Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα;
Το ημερολόγιο δείχνει Τρίτη και 13. Πολλοί που το αντιλαμβάνονται εντός της ημέρας αρχίζουν να… φτύνονται, να σταυροκοπιούνται και άλλα, μιας και πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της Τρίτης με το 13 είναι… γρουσούζικος!
Ετσι, από πολλούς, η σημερινή ημέρα θεωρείται… ακατάλληλη για πολλά πράγματα. Ακατάλληλη να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, ακατάλληλη να ταξιδέψεις, και για τους ακραία προληπτικούς, ακατάλληλη μέχρι και να βγεις από το σπίτι σου. Γιατί, όμως, ο συγκεκριμένος συνδυασμός ημέρας-ημερομηνίας φοβίζει τον κόσμο;
Ενας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Τρίτη 29 Μαΐου 1453, είναι η ημέρα απαρχής μίας περιόδου σκότους για τον Ελληνισμό που διήρκησε περίπου τέσσερις αιώνες.
Μαζί, όμως, με την τραγικότητα του γεγονότος αυτού, η Τύχη έχει συνδυάσει πολλά μαζί έτσι ώστε να γεννηθεί αυτή η κακή φήμη για την σημερινή ημέρα.
Η Άλωση της Πόλης έγινε Τρίτη. Εάν προσθέσεις το 1453, βγάζει άθροισμα… 13.
Η ημέρα Τρίτη, από μόνη της, έχει μία αρνητική χροιά, και αυτό επειδή όταν θέλουμε να πούμε πως μία σειρά από κακά τελειώνει, την τερματίζουμε στα τρία γεγονότα. Τρίτωσε λέμε το κακό, δεν γίνεται να πάει παραπέρα δηλαδή…
Ο ελληνικός λαός, έχοντας από τα βάθη της αρχαιότητας μία ιδιαίτερη αγάπη για τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, είχε δομήσει γενικότερα μία ολόκληρη πολεμική γύρω από το 13, που με την Άλωση, όλα… «ήρθαν και έδεσαν».
Το 13 λοιπόν, έχει την ατυχία και αυτό, να ακολουθεί το 12. Τί σχέση έχει το 12;
Δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου, δώδεκα οι άθλοι του Ηρακλή, δώδεκα οι μήνες, δύο δωδεκάωρα έχει η ημέρα, δώδεκα μαθητές είχε ο Χριστός, δώδεκα και τα Ευαγγέλια που διαβάζονται την Μεγάλη Πέμπτη.
Συνεπώς το 12 έχει μία έννοια ολοκλήρωσης, τελειότητας. Έτσι το 13 ως ο πρώτος αριθμός της επόμενης 12άδας, είναι ουσιαστικά αυτός που διαλύει την υπάρχουσα αρμονία.