Η διαπραγμάτευση, που ουσιαστικά ξεκίνησε σήμερα μέσα από τις επαφές Χουλιαράκη-Φωτίου με τους εκπροσώπους των θεσμών, αφορά στην εξεύρεση των κονδυλίων ύψους 900 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», δηλαδή την έναρξη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, από το 2017.
Η ελληνική πλευρά, επιδιώκει να βρει «ισοδύναμα» ώστε να μην ενεργοποιηθεί το γράμμα του μνημονίου που αναφέρει ότι η εξεύρεση των πόρων ύψους 900 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει μέσα από την κατάργηση άλλων κοινωνικών επιδομάτων. Ήδη, έχει γίνει σχετική μελέτη για το θέμα με τη συνδρομή και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Για να μην βρεθεί η κυβέρνηση στη δυσάρεστη θέση να νομοθετήσει την κατάργηση εξαιρετικά «δημοφιλών» επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα προκαλώντας μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων ακόμη και από αυτή που προκλήθηκε με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αναζητεί άλλους κωδικούς δαπανών που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό χωρίς όμως να θιγούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά μέχρι τώρα, οι δανειστές τις έχουν απορρίψει αμφισβητώντας ουσιαστικά την οικονομική απόδοση που θα μπορούσαν να έχουν οι περικοπές αυτές.
Μία από τις προτάσεις που υποβλήθηκε από την ελληνική πλευρά είναι “επισκόπηση δαπανών” (ή “spending review”) που γίνεται με βρετανική τεχνική βοήθεια, και η οποία -όπως έχει πει ο κ.Χουλιαράκης- έχει ξεκινήσει πιλοτικά από τους κωδικούς υπουργείων με στόχο “μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό”.
Επιπλέον αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι οι ήδη υψηλές δημόσιες δαπάνες, αντί να μειώνονται έχουν αυξητική τάση όπως προκύπτει και από στοιχεία της Eurostat που εξετάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.
Με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα είναι “τριταθλήτρια” στις δαπάνες, που “καταπίνουν” τα έσοδα από την φοροκαταιγίδα, καθώς οι μόνες χώρες που την ξεπερνούν είναι η Γαλλία και η Φινλανδία.