Σε επικίνδυνους χειρισμούς που επιβαρύνουν καθημερινά το κλίμα με την Ελλάδα προχωράει ο «Σουλτάνος» της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για το ναυάγιο στην Ελβετία στο Κυπριακό. Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική πλευρά καλείται να χειριστεί την Αλβανική πλευρά, η οποία ζητάει διαπραγμάτευση για σειρά ζητημάτων που η ίδια θέτει και ταυτόχρονα αρνείται ότι υπήρξε παρέμβαση των Τούρκων για τις έρευνες της Ελλάδας στο Ιόνιο και στην Ήπειρο για υδρογονάνθρακες, και για τη συμφωνία για την ΑΟΖ η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα.
Είναι εμφανές ότι το τοπίο στα εθνικά ζητήματα είναι εκρηκτικό και οι εξελίξεις απρόβλεπτες, ενώ οι νέες δηλώσεις Ερντογάν, ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, επιβαρύνουν το κλίμα μέσα στο οποίο θα συναντηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ουδέτερη τοποθεσία, προκειμένου να προσπαθήσουν να εντοπίσουν κοινά σημεία που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο Ερντογάν ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης της Λωζάνης
Κλιμάκωσε χθες τη ρητορική περί της Συνθήκης της Λωζάνης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας για πρώτη φορά θέμα «συζήτησης» του περιεχομένου της. Η Συνθήκη «σε καμία περίπτωση δεν είναι ιερό κείμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο».
Μιλώντας σε εκδήλωση της αστυνομικής ακαδημίας με τίτλο «Συνέδριο για τη νέα προσέγγιση ασφάλειας της Τουρκίας» ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο».
«Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στη Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε» συνέχισε.
«Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχουμε δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» συμπλήρωσε.
«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».
Ο Ερντογάν κρύβεται πίσω από το ναυάγιο στο Κυπριακό
Ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο προχώρησε σε νέα αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά κατά πληροφορίες από τη Λευκωσία «κρύβεται» πίσω από τη σκληρή γραμμή που ακολούθησε στο Μον Πελερέν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μ. Ακιντζί.
Μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Μοντ Πελεράν, ο Φιλελεύθερος γράφει ότι αναζητούνται σωσίβια για να σωθεί η προσπάθεια που καταβλήθηκε τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στο Κυπριακό. Την ώρα που οι δύο κοινότητες αφήνουν ανοικτό παράθυρο για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζονται παρεμβάσεις από τρίτους για να κρατηθεί στη ζωή η διαδικασία. Αυτό αναμένεται να γίνει μόλις πέσει ο κουρνιαχτός από το ναυάγιο της Ελβετίας.
Την ίδια ώρα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να επανέλθει στο νησί εάν τον καλέσουν και οι δύο πλευρές, αυτή τη στιγμή είναι επιφορτισμένος να ενημερώσει με έκθεση τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τι θα γράψει, κατά πόσο θα αποδώσει ευθύνες ή θα αφήσει ανοικτή την προοπτική επανάληψης της διαδικασίας είναι κάτι που θα διαφανεί στη συνέχεια.
Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αξιολόγησε την επόμενη ημέρα σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε ενδελεχώς για τα διαδραματιζόμενα στο Μοντ Πελεράν. Τσίπρας και Αναστασιάδης συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα. Στην Αθήνα αναμένουν την οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα και Ερντογάν, με την ελλαδική πλευρά να διαμηνύει πως συζητά μόνο θέματα Ασφάλειας.
Στην αντίπερα όχθη, η πρώτη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά το ναυάγιο επικεντρώθηκε στην ανάγκη καθορισμού ημερομηνίας για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.
To τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «δυστυχώς παρά τις προσπάθειες καλών προθέσεων της τ/κ πλευράς στις εντατικές διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα». Συνέχισε δε σημειώνοντας πως «ότι σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας έχει χαθεί μια πολύ αξιόλογη ευκαιρία», προσθέτοντας η τ/κ πλευρά θα κάνει μια πολύ λεπτομερή αξιολόγηση της κατάστασης.
Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας από την Ελβετία, κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι δεν τήρησε θαρραλέα στάση στις διαπραγματεύσεις, όπως έπραξε, κατά τον ισχυρισμό του, η τουρκοκυπριακή. Ισχυρίσθηκε πως οι Ελληνοκύπριοι ήθελαν να πάρουν χωρίς να δώσουν.
«Πάγωμα» συνομιλιών για ένταξη της Τουρκίας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
Την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο ψηφίσματος, το οποίο τέθηκε ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε «τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας και σημείωσε ότι «θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως μέλος της Ε.Ε.», επαναφέροντας τη γνωστή θέση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζάνι Πιτέλα, ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν προσωρινά». Ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» και ότι η πόρτα για την Τουρκία και τον λαό της παραμένει ανοικτή «όχι όμως και αυτή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επί του παρόντος».
Οι Αλβανοί στο παιχνίδι
Εκτός από τις νέες ακροβασίες Ερντογάν και το Κυπριακό η ελληνική πλευρά καλείται να διαχειριστεί και τα θέματα που επιχειρούν να ανοίξουν οι Αλβανοί.
«Δεν έχουμε καμία βλέψη για αλλαγή συνόρων, μια στρατηγική δηλαδή να μαζέψουμε όλα τα κομμάτια σε μια ‘Φυσική’ ή ‘Μεγάλη’ Αλβανία», ανέφερε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ωστόσο αναφέρθηκε και στο θέμα των Τσάμηδων. «Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε, και πρόσθεσε, «Είσαι όμηρος τέτοιων θεμάτων εάν τα βλέπεις με τη ματιά του παρελθόντος. Δίνουμε τροφή στον εθνικισμό».
Ερωτηθείς για τις έρευνες της Ελλάδας στο Ιόνιο και στην Ήπειρο για υδρογονάνθρακες, και για τη συμφωνία για την ΑΟΖ η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς και αν σε αυτή την εκκρεμότητα εμπλέκεται η Τουρκία έκανε λόγο για «αμφισβητούμενη περιοχή όπου, υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν πηγές πετρελαίου και αερίου. Να ζητήσουμε από τους Έλληνες να κάτσουν κάτω με ένα πλάνο και να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα», είπε, «τα ναυτικά μίλια, τα θαλάσσια σύνορα, την κατάσταση πολέμου, αυτό το θέμα της ταφής των Ελλήνων στρατιωτών».