Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σφίγγουν περισσότερο την θηλιά γύρω από τον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης αφού κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Eurogroup της 9ης Μαΐου για τα μέτρα κάβα των 3,5 δισ. Ευρώ.
Το ΔΝΤ πιέζει προκειμένου να υπάρχουν εξασφαλίσεις για την επιτυχία του προγράμματος και επιμένει να ζητά τον προσδιορισμό των προληπτικών μέτρων από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις το 2018 εάν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι χρειάζεται ακόμα πολύς δρόμος για να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα ξορκίζουν όπως ο διάβολος το λιβάνι την περίπτωση να ζητηθεί μετ΄επιτάσεως ο προσδιορισμός των μέτρων κάβα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειάστηκαν 8 μήνες για να προσδιοριστούν τα μέτρα ύψους 5,4 δισ, ευρώ και πάλι δεν έχουμε πλήρη συμφωνία με τους δανειστές. Αν ζητηθεί ο ακριβής προσδιορισμός των προληπτικών μέτρων τότε δεν φτάνουν ούτε τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί η συζήτηση. Μέχρι τότε θα έχουν στερέψει τα κρατικά ταμεία και κάτι τέτοιο θα πρέπει να το αποτρέψουμε πάση θυσία».
Ορόσημο το τέλος Μαΐου
Αθήνα και Κομισιόν φαίνεται να θέτουν ως όριο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το τέλος του Μαΐου καθώς εάν τον Ιούνιο η χώρα είναι χωρίς συμφωνία και χρηματοδότηση τότε όλα τα ενδεχόμενα για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, παραμένουν ανοιχτά. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη του Μαΐου καθώς τα κρατικά ταμεία στερεύουν και η επανάληψη του σκηνικού του περυσινού καλοκαιριού τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Αντίστοιχα η Κομισιόν επιθυμεί από την πλευρά της να κλείσει το μέτωπο της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο δημοψήφισμα για το Brexit στην Μ. Βρετανία στις 23 Ιουνίου και στις Ισπανικές εκλογές που θα γίνουν στις 26 Ιουνίου. Σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα που θα οδηγούσε σε επανάληψη των περυσινών γεγονότων, στην Ευρώπη πιστεύουν ότι θα σήμανε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση.
Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα δίσταζε να προκηρύξει εκλογές ή δημοψήφισμα στα τέλη του Μάη εάν διαπίστωνε ότι ΔΝΤ και Γερμανία επιμένουν στον προσδιορισμό των σκληρών προληπτικών μέτρων, με αποτέλεσμα να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα στα τέλη του Ιούνη, λίγο πριν το δημοψήφισμα στην Βρετανία και τις ισπανικές εκλογές. Οι τριπλές κάλπες στην Ευρώπη τρομάζουν την Κομισιόν που παρατηρεί ότι η Ε.Ε. δέχεται πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό και απειλούν την εσωτερική της συνοχή.
Για τον λόγο αυτό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιέζουν την Αθήνα και το ΔΝΤ να δεχτούν την θεσμοθέτηση μέτρων τα οποία δεν θα προσδιοριστούν ακριβώς και θα παραμείνουν…κρυφά ως συμβιβαστική λύση για να κλείσει άμεσα το ελληνικό ζήτημα.
Το έλλειμα εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα από την πλευρά του ΔΝΤ αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και η ανάγκη να μην ανοίξει και τρίτο μέτωπο στην ένωση μέσα στον Ιούνιο δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα σκληρό μπρα ντε φερ τις επόμενες μέρες με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση στα τέλη του Μαΐου.
Εξάλλου όπως έχει εκμυστηρευτεί ο Μ. Σούλτς στην Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη κατά την διάρκεια επισκέψεως του στην Αθήνα, οι ευρωπαίοι φοβούνται ότι η Ε.Ε θα δεχτεί σημαντικές πιέσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και αναμένουν πολιτικές εξελίξεις σε χώρες κλειδιά της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και στην χώρα μας.