«Η Ελλάδα παύει να είναι το πιο “διάσημο” πρόβλημα της Ένωσης. Αυτό παραδόξως δεν είναι θετικό», αναφέρει σε εκτενές άρθρο του για το ΒRΕΧΙΤ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανιχνεύοντας την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.
«Το πρώτο συνεπώς που μας θυμίζει το βρετανικό δημοψήφισμα είναι ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποκόπηκε από τα ιστορικά θεμέλια της ευρωπαϊκής συνύπαρξης. Έχασε την ιστορική της μνήμη και προοπτική. Χωρίς όμως τα στοιχεία αυτά δεν αποκτούν το πλήρες περιεχόμενό τους οι ευρωπαϊκές αξίες και δεν συγκροτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Η Ευρώπη δεν λειτουργεί ακόμη ως ολοκληρωμένη οντότητα, αλλά ως πεδίο εθνικών στρατηγικών» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.
Σχετικά με τη λογική που ψήφισαν οι Βρετανοί, εκτιμά ότι «η πλειοψηφία του βρετανικού λαού δεν είχε λάβει επαρκώς υπόψη της την ετερογονία των σκοπών. Το πώς η συμμετοχή στην ΕΕ λειτουργεί ως εγγύηση για τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, συνοχή πολιτειακή ως προς τη Σκωτία και τη Β. Ιρλανδία, αλλά και συνοχή κοινωνική ως προς την ηλικιακή και μορφωτική διαστρωμάτωση και τον τόπο κατοικίας».
Οσο για τίς πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει: «οι συμπεριφορές των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων των κρατών – μελών θα καθορίζονται πολύ περισσότερο από κριτήρια εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ελλάδα είναι άλλωστε αποδυναμωμένη για λόγους επίσης εσωτερικούς. Εσωτερικής απλούστευσης και σκοπιμότητας που είναι δυο ήπια ονόματα για τα θεμέλια του ευρωπαϊκού λαϊκισμού ευρέως φάσματος.
Η Ελλάδα είναι, με άλλα λόγια, αποδυναμωμένη όχι λόγω εξάρτησης από το τρίτο δάνειο που κατέστη αναγκαίο τον Ιούλιο του 2015, αλλά γιατί η κοινωνία, ακριβέστερα ο ελληνικός λαός, δεν έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της εθνικής σοβαρότητας και υπευθυνότητας που θεμελιώνονται στην κατανόηση και την παραδοχή της αλήθειας. Ας ελπίσουμε ότι τώρα κάποιοι θα αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά».
ΑΠΕ ΜΠΕ