16.5 C
Arta
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024

Έρχεται σιβηρικός αντικυκλώνας με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Το φαινόμενο «Αριάδνη», ένας σιβηρικός αντικυκλώνας, θα χτυπήσει με δριμύτητα και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα όλες οι υπηρεσίες να είναι σε επιφυλακή. Ο αντικυκλώνας θα σχηματιστεί πάνω από την Ιταλία και την Ελλάδα και σε συνδυασμό με τον αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη θα στείλει τις ψυχρότερες μάζες, πολικής μάλιστα προέλευσης. Αρχικά λοιπόν θα υπάρξουν βροχοπτώσεις και μετά θα έρθουν οι χιονοπτώσεις και δη έντονες.

 

Οπως επισημαίνει ο υποδιοικητής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, την Πέμπτη, οργανώνεται ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενισχυθεί και απο τη μια μεριά στα νότια τμήματά του θα μεταφέρει θερμές και υγρές αέριες μάζες στα κεντρικά και τα βόρεια της Ελλάδος, ενω απο την άλλη απο τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια θα εισβάλλουν ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης.

Το βράδυ της Πέμπτης η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη αναμένεται να γίνει… λευκή, όπως και η Φλώρινα, η Καστοριά, οι Σέρρες και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και όχι μόνο. Τον “λευκό της μανδύα” θα φορέσει και η Λάρισα.

Την Παρασκευή τα χιόνια μεταφέρονται και νότια, ενώ το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες θα είναι… αρκτικές!

Θα χιονίσει και στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, κυρίως τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τα χιόνια θα είναι περισσότερα απο τον προηγούμενο χιονιά μέσα στην πόλη.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η ανακοίνωση στο Facebook του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.

“Από την Κυριακή και στη συνέχεια θα επικρατήσει καθαρά καιρός «βορείου ρεύματος», που σημαίνει ότι οι περιοχές που θα χιονίζει κατά διαστήματα θα είναι κατά βάση η Αττική και η Βοιωτία, η Εύβοια και οι Σποράδες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των νησιών του Αιγαίου. Αρκεί να σας πω δε ότι στην Κρήτη, από την Κυριακή το ξημέρωμα και στη συνέχεια, περιμένουμε χιονοπτώσεις πιθανότατα ακόμη και σε ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Στην Αττική θα ξεκινήσουν οι χιονοπτώσεις από το ξημέρωμα του Σαββάτου και πρώτα από τα βόρεια προάστια και μέχρι το βράδυ θα έχουν επεκταθεί σχεδόν σε όλο το νομό, ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα. Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια (και δριμύ ψύχος) αλλά είναι υπαρκτή η πιθανότητα (άνω του 40%) να πυκνώνουν απότομα κατά διαστήματα οι νεφώσεις και να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος του νομού ακόμη και στα πεδινά. Η θερμοκρασία σε όλο το νομό θα κυμανθεί σε επίπεδα που σπανίως καταγράφονται, και για του λόγου του αληθές ο υδράργυρος στα βόρεια προάστια από την Κυριακή και μετά ίσως κατρακυλήσει ακόμη και κάτω από τους -5 με -6 βαθμούς κελσίου.”

Ξεκίνησε η “επίθεση” του χιονιά στην Ήπειρο

Από τα ξημερώματα χιονίζει στην Πίνδο και γενικότερα στα χωριά τγης Ηπείρου, σε μία πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει. Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο Μέτσοβο, στην Κόνιτσα και στα Τζουμέρκα και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ζαγορίου το χιόνι πέφτει ασταμάτητα

Από τα ξημερώματα μηχανήματα αποχιονισμού της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου βρίσκονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο για να καθαρίσουν το οδόστρωμα.

Παράλληλα συνεχίζεται η ρίψη αλατιού σε πολλά σημεία του δικτύου για να αντιμετωπιστούν προβλήματα παγετού.

 

 

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ