Ο μικροοργανισμός «Vibrio vulnificus» στο θαλασσινό νερό και προσβάλει κυρίως μέσω της κατανάλωσης ψαριών, οστρακοειδών ή μέσω ανοικτών πληγών στο δέρμα.
Ένας άνθρωπος πέθανε στην πολιτεία του Μέριλαντ (ΗΠΑ) λίγες ημέρες αφού παρουσίασε μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από ένα «σαρκοβόρο» βακτήριο, το οποίο ζει στο νερό των ωκεανών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Natural World News.
Michael Funk, 67 ετών, είχε ένα τραύμα στο ένα πόδι και ήρθε σε επαφή με το βακτήριο που είναι γνωστό ως Vibrio vulnificus, ενώ έκανε μπάνιο σε ένα κόλπο κοντά στο σπίτι του. Δυστυχώς ο τραυματισμός του Funk επέτρεψε στον μικροοργανισμό να εισέλθει στον οργανισμό του, προκαλώντας του έντονο πόνο και γρήγορη μόλυνση, γεγονός που ανάγκασε τους γιατρούς να ακρωτηριάσουν το πόδι του. Τέσσερις ημέρες αργότερα η μόλυνση όμως εξαπλώθηκε προκαλώντας το θάνατό του.
Αυτός ο παθογόνος οργανισμός ζει στο θαλασσινό νερό και προσβάλει κυρίως μέσω της κατανάλωσης ψαριών, ή μολυσμένων οστρακοειδών ή μέσω ανοικτών πληγών. Μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία ή γαστρεντερικά προβλήματα και τα συμπτώματά του κυμαίνονται από διάρροια, πυρετό ή εμετό έως εξελκώσεις του δέρματος, υπέρταση και σοκ.
Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα (ΗΠΑ), περίπου το 50% των μολύνσεων από το Vibrio vulnificus που συμβαίνουν εξαιτίας δερματικών βλαβών είναι θανατηφόρα και συνήθως εμφανίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνουν ότι αν και η θνησιμότητα που προκαλείται από αυτό το βάκιλο είναι μικρή, ωστόσο είναι ανησυχητικό: από τους σχεδόν 85.000 άνθρωποι που μολύνονται στις ΗΠΑ, το χρόνο, 100 από αυτούς πεθαίνουν, και ανήκουν κυρίως σ’ αυτούς που πάσχουν από ανοσοανεπάρκεια ή έχουν προβλήματα στο συκώτι.
Για την πρόληψη των συνεπειών από την επαφή με τα σαρκοβόρα βακτήρια, το CDC συστήνει σε ανθρώπους με ανοιχτές πληγές να αποφεύγουν την επαφή με το θαλασσινό νερό ή να καλύπτουν τις πληγές με αδιάβροχο επίδεσμο. Συμβουλεύει, επίσης, να μην καταναλώνουν ωμά ή μαγειρεμένα οστρακοειδή.