22.1 C
Arta
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Μόνο στην εφορία ο συμψηφισμός επιστροφών με τον ΕΝΦΙΑ

Την πόρτα της εφορίας πρέπει να περάσουν όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από το κράτος και παράλληλα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ώστε να υπάρξει γρήγορα συμψηφισμός των δύο οφειλών. Στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ περιμένοντας την επιστροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επιστροφή φόρου δικαιούνται φέτος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, ενώ στις αρχές Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών χρωστούσε περίπου 1 δισ. ευρώ σε εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω στο ΥΠΟΙΚ έχουν υπολογίσει πως αν γινόταν αυτεπάγγελτα ο συμψηφισμών χρεών και απαιτήσεων, σχεδόν το ένα τρίτο του ΕΝΦΙΑ θα έμπαινε αυτόματα στα ταμεία του Δημοσίου.

Ωστόσο το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής πρέπει να πάει στην εφορία να ζητήσει συμψηφισμό;

Η απάντηση είναι «ναι» παρά το γεγονός ότι ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός προβλέπεται στο νόμο και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Κυρίως γιατί  η υποβολή αίτησης από το φορολογούμενο επισπεύδει τη διαδικασία.

Ωστόσο ο φορολογούμενος πρέπει να γνωρίζει πως αν η επιστροφή είναι μικρότερη του ΕΝΦΙΑ το εναπομείναν ποσό του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ και δεν μπορεί να σπάσει στις γνωστές πέντε δόσεις.

Αν τώρα  ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει αίτηση συμψηφισμού στην εφορία του, το πιο πιθανό είναι μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη να μην έχει λάβει την επιστροφή του φόρου, αλλά να αναγκαστεί να πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό διότι η βεβαίωση οφειλών (π.χ. ΕΝΦΙΑ), ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων) μπλοκάρει τις επιστροφές φόρου εισοδήματος.

 

 

 

 

 

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ