Εξι στα δέκα πιστοποιητικά θανάτου που εκδίδονται στη χώρα μας είναι λανθασμένα, υποστηρίζει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του 18ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Νοεμβρίου, το 64% των πιστοποιητικών θανάτου περιέχει σημαντικά λάθη, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται «στη λανθασμένη χρησιμοποίηση μηχανισμών θανάτου, αντί αιτιών και στη μη σωστή σειρά καταγραφής των πολλαπλών αιτιών».
«Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να έχει τόσο υψηλά ποσοστά σφαλμάτων» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων, υπογραμμίζοντας πως «η μόνη λύση αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης όλων των γιατρών, από το προπτυχιακό επίπεδο μέχρι και με προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης».
οι στατιστικές αυτές αποτελούν τη βάση του παλαιότερου και αρτιότερου συστήματος παρακολούθησης της δημόσιας υγείας
Όπως σημειώνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία «το Ιατρικό Πιστοποιητικό Αιτιών Θανάτου είναι η πηγή των στατιστικών θνησιμότητας της χώρας και οι στατιστικές αυτές αποτελούν τη βάση του παλαιότερου και αρτιότερου συστήματος παρακολούθησης της δημόσιας υγείας».
Προσθέτει ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου παρέχουν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των αποβιωσάντων και για τις αιτίες θανάτου, οι οποίες είναι το σημαντικότερο στατιστικό ερευνητικό στοιχείο του πιστοποιητικού. Σύμφωνα με την ΕΙΕ, οι στατιστικές αυτές χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό πολιτικών και στόχων στη δημόσια υγεία, όπως επίσης και από ερευνητές, γιατρούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.