Η θέληση για ελευθερία, για συνεργασία και αλληλεγγύη, αξίες που απορρέουν από τη θυσία των Σουλιωτών, θα πρέπει να οδηγούν τον ελληνικό λαό, στις δύσκολες εποχές που ζει, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνική Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, από τον ιστορικό χώρου όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, των «εορτών Σουλίου», που έγιναν σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος στο Κούγκι.
«Τον τελευταίο καιρό, κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αυτό το βήμα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μετέωρο, εννοώ οικονομικά και κοινωνικά», τόνισε ο κ. Βίτσας και υπογράμμισε: «Αυτό το βήμα, δεν μπορεί να μας κάνει να επαναπαυτούμε, θα πρέπει να μας κάνει και να δουλέψουμε πιο σκληρά, πιο οργανωμένα με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με προσανατολισμό προς στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να στηθούμε στα πόδια μας και συγχρόνως, να αναδείξουμε ότι οι ελληνικές αξίες είναι και παγκόσμιες αξίες».
Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε τα εύσημα και για ακόμη μία φορά, όπως είπε, θέλησε να εξάρει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, των ένοπλων δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, για την αντιμετώπιση από την ανθρώπινη πλευρά, των θεμάτων που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα. Παράλληλα, εξήρε «και την προσπάθεια του λαού της Ηπείρου, μιας περιοχής από τις φτωχότερες της Ευρώπης» που φιλοξενεί, βοηθάει και συμπαρίσταται.
Μετά την κορύφωση των εκδηλώσεων στο Βουλευτήριο και την κατάθεση στεφάνων, ο κ. Βίτσας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στους αγώνες των Σουλιωτών, μία ιστορία όπως είπε, «που κράταγε τους Έλληνες όρθιους, που τους έδινε συνέχεια μια προσμονή, ήταν προάγγελος της επανάστασης» και πρόσθεσε:
«Εδώ στο Σούλι, το πάθος για τη λευτεριά, έβγαινε όχι μόνο μέσα από τα βουνά, αλλά και μέσα από τις καρδιές, τις ψυχές, των ανδρών των γυναικών. Αυτό τιμάμε σήμερα. Τιμάμε δηλαδή, την αδάμαστη θέληση, αλλά και τη γνώση ότι η λευτεριά είναι ο όρος για να μπορέσει ένα έθνος, ένας λαός να δημιουργήσει, άρα η ελευθερία είναι δημιουργική».
«Είναι ξεκάθαρο» συνέχισε «ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές όχι τόσο όσο εκείνες που ζούσαν οι Σουλιώτες. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η θέληση για ελευθερία και ότι αυτή η θέληση για συνεργασία και αλληλεγγύη, θα πρέπει να μας οδηγεί».
ΑΠΕ ΜΠΕ