Διευρύνεται ο «χάρτης» των δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης στη χώρα, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των αγροτών που θα δικαιούνται επιδότηση, ενώ το κονδύλι της ενίσχυσης σε ετήσια βάση διαμορφώνεται σε περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι σήμερα την επιδότηση αυτή λάμβαναν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι ορεινής ή ημιορεινής περιοχής, ενώ με το νέο θεσμικό πλαίσιο δικαιούχοι πλέον είναι όσοι κατέχουν αγροτεμάχια και ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο του μέτρου 13 του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το ύψος της ενίσχυσης για τις ορεινές περιοχές καθορίζεται πλέον στα 10 ευρώ ανά στρέμμα και για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές περιοχές) στα 9,5 ευρώ ανά στρέμμα.
Η ενίσχυση θα μειώνεται προοδευτικά για εκτάσεις άνω των 200 στρεμμάτων, σύμφωνα με το ‘Εθνος, ενώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων δεν θα χορηγείται.
Ειδικότερα οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν:
– ‘Εκταση από 0 έως και 200 στρέμματα 100% της ενίσχυσης.
– ‘Εκταση από 200 έως 250 στρέμματα 80% της ενίσχυσης.
– ‘Εκταση μεγαλύτερη από 330 στρέμματα δεν χορηγείται ενίσχυση.
– Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς πόρους εκτός ορεινών (μειονεκτικές περιοχές).