Σημεία συνέντευξης στο Newsbomb.gr και στην εκπομπή «Meeting Point»της Όλγας Τρέμη.
Στη συζήτηση για τις επερχόμενες ευρωεκλογές η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ διερωτήθηκε ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την επιλογή του κ. Μητσοτάκη, αντί της ατζέντας των ευρωεκλογών να προτάξει την κυβερνητική σταθερότητα συσχετίζοντάς την με την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας:
«Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, που η ανάφλεξη είναι έντονη με ένα πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά στη Μέση Ανατολή και βεβαίως με τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη εν εξελίξει, αλλά και την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων την άνοδο της ακροδεξιάς, το μέλλον και το ρόλο της Ε.Ε. κ.ό.κ. ό,τι δηλαδή συνθέτει -ή θα έπρεπε να συνθέτει – την ατζέντα των ευρωεκλογών, όλα αυτά παραγκωνίζονται από την επιλογή Μητσοτάκη να θέσει θέμα σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Προφανώς επιζητεί την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, όμως για ποιο λόγο εφόσον είναι λιγότερο από ένας χρόνος όπου έδρεψε εκλογική νίκη της τάξης του 41%». «Προφανές είναι» συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη ότι εφόσον ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιλέγει να δώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικής κάλπης «για εμάς προφανώς το 33% της ΝΔ θα θεωρηθεί ήττα και μάλιστα μεγάλη»!
Αναφορικά με τον πήχη που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η βουλευτής Άρτας είπε: «Ο δικός μας στόχος είναι η αύξηση των ποσοστών μας, πάνω από την τρέχουσα δημοσκοπική καταγραφή και να μειωθεί η ψαλίδα, πράγμα που θα επηρεάσει την αλαζονική διακυβέρνηση της ΝΔ και θα αποτελέσει «μαγιά» για τις εθνικές εκλογές» ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί αμφισβήτησης της ηγεσίας σε περίπτωση μη ικανοποιητικής εκλογικής επίδοσης, επισήμανε ότι το θέμα της ηγεσίας του κόμματος έκλεισε στο τελευταίο Συνέδριο και έκτοτε το κόμμα βηματίζει συντεταγμένα.
Ερωτηθείσα στη συνέχεια για το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό, η Ό. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε με αναφορά της στο πρόσφατο Συνέδριο τα εξής: «O ΣΥΡΙΖΑ έχει καθορίσει τη φύση του – το ποια κοινωνικά κομμάτια εκφράζει και με ποιο τρόπο πορεύεται- στο πρόσφατο συνέδριό μας όπου επαναλάβαμε τη θέση μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται και εκφράζει το χώρο από την κεντροαριστερά μέχρι την αριστερά. Αυτό λοιπόν αποτελεί καταστατική μας δέσμευση και βεβαίως απηχείται στη χάραξη πολιτικής και τις προτάσεις μας.
Προσφάτως, για παράδειγμα, καταθέσαμε σ/ν για το φορολογικό σύστημα και την ακρίβεια το οποίο διατρέχεται από σαφώς διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση από εκείνη της ΝΔ. Ιδεολογικός πυρήνας της τελευταίας άλλωστε είναι η ελεύθερη αγορά (ως συνώνυμο της ανεξέλεγκτης αγοράς) και η συγκέντρωση κεφαλαίου στους λίγους εις βάρος των πολλών που προσπαθούν να επιβιώσουν περιμένοντας να λάβουν όταν θα αναπτυχθεί η χώρα… Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι λοιπόν».
Σχετικά με την προοπτική ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, η Ό. Γεροβασίλη είπε: «Οι προγραμματικές συγκλίσεις είναι εφικτές και επιθυμητές. Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντώνται με ανάλογες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς και αυτό έχει μία λογική ερμηνεία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε όμως μπροστά από την κάλπη. Η άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι και το έναυσμα για την εμφάνιση στην ελληνική κοινωνία της προοδευτικής εναλλακτικής για τις επόμενες εθνικές εκλογές».
Για την άνοδο της ακροδεξιάς, τέλος, και για τις ευθύνες της Ε.Ε αλλά και τις εξισορροπητικές ταχυδακτυλουργίες κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέφερε τα εξής: «Οι πολιτικές που εκτρέφουν την ακροδεξιά είναι αυτές που δημιουργούν και εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Η Ευρώπη είναι δεδομένο ότι φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν τις αντιμετώπισε για σειρά ετών.
Αλλά και στη χώρα μας, η Νέα Δημοκρατία – πέραν των πολιτικών της που διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες – έχοντας απορροφήσει πολιτικούς και πολιτικές ακροδεξιάς ρητορικής προσπαθεί να κρατάει ισορροπίες είτε με φωτογραφήσεις του ΠΘ στον Έβρο είτε με την εθνικά επιζήμια αδράνεια στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είτε τέλος με μία πολυγλωσσία που ποικίλει από την ‘εθνική μειοδοσία του Τσίπρα’ μέχρι την ‘ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας από τη Β. Μακεδονία’».