κολοκυθοκορφάδες (κολοκυθοανθοί με κρεμμύδι)
- Κόκκορας μπαρδουνιώτικος (κοκκινιστός)
- Πιταρούδες (χορτοπιτάκια)
- Καγιανάς
- Τσιγαρολάχανα (αρωματικά χόρτα τσιγαρισμένα με κρεμμύδι)
Τήνος
Η Τήνος φημίζεται για την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα της.
Τοπικά προϊόντα
Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ξεχωρίζουν το Τηνιακό γάλα, η γραβιέρα, η κοπανιστή και το πέτρωμα που είναι ανάλατο τυρί. Ανεπτυγμένη είναι η κτηνοτροφία και η παραγωγή παρασκευασμάτων κρέατος με τα πιο φημισμένα το αλλαντικό Λούζα και τα λουκάνικα.
Παραδοσιακά πιάτα
Κάποια χαρακτηριστικά πιάτα της Τήνου είναι η αγκιναρόπιτα, τα λιβιά «μακαρόνια» (αμπελοφάσουλα), οι ντοµάτες λιαστές µε κουρκούτι, η οµελέτα ή φουρτάλια µε λουκάνικο/σύγλινο και τα καλαµάρια γεµιστά.
Γλυκά
Από γλυκά προτείνεται να δοκιμάσει κανείς το παστέλι, τα ξεροτήγανα, τα αμυγδαλωτά, τους μπεζέδες αλλά και τα ψαράκια που είναι σκαλτσούνια.
Μύκονος
Το νησί των ανέμων ή αλλιώς το νησί του γαστρονομικού πλούτου.
Παραδοσιακά προϊόντα
Η λούζα, το λουκάνικο, το σκορδάτο, το χοιροµέρι ονομαστά για τη νοστιμιά τους είναι μερικά από τα αλλαντικά που συναντά κανείς στην Μύκονο.
Από τυριά τα πιο φημισμένα είναι η κοπανιστή, το ξινότυρο και η τυροβολιά.
Στην αρτοποιία υπάρχουν τα εξής:
- Κουβαρωτές (βαρύ ζυμωτό ψωμί από κριθάρι)
- Κουλούρες
- Πρωτοφούρνια (παρόμοια με τις λαγάνες)
- Διπυρήτες (παξιμάδια)
Παραδοσιακά πιάτα
Τα πιάτα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι:
- Κεφάλι γουρουνιού σε κομμάτια με λάχανο
- Κρεμμυδόπιτα
- Μελόπιτα
- Μελιτζανοπίλαφο
Γλυκά
Δεν λείπουν βέβαια και τα γλυκά με εξέχουσα θέση να κατέχουν τα αμυγδαλωτά της Μυκόνου.
Κλείνοντας…
Εύχομαι να ευχαριστήθηκες και εσύ όσο εγώ αυτό το Διατροφικό ταξίδι στην Ελλάδα.
Αν και γεωγραφικά όλα τα μέρη της Ελλάδας δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, σίγουρα θα παρατήρησες πως η κάθε περιοχή έχει τη δική της “γαστρονομική προσωπικότητα”, και σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρείται αυτό το γεγονός ακόμη και σε γειτονικές πόλεις! Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει τόσο πλούσια κουζίνα, καθώς πάει όσο πίσω όσο και η Ιστορία της.
Ελπίζω να σε παρότρυνα να ταξιδέψεις και να δοκιμάσεις και εσύ μερικά από τα γεμάτα γεύση και παράδοση πιάτα και εδέσματα που προσφέρει η πατρίδα μας!