Για εξηγήσεις από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη η ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα σχετικά με την υπόθεση της κατεδάφισης 19 σπιτιών στη Χειμάρρα που ανήκουν σε ομογενείς.
Η ένταση στις διμερείς σχέσεις κλιμακώνεται και σίγουρα δεν έρχεται τυχαία… Έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι βλέπουν πίσω από τη στάση των Τιράνων και του Πρωθυπουργού Ράμα, τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Αλβανία έχει προσδεθεί για τα καλά στο άρμα της Τουρκίας.
Για περισσότερο από ενάμισι χρόνο, οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει είναι σε βάρος της Ελλάδας, εγείροντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ζητήματα σε βάρος της μειονότητας και κρατώντας το Τσάμικο, πολύ ψηλά στην ατζέντα…
Οι προκλήσεις έγιναν εντονότερες μετά την επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα και τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο επικεφαλής του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών… Τρόπο που ταίριαζε περισσότερο σε θεωρητικό του πανεπιστημίου και λιγότερο σε υπουργό εξωτερικών.
Κι από τότε κλιμακώνονται, με επίκεντρο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την περιοχή της Χειμάρρας, την οποία το καθεστώς Χότζα δεν είχε αναγνωρίσει ως μειονοτική ζώνη, με την διαφορά όμως ότι διαβιεί επί αιώνες μεγάλος αριθμός Ελλήνων.
Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την ανταλλαγή ανακοινώσεων να είναι πλέον καθημερινή, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, βλέπει πίσω από την απόπειρα κατεδαφίσεων συγκεκριμένες μεθοδεύσεις.
«Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας» αναφέρει στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ανακοίνωσή του για το θέμα.
Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτρικών:
«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.
»Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
»Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη.
»Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».
Από την πλευρά του, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «αναχρονιστική» τη θέση της Αθήνας και αναφέρει πως έχει κληθεί για εξηγήσεις η ελληνίδα πρέσβειρα.
«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ μετά την αρχική ανακοίνωση της Αθήνας.