9.8 C
Arta
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2025

Διατροφικό Ταξίδι στο Εξωτερικό

Λατρεύω τα ταξίδια, αλλά και το φαγητό! Για αυτό όπως θα δείτε, έχω συγκεντρώσει ενδιαφέροντα τρόφιμα από κάθε πόλη που έχω επισκεφθεί, αλλά και από αυτές που θα ήθελα να επισκεφθώ στο μέλλον. Ετοιμάσου λοιπόν να ανακαλύψεις, και σχεδόν γευτείς, ιδιαίτερα τρόφιμα από διάφορες πόλεις του εξωτερικού, που μου έκαναν εντύπωση ως Διατροφολόγος (και λάτρης του φαγητού). Ταξίδεψε λοιπόν μαζί μου στο Διατροφικό Ταξίδι που ακολουθεί!

Abu Dhabi

Κούζι (Khuzi)

Το Khuzi γνωστό και ως Ghuzi είναι παραδοσιακό πιάτο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτα. Αποτελείται από ψητό αρνί, πρόβειο ή κατσικίσιο κρέας που σερβίρεται πάνω από πικάντικο ρύζι, γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και λαχανικά

Αλ μακμπούς (Al machboos)

Ως κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Βοδινό
  • Αρνί
  • Κοτόπουλο
  • Γαρίδες
  • Ψάρι

Προστίθενται κρεμμύδια, λαχανικά, μπαχαρικά και αποξηραμένο λεμόνι γνωστό ως loomi. Τέλος, σερβίρεται με ρύζι, παχιά πικάντικη σως τομάτα και πιπεριές τσίλι. Μερικές φορές προσθέτουν φυστίκια και σταφίδες.

Ταμποΐλέχ (Tabboyleh)

Το Tabbouleh είναι μια δημοφιλής σαλάτα του Αμπού Ντάμπι  που ωστόσο τη καταναλώνουν και ως κυρίως γεύμα. Αποτελείται από φρέσκα κρεμμύδια, ντομάτες, αγγούρι, μαϊντανό, θρυμματισμένο σιτάρι και είναι καλά καρυκευμένο με χυμό λεμονιού και φρέσκο δυόσμο.

Βανκούβερ

Ζαχαρωμένος σολομός

Είναι παραδοσιακό τρόφιμο του Καναδά το οποίο φτιάχνεται αναμιγνύοντας το γνωστό προϊόν του Καναδά, το σιρόπι σφενδάμου με διάφορα μπαχαρικά. Το μείγμα αυτό αλείφεται πάνω σε φιλέτα σολομού το οποίο καπνίζεται μέχρι να πάρει το χαρακτηριστικό πλούσιο χρώμα ξύλου.

Τακοφίνο (Tacofino)

Το Tacofino το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο Βανκούβερ είναι στην ουσία παραλλαγή των μεξικάνικων τάκος με ψιλοκομμένο κοτόπουλο (στυλ πουλντ πορκ), αβοκάντο και σαλάτα ραπανάκι.

Πουτίν (Poutine)

Αν και προήλθε από το Κεμπέκ του Καναδά, καταναλώνεται συχνά στο Βανκούβερ. Είναι ένας σωρός από τηγανητές πατάτες με αρκετό τυροπήγμα. Όλα αυτά καλύπτονται από μια παχιά και γευστική σάλτσα τσένταρ.

Βερολίνο

Κάριβουρστ (Currywurst)

Το Κάριβουρστ είναι τηγανητό χοιρινό λουκάνικο  σερβιρισμένο με σάλτσα κάρυ και γαρνιρισμένο με τσιγαρισμένα κρεμμύδια και σάλτσα κάρυ σε σκόνη. Η σάλτσα κάρυ παρασκευάζεται με προσθήκη κάρυ σε κέτσαπ ή πελτέ ντομάτας. Το πιάτο συνήθως σερβίρεται και με τηγανητές πατάτες.

Königsberger Klopse (Κεφτεδάκια)

Είναι σπεσιαλιτέ του Βερολίνου που αποτελείται από κεφτεδάκια που συχνά φτιάχνονται από μοσχάρι και σερβίρονται με λευκή σάλτσα και κάπαρη. Στην παραδοσιακή προετοιμασία, τα κεφτεδάκια φτιάχνονται από ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά, αν και υπάρχουν πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις όπως το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας.

Η λευκή σάλτσα είναι κρεμώδης και φτιαγμένη από ρου (roux), κρέμα γάλακτος και κρόκο αυγού. Η κάπαρη είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό για τη χαρακτηριστική γεύση της. Το πιάτο αυτό συνήθως σερβίρεται με βραστές πατάτες ή παντζάρια

Αϊς μπαϊν (Eisbein)

Το Eisbein, που κυριολεκτικά σημαίνει “πόδι πάγου”, είναι ένα πιάτο που αποτελείται από τουρσί ζαμπόν που ωριμάζει, βράζεται και συχνά σερβίρεται καπνιστό. Το πιάτο αυτό υπάρχει σε όλη τη Γερμανία ωστόσο στη βερολινέζικη εκδοχή του σερβίρεται συνήθως με πουτίγκα αρακά.

Σενφαϊα (Senfeier)

Το Σενφέιερ είναι ένα χορτοφαγικό γερμανικό πιάτο αυγών που αποτελείται απο βραστά αυγά τα οποία σερβίρονται σε κρεμώδη και απαλή σάλτσα μουστάρδας μαζί με διάφορες γαρνιτούρες.

Βιέννη

Σπάργκελ (Spargel)

Το Σπάργκελ είναι ένα είδος λευκού σπαραγγιού δημοφιλές σε όλη τη Βιέννη που είναι τόσο νόστιμο που συχνά αναφέρεται ως λευκός χρυσός από τους ντόπιους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρευτούν μόνα τους, όπως με συνοδεία σάλτσας ολλαντέζ αν και συνήθως προστίθενται ως υλικό σε διάφορα πιάτα.

Μποϊσέλ (Beuschel)

Το Βeuschel είναι ένα πλούσιο αυστριακό στιφάδο φτιαγμένο από εντόσθια και μια σκούρα καφέ σάλτσα που συνήθως διατίθεται μόνο σε έντονα παραδοσιακά τοπικά εστιατόρια. Τα εντόσθια που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως η καρδιά και οι πνεύμονες ενός μοσχαριού, αλλά αυτό δεν είναι αυστηρή απαίτηση, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα ζώα.

Το στιφάδο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν έγινε δημοφιλές με την εισαγωγή εντοσθίων σε μενού εστιατορίων υψηλής ποιότητας. Συνήθως σερβίρεται μαζί με αρωματικά ζυμαρικά ψωμιού.

Μάρτιγκανς (Martigans)

Το Μάρτιγκανς είναι ένα πιάτο χήνας που συνδέεται με την Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου που είναι παραδοσιακά μια ψητή χήνα γεμιστή με αποξηραμένα δαμάσκηνα και κάστανα. Υπάρχουν ωστόσο μερικές διαφορετικές παραλλαγές.

Συνήθως, αυτό το πιάτο σερβίρεται μαζί με κόκκινο λάχανο ή πατάτες, αλλά και τα ζυμαρικά Knödel μπορεί να είναι κοινά. Όταν βρείτε μια έκδοση που χρησιμοποιεί σάλτσα, θα διαπιστώσετε ότι η σάλτσα είναι φτιαγμένη από ζωμό και στάγδην από το ίδιο το τηγάνι.

Βοστώνη

Ψητά φασόλια της Βοστώνης

Η Βοστώνη αντλεί το παρατσούκλι «Beantown» από την αγάπη της για τα ψημένα φασόλια, γι ‘αυτό και τα ψητά φασόλια της Βοστώνης αποτελούν βασικό στοιχείο στα περισσότερα εστιατόρια της πόλης. Παρά το όνομα του πιάτου, τα φασόλια είναι στην πραγματικότητα βραστά, αναμειγνύονται με χοιρινό ή μπέικον και γλυκαίνονται με μελάσα ή σιρόπι. Πολλοί ντόπιοι λατρεύουν τα ψητά φασόλια της Βοστώνης με μια μερίδα μαύρο ψωμί.

Ρολό Αστακού

Ένα παραδοσιακό ρολό αποτελείται από κρέας αστακού με μαγιονέζα ή λιωμένο βούτυρο που σερβίρεται σε ψητό ή βουτυρωμένο ψωμάκι.

Αχιβάδα Βοστώνης

Η παραδοσιακή αχιβάδα Βοστώνης είναι φτιαγμένη από μύδια, κρέμα γάλακτος ή γάλα, πατάτες και κρεμμύδια, με την προσθήκη κράκερ στρειδιών για επιπλέον γεύση και πάχος.

Βρυξέλλες

Στόεμπ (Stoemp)

Το Στόεμπ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά πιάτα των Βρυξελλών, αν και συχνά εμφανίζεται ως κύριο πιάτο. Ως κύριο συστατικό έχουμε τον πουρέ πατάτας, μερικές φορές σε συνδυασμό με κρέμα ή βούτυρο. Στη συνέχεια αναμιγνύεται με διάφορα άλλα λαχανικά ρίζας που έχουν βράσει ή τηγανιστεί και πολτοποιηθεί.

Το Στόεμπ αρχικά εφευρέθηκε για να χρησιμοποιήσει παλιά λαχανικά, ώστε να μπορείτε να το φτιάξετε σχεδόν με οτιδήποτε. Τα κοινά λαχανικά που προστίθενται είναι τα καρότα, τα πράσα, κρεμμύδια και λάχανο, και μπορείτε επίσης να πάρετε μικρά κομμάτια μπέικον και διάφορα βότανα για γεύση. Θα δείτε συχνά το stoemp να πλάθεται σε μικρά «κέικ» πριν σερβιριστεί σε ένα πιάτο.

Χέλι στα Πράσινα (Paling in’t groen)

Το Paling in’t groen μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «χέλι στα πράσινα». Το χέλι γλυκού νερού κόβεται σε κομμάτια και στη συνέχεια σιγοβράζει σε μια πράσινη σάλτσα φτιαγμένη με λευκό κρασί και φρέσκα βότανα, με λίγο λεμόνι ή λάιμ. Τα βότανα ποικίλλουν ανάλογα με τον σεφ, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, κάρδαμο και βασιλικό.

Το πιάτο καταναλωνόταν αρχικά από ψαράδες που εργάζονταν στα ποτάμια, οι οποίοι έπιαναν τεράστιους αριθμούς χελιών και τα μαγείρευαν με ό, τι βότανα έβρισκαν να μεγαλώνουν άγρια. Όταν γίνει σωστά, η σάλτσα έχει ένα ζωντανό πράσινο χρώμα και φρέσκια, πικάντικη γεύση. Τρώγεται καλύτερα ζεστό, με ψωμί κρούστας στο χέρι για να κάνετε ¨βουτιά¨ στη σάλτσα.

Γενεύη

Φοντί Ντομάτας

Είναι φτιαγμένο από:

  • Πελτέ ντομάτας
  • Βούτυρο
  • Τριμμένο τυρί (συνήθως Emmental)
  • Λευκό κρασί

Παραδοσιακά συνδυάζεται με πατάτες για βούτηγμα.

Ρόστι (Rösti)

Το Ρόστι θεωρείται το ελβετικό εθνικό πιάτο. Το Ρόστι είναι μια τραγανή, χρυσομαγειρεμένη τηγανίτα πατάτας. Παρασκευάζεται από αποφλοιωμένες, βραστές πατάτες που κόβονται σε λωρίδες και τηγανίζονται με λίγο βούτυρο, αλάτι, λάδι και μπέικον. Μπαχαρικά, σχοινόπρασο και ζαμπόν μπορούν επίσης να προστεθούν για μια πιο μοναδική γεύση.

Ρακλέτ (Raclette)

Αυτό το πιάτο εφευρέθηκε από Ελβετούς βοσκούς βουνών όταν συγκεντρώθηκαν γύρω από τη φωτιά για να ψήσουν φαγητό. Όταν άφησαν το τυρί δίπλα στη φωτιά, άρχισε να λιώνει και έπεσε πάνω στις πατάτες. Και έτσι γεννήθηκε το raclette και είναι πλέον βασικό σε κάθε ελβετικό σπίτι. Δεδομένου ότι πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν τζάκι στο σπίτι τους, σύγχρονες συσκευές και ψησταριές είναι ειδικά κατασκευασμένες για το μαγείρεμα αυτού του πιάτου.

Ζυρίχη

Γκόρντον Μπλου (Cordon Bleu)

Το Cordon bleu είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο της Ζυρίχης αλλά και στην υπόλοιπη Ελβετία. Στην πιο βασική του μορφή, αποτελείται από μια κοτολέτα κρέατος που γεμίζεται με μια λεπτή φέτα ζαμπόν και τυρί (συνήθως γραβιέρα), παναρισμένη και είτε τηγανισμένη σε καυτό λάδι, τηγανισμένη (με ρηχό τηγάνισμα) σε τηγάνι ή ψημένη σε φούρνο.

Σήμερα υπάρχουν πολλές ποικιλίες του πιάτου, όπως:

  • Μοσχάρι cordon bleu
  • Κοτόπουλο cordon bleu
  • Cordon bleu που σερβίρεται με σάλτσα μανιταριών

Ρόστι (Rösti)

Το Ρόστι θεωρείται το ελβετικό εθνικό πιάτο. Το Ρόστι είναι μια τραγανή, χρυσομαγειρεμένη τηγανίτα πατάτας. Παρασκευάζεται από αποφλοιωμένες, βραστές πατάτες που κόβονται σε λωρίδες και τηγανίζονται με λίγο βούτυρο, αλάτι, λάδι και μπέικον. Μπαχαρικά, σχοινόπρασο και ζαμπόν μπορούν επίσης να προστεθούν για μια πιο μοναδική γεύση

Φέτες κρέατος Ζυρίχης (Zürcher geschnetzeltes)

Παραδοσιακά παρασκευασμένο με φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, κρέμα γάλακτος, ζωμό βοδινού, λευκό κρασί και συχνά με την προσθήκη μανιταριών, το μοσχαρίσιο κρέας τύπου Ζυρίχης – ευρέως γνωστό ως Zürcher geschnetzeltes. Το πιάτο είναι συνήθως καρυκευμένο με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και χυμό λεμονιού. Αν και το rösti πατάτας είναι το πιο κοινό συνοδευτικό, μπορεί επίσης να σερβιριστεί με ρύζι, πουρέ πατάτας ή ζυμαρικά ταλιατέλες στο πλάι.

Λονδίνο

Πίτα με μπριζόλα και νεφρά

Η πίτα αυτή είναι αρκετά διάσημη στο Λονδίνο και μπορείς να τη βρεις ακόμη και σε μία παμπ. Η μπριζόλα όπως επίσης και το νεφρό είναι από βόειο κρέας αλλά μπορεί να προέρχεται από αρνί ή χοιρινό. Άλλα συστατικά είναι μαύρο πιπέρι, και Γουορστερσάιρ σως.

Βοδινό Ουέλλινγκτον (Beef Wellington)

Το βοδινό Ουέλλινγκτον είναι ένα πλούσιο φιλέτο τυλιγμένο σε σφολιάτα. Η πιο διαδεδομένη έκδοση είναι αυτή με βόειο κρέας αυτού, θα βρείτε όμως κάποιες παραλλαγές που αντικαθιστούν το βόειο κρέας με άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως λουκάνικο και σολομό. Υπάρχουν επίσης χορτοφαγικές εκδόσεις που χρησιμοποιούν τεύτλα και μανιτάρια.

Μαδρίτη

Αρνί Πατσάς (Gallinejas And Entresijos)

Το Gallinejas And Entresijos είναι παραδοσιακό τρόφιμο τη Μαδρίτης και συνήθως λόγω της όψης του αποφεύγεται από τους τουρίστες αλλά είναι απολαμβάνεται από τους ντόπιους. Είναι στην ουσία πατσάς αρνιού σε βαθύ τηγάνισμα.

Σαλιγκάρια Μαδρίτης (Caracoles A La Madrileña)

Ένα άλλο τυπικό τάπας της Μαδρίτης είναι τα σιγοβρασμένα σαλιγκάρια με σάλτσα και chorizo ​​ή άλλα ιβηρικά λουκάνικα. Συχνά προστίθεται σκόρδο και τσίλι καγιέν για να τα κάνει καυτερά. Σερβίρονται σε παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και μπαρ.

Σάντουιτς με.. καλαμαράκια

Ένα από τα πιο γνωστά ‘βρώμικα’ της Ισπανίας. Το σάντουιτς με καλαμαράκια είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Ψωμί συνήθως στυλ μπαγκέτας με μέσα τηγανιτά καλαμαράκια βουτηγμένα σε αλεύρι. Είναι μια νόστιμη και σχετικά φθηνή επιλογή γρήγορου φαγητού στη Μαδρίτη.

Μάντεστερ

Ξεραμένα μπιζέλια

Τα ξεραμένα μπιζέλια γνωστά επίσης και ως  μαύροι ασβοί ή μπιζέλια Carlin σε άλλα μέρη της Βόρειας Αγγλίας. Τα μπιζέλια αυτά τα αφήνουν να στεγνώσουν στα χωράφια πριν τα μαζέψουν και τα βράζουν σε νερό για να ενυδατωθούν ξανά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ξήρανση, εξ ου και το όνομα. Στην τελική τους μορφή, πριν σερβιριστούν, πρέπει να είναι ελαφρώς al dente και σερβίρονται με ξύδι, αλάτι και πιπέρι.

Μαύρη Πουτίγκα

Η μαύρη πουτίγκα προέρχεται από την πόλη της Μάντεστερ, την Μπέρι. Παρά το όνομα, δεν είναι στην πραγματικότητα πουτίγκα, αλλά ένα είδος λουκάνικου αίματος που χρησιμοποιεί χοιρινό αίμα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά λουκάνικα αίματος ωστόσο, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε δημητριακά. Χρησιμοποιείται συνήθως ως κρεατικό ‘τηγανιάς΄.

Πάστι Μπαρμ (Pasty Barm)

Το Πάστι Μπαρμ είναι μια πίτα με ζαχαροπλαστική επικάλυψη, στυλ κέικ ενώ μέσα έχει γέμιση συνήθως πατάτα ή/και κρέατος. Φαίνεται αρκετά βαρετό αλλά στη περιοχή του Μπόλτον έχει βραβευθεί ως το αγαπημένο σνακ των ντόπιων.

Μελβούρνη

Η κουζίνα της Μελβούρνης αποτελείται από τροποποιήσεις άλλων κουζινών από σχεδόν όλο το κόσμο!

Dim sim

Το Κινέζικο της Μελβούρνης είναι γνωστό είναι γνωστό για την εφευρετικότητα του. Tο dim sim, ένα σνακ με ντάμπλινγκ από κρέας και λαχανικά.To κρέας είναι από κιμά, όπως χοιρινό, αρνί ή κοτόπουλο, περιέχει επίσης λάχανο και ένα μοναδικό μείγμα καρυκευμάτων. Το ζυμαρικό μπορεί να είναι στον ατμό, τηγανητό ή ψημένο στο μπάρμπεκιου και ντυμένο με σάλτσα σόγιας. Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν συνήθως παραδοσιακά κινέζικα υλικά, όπως μανιτάρια shiitake, λάχανο ή κάστανα νερού. Το Dim sim πήρε το όνομά του όταν το Dim sum της Κίνας γράφτηκε λάθος σε ένα μενού, το οποίο στη συνέχεια χρησιμποιήθηκε και από άλλα εστιατόρια της Μελβούρνης.

Vegemite

Το Vegemite είναι μια σκούρα καφέ αλμυρή πάστα με γλυκά στοιχεία. Παρόμοια με το βρετανικό Marmite, το Vegemite είναι ένα άλειμμα μαγιάς που συνήθως συνδυάζεται με μια στρώση βουτύρου ή μαργαρίνης και απλώνεται σε φρυγανιές και μπισκότα κράκερ ή χρησιμοποιείται ως γέμιση για αρτοσκευάσματα. Τρώγεται συνήθως ως πρωϊνό.

Καγκουρό

Τα καγκουρό είναι άφθονα σε πολλά μέρη της Αυστραλίας, χαμηλά σε λιπαρά και χοληστερόλη, πλούσιο σε σίδηρο και πλήρης απαλλαγμένο από μεθάνιο. Συχνά χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές συνταγές, καθώς είναι τρυφερό, γλυκό και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα με ξεχωριστές, δυνατές γεύσεις όπως σκόρδο, άρκευθος, πιπέρι, δεντρολίβανο, δαμάσκηνο, κόκκινη σταφίδα και πορτοκάλι.

Μόναχο         

Λευκό λουκάνικο (Weißwurst)

Το Weißwurst όπως λέγεται εκεί είναι ένα παραδοσιακό βαυαρικό λουκάνικο, το οποίο μεταφράζεται ως «λευκό λουκάνικο»  καθώς είναι πράγματι λευκό. Παρασκευάζεται από κιμά μοσχαρίσιου κρέατος και συνοδεύεται πολύ συχνά από βαυαρική γλυκιά σάλτσα μουστάρδας. Τρώγεται και ως πρωϊνό ή ενδιάμεσο σνακ, αλλά επίσης και ως συνοδευτικό μπύρας για αργότερα το βράδυ.

Λεμπερκάσε (Leberkäse)

Το Leberkäse είναι παραδοσιακό τρόφιμο του Μόναχο και φτιάχνεται από αλεσμένο κρέας συχνά χοιρινό συκώτι στο οποίο προστίθενται κρεμμύδια και ψήνεται σε ρολό κρέατος. Το καρβέλι έχει εξωτερική τραγανή κρούστα, ενώ εσωτερικά παραμένει ζουμερό διατηρώντας παράλληλα το ροζ χρώμα.

Τρώγεται συνήθως κρύο αλλά τρώγεται και ζεστό. Συνδυάζεται με ψωμί και μουστάρδα ενώ επίσης μπορεί να μπει στο τηγάνι σε φέτες.

Μόντρεαλ

Καπνιστό Κρέας σε Σάντουϊτς

Κάτι που συναντάς σε όλο το Μόντρεαλ είναι τα σάντουιτς με καπνιστό μοσχαρίσιο στήθος, στο οποίο συνήθως δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο κρέας και ψωμί! Καταναλώνεται πολύ συχνά και από τους ντόπιους αλλά και από τουρίστες.

Η σπεσιαλιτέ του Γουιλένσκι (Wilensky’s Special)

Tο Wilensky είναι κατάστημα το οποίο άνοιξε το 1932 ωστόσο ένα γεύμα που σερβίρει, συγκεκριμένα η σπεσιαλιτέ του την οποία και ονομάζει η σπεσιαλιτέ του Wilensky έχει καταφέρει να πάρει πολύ φήμη.

Πρόκειται για ένα σάντουϊτς από σαλάμι βοδινού και μπολόνια βοδινού τα οποία συμπιέζονται σε ένα γλυκό ρολό αυγών με τυρί και μουστάρδα. ΜΗΝ ζητήσετε μαγιονέζα ή κέτσαπ καθώς θα μπείτε στη μαύρη λίστα από το μαγαζί και θα κριθείτε από τους ντόπιους.

Φουά Γκρα Πουτίν (Foie Gras Poutine)

Το Φουά Γκρα Πουτίν είναι αυτό που ακούγεται και ακόμη περισσότερα. Είναι το Πουτίν, δηλαδή ενας σωρός από τηγανητές πατάτες με αρκετό τυροπήγμα το οποίο καλύπτεται από μια παχιά και γευστική σάλτσα τσένταρ, με ταυτόχρονη προσθήκη Φουά Γκρα, ενός λιπαρού έδεσματος από συκώτι χήνας ή πάπιας, το οποίο αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας.

Σικάγο

Χοτ-Ντογκ τύπου Σικάγο (Chicago-Style Hot Dogs)

Μία βασική διαφορά από ένα κλασικό hot dog με αυτό του Σικάγο είναι σίγουρα η ποικιλία και η ποσότητα στα λαχανικά. Ένα σωστό Chicago dog αποτελείται από μοσχαρίσιο λουκάνικο (όπως το Vienna Beef) σε ψωμάκι με παπαρουνόσπορο, το οποίο συνοδεύεται από κίτρινη μουστάρδα, πράσινη γλυκιά πίκλα, ψιλοκομμένο λευκό κρεμμύδι, φέτες ντομάτας, πίκλας άνηθου, πικάντικες πιπεριές τουρσί και αλάτι σέλινου.

Πίτσα τύπου Σικάγο (Deep dish pizza)

Στο Σικάγο υπάρχει μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής ιταλικής πίτσας που έχουμε στο μυαλό μας. Κατ’ αρχάς, μια πίτσα τύπου Σικάγο ψήνεται σε ένα βαθύ ταψί για κέικ. Πρόκειται για μία πίτσα που αποτελείται από μια τραγανή αφράτη βουτυρένια κρούστα με άκρες που ανεβαίνουν στο ταψί τα οποία συγκρατούν άφθονη μοτσαρέλα και άλλα τυριά σε στρώσεις στο κάτω μέρος και η πικάντικη σάλτσα βρίσκεται στο πάνω μέρος.

Μπάρμπεκιου του Σικάγο 

Το μπάρμπεκιου του Σικάγο υπάρχουν διαφορετικά στυλ, όπως το “boilbecue” και το ψητό χωρίς καπνό. Χρησιμοποιούν τα rib tips ένα τμήμα του χοίρου που συχνά αγνοείται- μια λωρίδα χόνδρου με μεγάλο βάρος χοιρινού κρέατος. Οι σεφ παραδοσιακά σερβίρουν το πιάτο με άφθονη σάλτσα και με μερικά κομμάτια λευκό ψωμί.

Αυτό που είναι πραγματικά εμβληματικό για το μπάρμπεκιου τύπου Σικάγο είναι η μέθοδος δημιουργίας του. Το aquarium pit, είναι ένα κουτί από τούβλα τυλιγμένο με ανοξείδωτο ατσάλι και καλυμμένο με σχάρα. Το σκληρό γυαλί περιβάλλει την περιοχή μαγειρέματος και ένα καπάκι μεταφέρει τον καπνό έξω από την κουζίνα και επάνω μέσω μιας καμινάδας.

Ντουμπάι

Χαρίς (Harees)

Το Harees από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα στο Ντουμπάι αποτελώντας μέρος της τοπικής γαστρονομικής κληρονομιάς με τις συνταγές του να συνεχίζουν να περνούν από γενιά σε γενιά.

Το συναντά κανείς στο τραπέζι των Αράβων, μέχρι το μενού ορισμένων από τα καλύτερα εστιατόρια του Ντουμπάι. Η προετοιμασία του απαιτεί χρόνο και δεξιότητα. Συχνά καταναλώνεται κατά τη διάρκεια σημαντικών οικογενειακών συγκεντρώσεων, όπως οι γάμοι, καθώς και σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, ιδίως κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Το Harees είναι γνωστό και για την εύκολη πέψη του, και μαγειρεύεται σε συγκεκριμένη σε κατσαρόλα και ανακατεύεται με συγκεκριμένη ξύλινη κουτάλα.

Το πιάτο μοιάζει με χυλό και τα συστατικά αποτελούν το θρυμματισμένο σιτάρι που μαγειρεύεται για πολλές ώρες, κρέας όπως κοτόπουλο και αρνί, κρεμμύδια, αλεσμένο κύμινο, άφθονο νερό και αλάτι.

Ούζι (Oozie)

Το Oozie  είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πιάτα στο Dubai και έχει ιδιαίτερη παρουσία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στα τραπέζια αλλά και σε διάφορες άλλες ειδικές περιστάσεις, όπως γάμοι και γιορτές.

Το πιάτο αυτό φτιάχνεται με ρύζι, είναι αρωματικό, γεμάτο γεύση και μπορεί να γεμιστεί σε λεπτές τσέπες ζαχαροπλαστικής, ή μπορεί επίσης να σερβιριστεί με κοτόπουλο. Μερικές φορές, σερβίρεται με σαλάτα και γιαούρτι, ή γαρνιρισμένο με ένα μείγμα από τηγανητούς ή ψημένους ξηρούς καρπούς. Το μυστικό αυτού του πιάτου είναι τα καρυκεύματα. Μείγμα κανέλας, σκόνης κόλιανδρου και 7 μπαχαρικών το απογειώνουν

Μαργκούγκα Λάχαμ (Margooga Laham)

Το Margooga Laham είναι ένα πλούσιο και χορταστικό στιφάδο από κρέας, εχεί βάση τη ντομάτα και άλλα λαχανικά και μουλιασμένο αραβικό ψωμί που παρασκευάζεται με αρκετά αρωματικά μπαχαρικά όπως κουρκουμά και κύμινο και ζωμό, καθιστώντας το ένα γευστικό πιάτο για κάθε περίσταση.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές σε όλη την πόλη όπως με κοτόπουλο, αρνί ή ακόμα και τον  μυελό του μωρού και πατάτα.

Στοκχόλμη

Κέικ Σάντουιτς (Smörgåstårta)

Το κέικ σάντουιτς (smörgåstårta) είναι ένα σουηδικό φαινόμενο, το οποίο είναι απαραίτητο στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Οι τούρτες σάντουιτς είναι εύκολο να προετοιμαστούν εκ των προτέρων και ένας εξαιρετικός τρόπος για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με πλούσιες στρώσεις και γευστικές γαρνιτούρες ειδικά για το καλοκαίρι.

Αποτελείται από ένα απλό ψωμί που τοποθετείται σε στρώσεις με κρεμώδη γέμιση, με θαλασσινά ή αλλαντικά. Στη συνέχεια, στολίζονται με τριαντάφυλλα αγγουριού, ντοματίνια και ραπανάκια και άλλα λαχανικά και αυγά βραστά, ρολά με τυρί, καπνιστό κρέας ή ψητό μοσχάρι και στρατηγικά τοποθετημένα κλαδάκια άνηθου.

Γουαλλενμπεργκάρε (Wallenbergare)

Το Wallenbergare είναι κλασικό σουηδικό δημοφιλές σε όλη τη χώρα πιάτο. Αποτελείται από ένα κλασικό σουηδικό μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά που αναμειγνύεται με κρόκους αυγών και κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια τυλίγεται σε φρυγανιά και τηγανίζονται σε βούτυρο.

Συνήθως συνοδευέται με πράσινο αρακά, καρότα, βραστές ή πουρέ πατάτας και μαρμελάδα από βατόμουρο.

Υπάρχουν διαφορετικές ιστορίες σχετικά με την προέλευση αυτού του πιάτου, επικρατεί ότι πήρε το όνομά του από τον Marcus Wallenberg, μέλος μιας διάσημης σουηδικής οικογένειας. Σίγουρα η πλούσια και κρεμώδης γεύση του είναι αυτή που ξεχωρίζει και το κάνει τόσο αγαπητό. Σερβίρεται συχνά σε ειδικές περιστάσεις ή ακόμα και ως γκουρμέ πιάτο σε εστιατόρια.

Κρόπκορ (Kroppkakor)

Τα Kroppkakor είναι μεγάλα, χορταστικές «μπάλες» από πατάτα συνήθως γεμισμένο με κρεμμύδια και κρέας αλλά υπάρχουν πολλές εκδοχές ανάλογα την περιοχή. Στο νότο ονομάζονται kroppkakor, αλλά στο βορρά τα αποκαλούν palt.

Συνήθως σερβίρονται με λιωμένο βούτυρο, διπλή κρέμα γάλακτος, γάλα, μαρμελάδα lingonberry και σάλτσα μπεσαμέλ. Τα μπαχαρικά εμφανίζονται έντονα σε ορισμένες παραλλαγές.Μπορούν να παρασκευαστούν σχεδόν από ωμές πατάτες ή βρασμένες πατάτες.

Σύδνεϋ

Στρείδια του Σύδνεϋ (Sydney rock oyster)

Τα στρείδια Sydney Rock είναι πλούσια και έχουν μαλακή, κρεμώδη σάρκα όταν είναι ωμά, ενώ όταν μαγειρεύονται γίνονται καφέ-γκρι. Το κέλυφος έχει τριγωνικό σχήμα και είναι αρκετά λείο με ανοιχτόχρωμο κρέας στην άκρη. Συνοδεύονται με ξύδι eschalot ή λίγο λαιμ.

Αποτελούν γαστρονομικό διαμάντι για τους Αυστραλούς οι οποίοι προτιμούν να τα τρώνε τελείως ωμά και προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, καθώς αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών, πρωτεϊνών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Λάμινγκτονς (Lamingtons)

Δεν υπάρχει πιο αυστραλιανό κέικ από τα Lamingtons. Αποτελεί ένα αγαπημένο γλυκό με  μαλακό βουτυρένιο παντεσπάνι που έχει «βουτήξει» σε γλάσο σοκολάτας και φυσικά καρύδα που το κάνει μοναδικό.

Μια συνηθισμένη παραλλαγή έχει ένα στρώμα κρέμας ή μαρμελάδας φράουλας ανάμεσα σε δύο μισά του κέικ. Μπορείς να το βρεις σχεδόν σε κάθε φούρνο αλλά και εκδήλωση και γιορτή. Τα λάμινγκτον πωλούνται συχνά και σε εράνους για σχολεία ή φιλανθρωπικές ομάδες, γνωστοί ως “lamington drives”.

Kιτρινόπτερος τόνος

Αν και ο κιτρινόπτερος τόνος χρησιμοποιείται συχνά στο σούσι και το σασίμι, είναι επίσης ένα από τα πιο αγαπητά ψάρια στο Σίδνεϋ και ένα από τα καλύτερα τρόφιμα στην Αυστραλία, λόγω του μεγάλου πληθυσμού στις όχθες. O κιτρινόπτερος τόνος είναι αφράτος, με κόκκινη σάρκα που είναι σφικτή και υγρή. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να καταναλώθει ωμό.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος για τις κροκέτες και τα φιλέτα κιτρινόπτερου τόνου περιλαμβάνουν το ψήσιμο στη σχάρα, το κάπνισμα, το ποσέ, το μαρινάρισμα και το μπάρμπεκιου. Το ψήσιμο στο εξωτερικό και η παραμονή κόκκινου χρώματος στο εσωτερικό είναι συνήθως το καλύτερο αποτέλεσμα. Η γεύση του κιτρινόπτερου τόνου ενισχύεται όταν συνδυάζεται με έντονες γεύσεις όπως wasabi, μελιτζάνα, βαλσάμικο ξύδι, πιπεριά ψημμένη ή χόρτα.

Νέα Υόρκη

Μπέιγκελς (Bagels)

Τα bagels της Νέας Υόρκης αποκτούν την ξεχωριστή γεύση και υφή τους από τη βύνη κριθαριού που προστίθεται στο νερό κατά το βράσιμο. Στη συνέχεια, τα bagels αφήνονται συνήθως σκέτα ή αλείφονται με αυγό ή καλύπτονται με σουσάμι, παπαρουνόσπορο, αποξηραμένο κρεμμύδι ή σκόρδο ή άλλα καρυκεύματα.

Τα κουλούρια στη συνέχεια φορτώνονται σε καλυμμένες με λινάτσα σανίδες από κέδρο ή πεύκο, οι οποίες έχουν διαβραχεί με νερό ή μερικές φορές επικαλύπτονται με καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι, και στη συνέχεια ψήνονται στο φούρνο. Στα μισά της διαδικασίας ψησίματος, ο φούρναρης παίρνει τις σανίδες και αναποδογυρίζει τα κουλούρια και αφαιρεί τις σανίδες από το φούρνο. Στη συνέχεια, τα κουλούρια αφαιρούνται και αφήνονται να κρυώσουν.

Συχνά σερβίρονται σαν σάντουιτς κομμένο στη μέση αλυμμένο με τυρί κρέμα, και στρώσεις καπνιστού σολομού, κόκκινου κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγο λεμόνι.

Egg cream

Αν και το όνομα του ποτού υποδηλώνει κάτι διαφορετικό, τα egg cream στην πραγματικότητα δεν περιέχουν ούτε αυγά ούτε κρέμα. Είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός σόδας και σοκολατούχου γάλατος με σιρόπι σοκολάτας, όχι πολύ γλυκό.

Στην κορυφή υπάρχει μία χαρακτηριστική αφρώδης επιφάνεια σαν να φυσάς φυσαλίδες στο σοκολατένιο γάλα με ένα καλαμάκι. Ο αφρός, προέρχεται από τη ανάμειξη των συστατικών με ένα μεταλλικό κουτάλι μέχρι να δημιουργηθούν πολλές φυσαλίδες. Οι κρέμες αυγών προορίζονται να πίνονται γρήγορα.

Τσιζκέικ τύπου Νέας Υόρκης (New york cheesecake)

Το cheesecake είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που μπορεί να σερβιριστεί για κάθε περίσταση.

Στο cheesecake τύπου Νέας Υόρκης, στο μείγμα προστίθεται κρέμα γάλακτος ή ξινή κρέμα και επιπλέον κρόκος αυγού στο τυρί κρέμα για να δημιουργηθεί ένα πιο πυκνό, απαλό και κρεμώδες cheesecake. Μια φόρμα με ελατήριο επιτρέπει το ομοιόμορφο ψήσιμο και η υψηλή θερμοκρασία δημιουργεί μια χαρακτηριστική χρυσοκάστανη κρούστα. Μόλις το cheesecake ροδίσει, η θερμοκρασία μειώνεται για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Η κλασική εκδοχή του είναι πάνω σε λεπτή κρούστα μπισκότων και σερβίρεται χωρίς γαρνιτούρες.

Ρώμη

Πατσάς Ρωμαικός (Trippa alla Romana – Roman Tripe)

Η Trippa alla romana, η οποία κάποτε καταναλωνόταν κυρίως από τους κατοίκους της Ρώμης στα κατώτερα στρώματα αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα των γαστρονομικών παραδόσεων της πόλης. Ανήκει στο γαστρονομικό κίνημα quinto quarto όπου χώριζαν τα ζώα σε κομμάτια στις πόλεις και ανάλογα την κοινωνικοοινομική θέση σου δίναν ότι αναλογούσε.

Πρόκειται για την κοιλιά με λίγο πόδι από το μοσχάρι, ο κοινός πατσάς σε εμάς. Χαρακτηρίζεται από αρώματα, χυλωμένη σάλτσα, δενδρολίβανο ή δυόσμο, ξίδι από κρασί σέρι, χονδροτριμμένο πεκορίνο τα οποία δημιουργούν ένα εξαιρετικό πιάτο ζεστό πιάτο και σερβίρεται με κροστίνι με σκόρδο.

Μαριτότσι (Maritozzi)

Το Maritozzi αποτελεί το πιο τυπικό γλύκισμα της Ρώμης. Πρόκειται για «σάντουιτς» από μαλακά κι αφράτα ημίγλυκα ψωμάκια τύπου μπριός, γεμισμένα με άγλυκη σαντιγί.

Η ζύμη παραδοσιακά φτιάχνεται με ελαιόλαδο, ζάχαρη, κουκουνάρι, σταφίδες και λίγη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού. Σήμερα οι ζαχαροπλάστες σε όλη την Ιταλία ακολουθούν το πάθος και τη φαντασία τους όταν ξαναεφευρίσκουν αυτή την ιδιαίτερη συνταγή, από αλμυρές γεμίσεις με ομελέτα και μπέικον μέχρι γέμιση από μπρόκολο ή ακόμα και ταρτάρ μοσχαρίσιου.

Τα αρτοσκευάσματα αυτά ιστορικά παρασκευάζονταν μόνο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Κάθε Παρασκευή του Μαρτίου, οι φίλοι έδιναν αυτά τα maritozzi στα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι σύζυγοι στις γυναίκες τους. Το όνομα προέρχεται από αυτή την όμορφη παράδοση (μετάφραση maritozzi  είναι στα αγγλικά,«σύζυγοι του αρτοποιού»)

Saltimbocca alla romana

Το saltimbocca είναι ένα δημοφιλές πιάτο όπου Στην Ιταλία, το σαλτιμπόκα σερβίρεται ως δεύτερο πιάτο, συνήθως μετά από μια μακαρονάδα, και συνοδεύεται από λαχανικά (ψητά ή βραστά).

Αποτελείται από μια λεπτοκομμένη, αλευρωμένη φέτα μοσχαριού γάλακτος που έχει τυλιχτεί με προσούτο και φύλλο φασκόμηλου και στη συνέχεια σοτάρονται σε βούτυρο με ελαιόλαδο και σβήνονται με κρασί δημιουργώντας μία σάλτσα όπου τα αρώματα του φασκόμηλου συναρπάζουν

Συχνά το μοσχάρι και το προσούτο δεν τυλίγονται σε ρολό, αλλά αφήνονται επίπεδα σαν μπρουσκέτα.

Παρίσι

Μπουσέ α λα Ρεν (Bouchée à la reine)

Το bouchée à la reine πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα της Γαλλίας, Marie Leszczynska, σύζυγο του Λουδοβίκου XV. Κυριολεκτικά μεταφράζεται ως τη “μπουκιά της βασίλισσας”

Αποτελεί ένα δημοφιλές πιάτο στη γαλλική γαστρονομία και αποτελείται

Είναι ένα είδος κελύφης μικρής φωλιάς από σφολιάτα γεμάτο με σάλπικον (μείγμα από λαχανικά, φρούτα, ψάρια ή κρέας) και βελουτέ σάλτσα, που παραδοσιακά σερβίρεται ως ορεκτικό.

Τα συστατικά που αποτελούν το bouchée à la reine ποικίλλουν ανάλογα με τη συνταγή που χρησιμοποιείται, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Στήθος κοτόπουλου
  • Μοσχάρι
  • Ζαμπόν
  • Κενέλ
  • Γλυκό ψωμί

Όλα αναμεμειγμένα σε μια σάλτσα από βούτυρο, αλεύρι, αυγά και κρέμα. Τα μανιτάρια αποτελούν απαραίτητο μέρος αυτής της γαλλικής συνταγής.

Μερικές παραλλαγές της γέμισης που υπάρχουν είναι με θαλασσινά.

Κρεμμυδόσουπα

H κρεμμυδόσουπα αποτελεί ένα διάσημο φαγητό στο Παρίσι και θεωρείται ιδιαίτερα comfort. Σύμφωνα με τον μύθο, η συνταγή εφευρέθηκε από τον Λουδοβίκο XV πριν από σχεδόν τρεις αιώνες.

Σήμερα, το καραμελωμένο κρεμμύδι και ο ζωμός μοσχαριού σερβίρεται με τραγανά κρουτόν ή και μπαγκέτα και μια φέτα τυρί Gruyère από πάνω.

Η προετοιμασία της παραδοσιακής γαλλικής κρεμμυδόσουπας είναι όσο πιο απλή γίνεται αλλά το μυστικό βρίσκεται στον χρόνο που θα καραμελώθουν τα κρεμμύδια. Χρειάζονται τουλάχιστον 40 λεπτά.

Κροκ-Μεσιέ (Croque-monsieur)

Η καταγωγή αυτού του πιάτου είναι αρκετά ταπεινή. Ο ιδιοκτήτης του μπιστρό, Μισέλ Λουνάρκα, έκανε δημοφιλές το πιάτο στις αρχές του 1900 ως απλό σνακ για τους πολυάσχολους Παριζιάνους.

Το croque-monsieur παρασκευάζεται παραδοσιακά με ψημένο ή βρασμένο ζαμπόν και τυρί σε φέτες ανάμεσα σε μαλακό ψωμί σάντουιτς, που καλύπτεται με τριμμένο τυρί και είναι ελαφρώς αλατισμένο και πιπεράτο, και στη συνέχεια ψήνεται σε φούρνο ή τηγανίζετα. Το ψωμί μπορεί προαιρετικά να ροδίσει στη σχάρα αφού βουτήξει σε χτυπημένο αυγό. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται Gruyère, αλλά μερικές φορές και Comté ή Emmental. Ορισμένοι φούρνοι προσθέτουν επίσης σάλτσα μπεσαμέλ.

Τορόντο

Πουτίν (Poutine)

Το Poutine είναι το καναδέζικο σνακ ιδιαίτερα αγαπητό σε κάθε ηλικία. Η βασική μορφή της poutine παρασκευάζεται με την επικάλυψη χοντροκομμένων τηγανητών πατατών σε μία παχύρρευστη, πλούσια καφέ σάλτσα και με την επικάλυψη μαλακού και κρεμώδους τυριού από πάνω. Η σάλτσα συχνά περιέχει ξύδι για επιπλέον γεύση.

Το τυρόπηγμα πάνω από της πατάτες, είναι ένα υποπροϊόν της πήξης του γάλακτος, που συμβαίνει όταν προστεθεί ένα οξύ, όπως χυμός λεμονιού ή ξύδι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σάντουιτς με καπνιστό κρέας (Smoked meat sandwich)

Τα σάντουιτς με καπνιστό κρέας είναι δημοφιλή σε όλο το Τορόντο. Το καπνιστό κρέας, είναι μοσχαρίσιο στήθος που ωριμάζει στο χέρι, με μπαχαρικά, αχνιστό και κομμένο σε φέτες. Το σάντουιτς αποτελείται από μία σειρά από πολλές στρώσεις κρέατος μέσα σε χοντροκομμένες φέτες ψωμί.

Τάρτες βουτύρου

Οι τάρτες βουτύρου είναι ένα εμβληματικό βασικό συστατικό της καναδικής κουζίνας.

Η γλυκιά αυτή τάρτα αποτελείται από μια γέμιση από βούτυρο, ζάχαρη, σιρόπι και αυγό, που ψήνεται σε ένα κέλυφος ζαχαροπλαστικής μέχρι η γέμιση να γίνει ημιστερεή με μια τραγανή κορυφή.

Οι πρώτες εκδοχές της συνταγής χρονολογούνται από το 1915. Συχνά στην παραδοσιακή τάρτα βουτύρου προστίθενται σταφίδες, καρύδια ή πεκάν, αν και η αποδοχή αυτών των προσθηκών αποτελεί θέμα εθνικής συζήτησης.

Κλείνοντας… Γλυκά

Δεν ξέρω για εσένα, εγώ πάντως για τα περισσότερα από τα παραπάνω φαγητά δεν είχα ακούσει, πόσο μάλλον φανταστεί καν πριν ταξιδέψω ή ψάξω για τις προκείμενες χώρες.

Η κάθε πόλη/χώρα του εξωτερικού έχει δικά της μοναδικά πιάτα που είτε δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο από αυτά που έχουμε ήδη γευτεί, είτε προσφέρουν μοναδική ‘πινελιά΄η οποία καταφέρνει να κάνει τη διαφορά και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί! Εάν παρατήρησες, η κάθε πόλη αξιοποιεί πρώτα υλικά από τον τόπο της, και αρμόζει με τις διατροφικές συνήθειες της κάθε πόλης.

Βάσει του λεγομένου ΄δείξε μου το φίλο σου και θα σου πω ποιος είσαι΄, μπορεί να αναπτυχθεί το ‘δείξε μου το πιάτο σου, και θα σου πω που μένεις΄. Εάν επισκεφτείς κάποια από αυτές τις πόλεις, μη διστάσεις να δοκιμάσεις τη κουζίνα τους, στο κάτω κάτω το κάθε ταξίδι είναι ταυτόχρονα.. Διατροφικό Ταξίδι!

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ