Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου.
Ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής η σημερινή, κυρία αντιπρόεδρε. Ποιο το ευκταίο και ποιο το απευκταίο σενάριο;
Η συζήτηση στα συλλογικά όργανα είναι μια από τις βασικές λειτουργίες κάθε δημοκρατικού κόμματος. Πολύ περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε όλη την ιστορική του διαδρομή. Ειδικά μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα η συζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Να δούμε τι έφταιξε και χάσαμε 3 μονάδες και το 1/3 των ψηφοφόρων μας μέσα σε ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, που κυβερνά και έχει τεράστια φθορά, έχασε πάνω από 12 μονάδες και πάνω από 1 εκατ. ψηφοφόρους. Να δούμε πώς απαντάμε στην αποχή και στην άνοδο της ακροδεξιάς. Να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπάρξει προοδευτική διέξοδος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Πήγαμε σε εκλογές χωρίς να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για πέντε μήνες, με αποφάσεις κυρίως του Προέδρου και ενός στενού πυρήνα ανθρώπων για την στρατηγική και την καμπάνια του κόμματος. Ξέρετε, κύριε Παπαδημητρίου, και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είμαστε εκλεγμένοι από τη βάση του κόμματος και βεβαίως οι βουλευτές, εκλεγμένοι από χιλιάδες πολίτες. Αδιαμεσολάβητα. Προσβλέπω λοιπόν σε μια ειλικρινή συζήτηση και με σεβασμό στην άποψη του κάθε συντρόφου και της κάθε συντρόφισσας. Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη νομίζω έγινε μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.
Και με ποιο σχέδιο προσέρχονται οι «87» στη συνεδρίαση;
Το κείμενο που συνυπογράψαμε 87 συντρόφισσες και σύντροφοι αποτελεί μια μίνιμουμ βάση σε μία σειρά ζητημάτων. Για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, για την ανάγκη να πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και για ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, διαφάνειας και ήθους, για τον εξορθολογισμό των κομματικών μέσων ενημέρωσης. Περισσότερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής…
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στην πρόσφατη συνέντευξή του περιέγραψε τις απόψεις του για το κόμμα, για τη λεγόμενη Κεντροαριστερά κ.ο.κ., υπερασπίζεται την αυτονομία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι συμβατά τα δύο σχέδια, το δικό του και το δικό σας;
Ως προς το σχέδιο του Προέδρου, πιστεύω ότι ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκαθαρίσει την θέση του. Το λέω, γιατί έχουμε ακούσει πολλές και αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την δική μου πλευρά, θα σας πω την άποψη που διατυπώνω σταθερά εδώ και καιρό: Το τέλος του κατακερματισμού, η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, η συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, είναι κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε. Αυτό δεν σημαίνει αυτοδιάλυση ή ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Κάθε άλλο.
Σημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση. Με λογικές περιχαράκωσης και εγωισμούς δεν θα φτιαχνόταν ποτέ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία. Εξάλλου, το μήνυμα των πολιτών είτε στην κάλπη είτε με την αποχή τους από αυτή είναι σαφές: Από τη μία, γυρίζουν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, δεν βλέπουν στην παρούσα κατάσταση εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.
Παράλληλα, η άνοδος των ποσοστών της ακροδεξιάς είναι ένα μόνιμος συναγερμός. Αν τον αγνοήσουμε, είναι πολύ πιθανό να δούμε και στην χώρα μας ό,τι συμβαίνει σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Είτε συγκυβέρνηση Κεντροδεξιάς – Ακροδεξιάς είτε να γιγαντώνεται απέναντι στην ΝΔ ένας ανταγωνιστής από την Ακροδεξιά. Αυτή η εφιαλτική προοπτική πρέπει να αποτραπεί. Η σημερινή ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
O κ. Κασσελάκης μίλησε και για τον κ. Τσίπρα. Εσείς, σε συνδυασμό και με προηγούμενες τοποθετήσεις του περί «παιχνιδιών» κ.ο.κ., πώς κρίνετε την προσέγγιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του προκατόχου του;
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρώην Πρωθυπουργός της χώρας και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για 15 χρόνια. Πήρε ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς και το έκανε κυβέρνηση με 36%. Και πριν ένα χρόνο ανέλαβε την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και παραμέρισε. Θα ήταν καλύτερο να μην τον εμπλέκουμε άλλο σε αυτή τη συζήτηση. Είμαστε πολιτικοί σε κορυφαίο επίπεδο, υπεύθυνοι για τις δικές μας επιλογές και πράξεις.
Είναι, εξ άλλου, γνωστές οι θέσεις του για τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, για την «Αυγή» και το μαύρο χρήμα…
Για να μπορέσουμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις είναι απαραίτητο να λειτουργούμε ως συλλογικότητα με δημοκρατία. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη και πληρέστερη προσέγγιση των ζητημάτων. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι σε μια τέτοια λειτουργία υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής. Με συγκροτημένη λειτουργία και συλλογική συζήτηση πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα οικονομικά θέματα, όπου πράγματι – το αναγνωρίζουμε όλες και όλοι – έχουμε μεγάλες δυσκολίες.
Όχι, όμως, με αναρτήσεις με υπαινιγμούς περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς καμιά βάση, χωρίς κανένα έρεισμα. Μας τραυμάτισε η ιστορία αυτή. Επίσης, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της “Αυγής”, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.
Εσείς έχετε διευκρινίσει ότι θέτετε θέμα λειτουργίας του κόμματος, και ότι δεν αμφισβητείτε τον πρόεδρο. Μετά από όσα αναπτύξατε παραπάνω, είναι, όντως, δυνατή η… συγκατοίκηση;
Εδώ, τόση ώρα, μιλάμε για τη συνεργασία στον προοδευτικό χώρο, πώς και τι πρέπει να γίνει, όχι να ανοίγουμε και συζήτηση για νέους κατακερματισμούς. Άλλωστε, επιλογές κατακερματισμού αποδοκιμάστηκαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές από τους προοδευτικούς πολίτες. Με συλλογική λειτουργία και σεβασμό στη διαφορετική άποψη να προχωρήσουμε μπροστά.